Учителските заплати се увеличават с около 70 лв. със задна дата от 1 октомври

Пламен Димитров и Янка Такева, КНСБ

© Юлия Лазарова

Пламен Димитров и Янка Такева, КНСБМинималната заплата за млад учител се вдига със задна дата от 1 октгомври тази година и става 600 лв. Това е увеличение от 12.6% или средно със 70 лева на служител. За целта по-рано тази година бяха отпуснати допълнителни 20 милиона лева за учителските заплати, като новите им размери им ще се запазят и през 2016 г. 


Това обявиха министърът на финансите Владислав Горанов и синдикалните лидери Пламен Димитров и Янка Такева след среща между кабинета и синдиката за бюджета за образование. Увеличение на заплатите ще има за целия персонал, включително и непедагогическия, заяви председателят на Синдиката на българските учители Такева.


За реализиране на увеличнието на учителските заплати по това перо за следващата година са предвидени допълнителни 96 млн. лева. Така средната учителска заплата ще надвиши с 5% средната брутна заплата за страната, уточни Горанов. "Образованието е приоритет и се опитваме максимално да задоволим нуждите му в бюджета", коментира той.

Владислав Горанов подчерта, че днешната консултация е била посветена на учителските заплати, а не на цялостната рамка на бюджета за 2016 г. По думите му преговорите по него ще продължават до окончателното му приемане в Народното събрание, а междувременно ще се гледа в детайли на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Президентът на КНСБ Плавен Димитров обяви, че преговорите за вдигане на заплатите ще продължат и за други държавни структури като НОИ и Агенция "Митници", където се предвижда 5% увеличение, както и Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда с 10% по-високи заплати от следващата година. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK