Христо Иванов до ВАС: Трета колегия повдига нови въпроси, вместо да реши старите

Христо Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Христо Иванов Подходът за създаване на трета колегия в рамките на Върховния административен съд повдига поне толкова въпроси, колкото се опитва да реши.


Така министърът на правосъдието коментира идеята да се формира новата колегия на насрочения за днес втори пленум на ВАС, който в съответствие с взетото вече решение на 19 октомври  да формира малобройна трета колегия в рамките на съда,  която да решава само касационни жалби (пълния текст на писмото можете да прочете в края на текста - бел. ред.).


Идеята е на председателя на ВАС Георги Колев и беше прокарана на пленума на съда на 19 октомври без предварително обсъждане и без да бъдат уведомени предвидените в Закона за съдебната власт органи и институции, които могат да изразяват становища.
Решението предизвика остри критики от Висшия адвокатски съвет и от Съюза на съдиите, откъдето посочиха, че стесняването на кръга на съдиите, които решават касационните дела, компрометира принципа за случайно разпределение на делата. Освен това провеждането на пленума без да е спазен чл. 121 от Закона за съдебната власт, според който председателят на ВАС трябва да уведоми заинтересованите лица (министъра на правосъдието, главния прокурор, председателите на административните съдилища), бе посочено като едно от основанията за възраженията.


Сега и министърът на правосъдието се присъединява към възраженията.


Христо Иванов приема за позитивен факта, че "ръководството на ВАС отчита проблемите, свързани с формирането на съставите и отделенията в съда," и припомня, че "досегашният подход е дал основания за съмнения в прилагането на принципа за случайно разпределение на делата по отношение на петчленните съдебни състави". Той напомня също, че  този проблем е поставян от години както от гражданите у нас, така и в мониторинговите доклади на еврокомисията, но в нейните доклади не са  отправяни препоръки като приетото решение на пленума за трета колегия.


Министърът предлага законодателно да се решат проблемите във ВАС


а не с вътрешни правила: като се състави съвместна работна група с представители на всички компетентни институции и заинтересовани страни, която да изработи законодателно решение на стоящите пред ВАС проблеми.


"Само след допълнителна и по-широка дискусия, и при закрепване на промените в ЗСВ, бихме могли реално да направим крачка напред", пише министър Христо Иванов до Върховния административен съд.


Ето и пълният текст на писмото на Христо Иванов до ВАС:Уважаеми върховни съдии,


С оглед важността на решението на пленума на Върховния административен съд от 19.10.2015 г. за обособяване на трета касационна колегия, се обръщам към Вас, макар извън процедурата по чл. 121 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), за участие в която не съм уведомен.


Приемам за позитивен факта, че ръководството на ВАС отчита проблемите, свързани с формирането на съставите и отделенията в съда. Досегашният подход даде основания да бъде поставено под съмнение прилагането на принципа за случайно разпределение на делата по отношение на петчленните съдебните състави. Този проблем е поставян от години както от гражданите у нас, така и от международните ни партньори. Безспорно, това не допринесе за доверието в правосъдието.


Важно е, обаче, да се подчертае, че макар тази проблематика да е поставяна в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, ЕК не е препоръчвала приетото на пленума на ВАС (или друго) конкретно решение.


Избраният подход за разрешаване на този несъмнено важен проблем повдига много въпроси. От една страна, е съмнително дали подобно вътрешно преструктуриране на ВАС, което въвежда инстанционна йерархичност сред съдиите от един съд, може да стане с решение на пленума. От друга, макар и до голяма степен да премахва липсата на прозрачност и усмотрението на административното ръководство при формиране на касационните състави, избраният модел отново не дава удовлетворително решение на централния проблем: случайността при разпределяне на делата. Твърде ограниченият брой съдии, които по силата на решението на пленума, ще се сдобият с изключителното правомощие да решават делата на последна инстанция, в значителна степен възпрепятства възможността да се говори за случайност при разпределението. Избраният от ВАС подход рискува да влезе в дисонанс и с усилията на Висшия съдебен съвет, с които той най-сетне прави необходимото да бъде създаден и въведен софтуер за случайно разпределение на делата, обезпечен с гаранции против манипулации.


За съжаление твърде дългото игнориране на проблема със създаване на гаранции за законоустановеност при формиране на съдебните състави и разпределението на делата, което допринесе за ерозията на доверието в правосъдието, сега се замества от непрозрачен процес без необходимата дискусия и решение, което буди съмнение в законосъобразността си и повдига поне толкова въпроси, колкото се опитва да реши. Поради това и няма как да се приеме, че преодолява съществуващия проблем с доверието към независимостта и безпристрастността на съда, защото на практика го задълбочава. Публично изразените реакции в изтеклите няколко дни от решението на пленума също са индикации в тази посока.


Ето защо, предлагам да бъде съставена съвместна работна група с представители на всички компетентни институции и заинтересовани страни, която да изработи законодателно решение на стоящите пред функционирането на ВАС проблеми. Считам, че само след допълнителна и по-широка дискусия и при закрепване на промените в ЗСВ, бихме могли реално да направим крачка напред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Какви въпроси повдига, просто председателя за пореден път защитава безчинствата, и се чуди как да задържи статуквото, от една групичка съдии да зависи всичко. Категорично трябва да се забрани това, и този председател да му бъде потърсена отговорност, та той се опитва да върне тоталитаризма!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Направете нещо.Не оставяйте пак мафията да определя правилата.

 3. 3 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Е, това повече зависи от мен и теб...

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 4. 4 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 497 Гневно

  Ебал съм ти и държавата!Банвайте ме от Дневник,по-добре да ходя в гората вече да живея!!!!

 5. 5 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Моля ви се. Мнозинството посещаващо урните гласува за мафията. Това, че на вас и мен не ни харесва, не значи, че на останалите не им харесва.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Dark Prince Of Bankya":

  "Мнозинството посещаващо урните гласува за мафията."

  Не знам за какво мнозинство става дума, след като при при 50% активност, 25-30 определят победителите, а другите 50% дремят и недовослтват. Ако пон е 200-30 от тях отодат да гласуват, всичко може да стане, но ние сме над тези неща, така че докато си бъркаме в носа и нито гласуваме, нито протестираме, просто си заслужаваме дереджето.
  А то, дереджето де, явно не е най-лошото възможно, щом продължаваме по този начин.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Да учиш право в Симеоново е като да учиш медицина в Орландовци !!! (Паулу Куелю) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Поздравления, Министър Иванов и Благодаря ...
  Току писах на Петя, а вече имаме и твоята позиция по въпроса ...
  Не съм юрист, по-скоро съм безкористен ...

 9. 9 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Досега съдът противодействаше по някакъв начин на прокуратурата, здраво овладяна от Пеевски. Затова двете прасета мислят разни маньоври чрез марионетката си Георги Колев, за да запази мафията влияние и в съда.

 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  [quote#7:"КМЕТ В СЯНКА"]Да учиш право в Симеоново е като да учиш медицина в Орландовци !!! (Паулу Куелю) !!! [/quote]


  Еми, тя "третата колегия" е плод на Орландовския Университет по абортирали междуушия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK