Надзорният съвет на здравната каса отхвърли проекта за бюджета ѝ

Надзорният съвет на здравната каса отхвърли проекта за бюджета ѝ

© Георги КожухаровНадзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отхвърли предлагания от финансовото министерство бюджет на касата за догодина в размер на 3.204 млрд. лв., съобщи БНР.


Според НЗОК с предвидените средства няма да бъде покрит финансовият дефицит от тази година. Според надзорния съвет парите за касата трябва да бъдат увеличени със 130 милиона лева с трансфер от държавния бюджет и така за догодина да се заложат 3.335 млрд. лв. Според а без тези пари няма как да се проведе здравната реформа.


"По предложение на обществената квота към бюджета се добави трансфер от централния бюджет за покриване на недостига от средства в размер на 130 милиона, точно толкова, колкото е очакваният дефицит", обясни председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков уточни, че след предложението за допълнителни 130 млн. лв. е на ход парламентът.


"Това вече става дебат на ниво Министерски съвет и Народното събрание да се вземе решение окончателно, че са подкрепили това предложение и действително да може да се гарантират основният допълнителен пакет и диспансеризацията на хората, които имат хронични проблеми", коментира той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Все по-голям бюджет, и все по-зле положението.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  Колкото и да се увеличават парите,все ще потъват някъде,а грижите за болните пак ще са същите.

 3. 3 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не се ли замисли как по-рационално да се харчи тази огромна сума пари и да се намалят кражбите?

 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  И вероятно не са предвидени пари за нови лимузини

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  искат със 140 млн повече! Що да не искат! Десния модел-сключвай договори със над 400 частни болници/СБ казва, че ни трябват не повече от 50/ при 92% от всчики болници има драстични нарушения! Само от ВМА те са за над 130 млн лв!
  Моделът е КРАДИ Източвай, присъединявай! От как моск-офф стана министър над 30 болнци са присъединени, а 1 малка-с отнет лиценз! В Румъния касата не плаща на частни клиники, заради ИЗТОЧВАНЕ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  До коментар [#5] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  всички,които пишете за източване ,далавери в касата ,трябва да имате в пред вид ,че много голяма група от хора ,нямат нито една стотинка разход от доходите си за здравно осигуряване ,те плащат някакви данъци по други пера ,но за това перо нищо .Такива са децата до 18 години ,които имат неограничен достъп напр до специалист ,безплатно се лекуват при джи пи и специалист и в болница ,втората група са пенсионери ,третата инвалидите ,държавните служители в силови ведомства и съд и прокуратура ,тези хора имат символични здравни осигуровки ,които уж държавата ги плаща на касата ,но често се получава ,че не плаща нищо ,а ги пише само на книга ,а така се получава ,че тези вноски от държавата се плащат пак от нашите данъци ,на останалите ,дето се осигуряваме сами и плащаме реално и несимволично данъци ,така излиза ,че обвиненията са за лекари и болници ,че източвали касата ,че крадяли , ами тези дето не плащат нито лев ,те не крадат ли ,те не източват ли здравната система .Защо не се коментират абсурдните НРД ,с които всички по горе пишещи за източване и кражби не са запознати ,кой от вас днес е готов да обслужва примерно безплатно 20 инвалида , които се нуждаят от грижа примерно в дома , от мед сестра ,от манипулации и са освободени от всякакви плащания ,да ама моята лекарска практика не е освободена от никакви плащания ,напротив ,сестрата взема поне 700-800 лв плюс 40% данъци върху това ,защото иначе лекара работодател влиза в затвора , в същото време един инвалид отнема 1 час примерно ,ходене до дома за сметка на лекаря и всичко това при работен ден 8 часа примерно струва на лекаря около 25-30 лв ,без консуматива ,който също болния не желае да плаща ,ЗАЩОТО БИЛ ОСВОБОДЕН , това не е ли източване на лекарските практики ,които обслужват тези болни ,срещу 1 лев абонамент ,всичко безплатно , 24 часа обслужване ,детето с температура през нощта или остър корем също се вижда пак безплатно ,няма лошо ,но държавата не покрива нищо ,НЗОК нищо , общината нищо ,напротив даже лекарите не си теглят и ДДС на разходите ,защото нямат право дори на това като другите фирми , това не е ли източване ,същото е и с болниците ,пътеките са на символични цени , не покриват реалните разходи ,често там интензивните лекари им се крадат парите от мениджмънта и се правят луксозни ремонти ,а средните кадри и низшите вземат по малко от чистачка ,в която и да е фирма ,да не говорим за айляците на социални помощи ,дето си киснат в къщи и от ядене ,пиене и лежане се разболяват и пак лекарите и сестрите трябва да ги лекуват безплатно ,разбирай да им плащат от джоба си лечението ,щото са безпплатни роби на това общество и както всички по горе са писали ,дори си позволяват да ИЗТОЧВАТ здравната каса , простотия българска и всички си вярват ,че това е така ,ужас .

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  положението не е зле ,никой не желае да си плаща за здраве ,това е положението ,а иска западно здравеопазване и 24 часа професор доктор на крака и веднага ,е да ,ама не

 8. 8 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Рекорден дефицит на НЗОК при управлението на Москов и послушника му Глинка!

  А колко са дълговете на държавните болници, знае ли някой?

  Ся разбирате ли защо са напъните за данък бисквитка?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Ако някой наистина прави здравна реформа, няма друг избор освен да върви към модела на европейските здравни системи ,а това означава повече средства, повече плащания (с по-високи здравни вноски или доплащане) и по-строг контрол на тези плащания. Много хора трябва просто да се сбогуват с идеята ,че здравна реформа означава по-малко средства от джоба. Други пък червени тикви ще трябва да се разделят с илюзията ,че здравна реформа е нещо като комсомолска бригада което ще принуди лекарите да работят безплатно или с намалено още заплащане и то денонощно. Няма начин другарЕ, авантаджии.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#9:"Dr_Doolittle"] здравна реформа е нещо като комсомолска бригада което ще принуди лекарите да работят безплатно или с намалено още заплащане и то денонощно. Няма начин другарЕ, авантаджии.[/quote]
  Браво докторе!

  Поздрави
 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#7:"edin drug"]никой не желае да си плаща за здраве[/quote]

  Никой не желае да си плаща УЖ за здраве, а като се разболее да бута рушвети, да си плаща изследвания, болнично легло и какво ли още не! Ако хората знаят за какво си дават парите, няма да има такъв проблем.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Бюджетът на НЗОК увеличен... разходите на министерствата увеличени... същевременно се търсят всякакви начини за извиване на ръцете на хората и фирмите...
  А най-големият проблем на обществото в момента са истеричните пристъпи на един пропаднал човек, който по стечение на обстоятелствата работи в голяма бяла сграда в центъра...

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drug": [quote#6:"edin drug"]нямат нито една стотинка разход от доходите си за здравно осигуряване ,те плащат някакви данъци по други пера ,[/quote]
  Така го е решил законодателят! Солидарен тип система! В Полша ако няколко години не позлваш лекарски услуги, ти връщат част от вноските! Чети програмите на партиите преди парламентарни избори и направи своя "информиран избор", ако се предлага нещо по твоя вкус.
  А що се отнася до източването, то е изключителен проблем. И в Румъния са го решили кардинално въпроса, за да няма спекулации! Тук не сме румъния. Е затова не стигат парите за здраве. (при сегашната система)
  Да бъда откровен, за вашето желание системата на здрани вноски да бъде по-близка да полската, едва ли основните партии биха го приели! Някоя малка и екзотична партия-може би!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#6] от "edin drug":

  Много верни неща сте написали! +++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 15. 15 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 624 Любопитно

  А НЗОК казаха ли колко човека ще съкратят, как ще направят по-прозрачни процедурите си и какви мерки ще вземат за по-ефективна работа и засилен контрол?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 16. 16 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Я пак кажете колко стотици хиляди се пишат "инвалиди"? А колко са фалшивите прегледи и престои в болниците? А лекари има ли в затвора за източване на здравната каса? Ами, ако отговорът е "не", пАри нЕма да има и толкоз!

 17. 17 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Нормално 130 милиона е около 4 процента на фона на 3 милиарда хората си слагат инфлацията

  Пак се прецака понктуацията

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4019 Неутрално

  Нещо тези цифри не им изнасят на тези от "Кричим" ,номер 1!

 19. 19 Профил на pvmailbg
  pvmailbg
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Докато НЗОК е монополист никога няма да оптимизира разходите си.

 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Езикът ме заболя да повтарям, че НЗОК отдавна е одържавена! Защо Министерството на финансите се меси в планирането на бюджета? Да си плати вноските, които дължи към НЗОК за лицата, изцяло осигуряващи се от бюджета и толкова. И да остави касата сама да си върши работата!

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  [quote#6:"edin drug"]че много голяма група от хора ,нямат нито една стотинка разход от доходите си за здравно осигуряване ,те плащат някакви данъци по други пера ,но за това перо нищо .Такива са децата до 18 години ,които имат неограничен достъп напр до специалист ,безплатно се лекуват при джи пи и специалист и в болница ,втората група са пенсионери ,третата инвалидите ,държавните служители в силови ведомства и съд и прокуратура ,тези хора имат символични здравни осигуровки ,които уж държавата ги плаща на касата[/quote]
  Нищо вярно няма в това, което сте написали!
  Децата нямат доход, трудов доход и по смисъла на лекарския закон, 8% върху брутното ТРУДОВО възнаграждение, не дължат никакви пари.
  Пенсионерите също нямат ТРУДОВ доход и не дължат здравни осигуровки.
  Инвалидите, които имат трудови доходи, дължат данъци и осигуровки в 50% размер. Вероятно, защото НЯКОЙ ги е инвалидизирал докато ги е лекувал.
  За държавните служители и приравнените на тях плаща работодателя, Държавата, с цел да се избягва конфликт на интересите - обществена поръчка към частна (болница) фирма, от която са зависими. И тези пари се плащат, със закъснение, с неточности, но се плащат. Но са малко, защото заплатите на държавните служители са малки. Те не получават 40% "безотчетни пари" като депутатите или като някои горди президенти на микро- и нано-фирми, върху които пари не се дължат осигуровки.
  Ако спорът е за държавната субсидия от един млрд. лв. годишно, която уж покривала здравеопазването на 5 млн. души (1.2 млн. деца, 2.6 млн. пенсионери, 0.5 млн. "вечни студенти", 0.5 млн. дипломати, мисионери и техните семейства, гастарбайтери, "мигранти" с мургав тен и характер), то спорът няма решение в тая здравна система на пълна безотчетност.

  Някой дори и да иска да плаща нещо за здравеопазване, няма как да го направи, въпреки че има 19 частни здравно-застрахователни дружества: Няма "здравен картон", здравно досие, където да е отбелязвана всяка интервенция, всеки разход така, че да може да се оцени здравно-застрахователния риск на притежателя на здравното досие. Хвърлят се едни пари, с които фирмите си измиват ръцете, че се грижат за служителите си; получелите парите пък си измиват ръцете, че са направили профилактични прегледи (кръвното налягане си го зная и без да ми го мерят). Накрая някой врещи, че нямал пари за почивка на Бора-Бора. Негов проблем!

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Весело

  [quote#20:"doctore"]Защо Министерството на финансите се меси в планирането на бюджета?[/quote]
  Просто е - МФ чрез НАП събира приходите на НЗОК; МФ се грижи за изпълнението на Закона за здравното осигуряване, натрапен от търговци в бели престилки и пишман-юристи, където всеки гражданин със раждането си е длъжен да се осигурява за здраве. Но осигуровката, 8%, се изчислява само върху ТРУДОВО възнаграждение, и то не повече от 2600 лв. месечно. Всички останали доходи - наеми, хонорари, консултански, бонуси, представителни разходи, командировъчни, помощи, обезщетения поради болест и т.н., не подлежат на осигуряване.
  Дори и другите 3.5% осигуровки за общо заболяване, пак НАП ги събира. Но там НОИ безконтролно плаща за фалшиви болнични - 36 млн. болнични дни при 2.6 млн. души работещи! Как става това!? Всеки работещ изкарва средно по една годишна отпуска в болнични. Дали е заради некачествено лечение или само средство за източване на едни безотчетни пари!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK