Станишев агитира за левите кандидати, изправящи се срещу "дясното" на балотажа

архивна снимка

© Юлия Лазарова

архивна снимкаИзбори 2022

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш лидер на БСП Сергей Станишев призова за безусловна подкрепа за левите кандидати на балотажа - там, където те се изправят срещу дясното и най-вече срещу ГЕРБ. Това се казва в обръщение на лидера на европейските социалисти към левите избиратели и представителите на левите партии в България по повод на втория тур на местните избори.


"Това, което ни обединява като ценности, е много по-силно от разделящото ни. Призовавам и всеки представител на политическа партия вляво да направи същото", посочва Станишев.


"Няма да крия от вас - обезпокоен съм. От концентрацията на твърде много власт и възникването на еднополюсен модел в страната, доминиран от партия хегемон. От създаващия се монопол в управлението, който е сигурна заплаха за демокрацията и разяжда нейните устои. От опасността левицата да загуби важни позиции по места. От противостоенето вляво, което отблъсква и разочарова левите избиратели", пише президентът на ПЕС.
Той призовава на балотажа БСП и другите леви партии (АБВ, "Движение 21", "Българската пролет" и др.), да подкрепят представители на всяка една демократична политическа сила срещу кандидати на ГЕРБ. Трябва да намерим сили в себе си и да прекрачим линиите на разделение, не можем да вървим напред, обърнати с лице към миналото, посочва Станишев.


Според него в оставащите дни до балотажа има шанс да се направят първи стъпки към по-активен диалог и взаимодействие между левите формации в България, които да дадат ясен знак към своите избиратели.
"Взаимната подкрепа на партиите от левицата е повече от необходима. Резултатът от балотажа е изключително важен не само за бъдещето на левицата, но и на държавата", отбелязва Сергей Станишев и изразява съжаление, че първият тур на местните вот е бил опорочен. Станахме свидетели на едни от най-хаотичните и зле организирани избори през последните 25 години, допълва той.


"Добре знаем, че липсата на силна лява алтернатива на управлението и на силна опозиция в България означава заплаха за демокрацията. Вече открито се говори за еднополюсен модел", отбелязва президентът на ПЕС.


"Каузата за защита на демокрацията и постигане на икономически и социален напредък вече е изоставена от нашите опоненти. Мисията на БСП и на левицата е да продължи да се бори за нея и да отговори на очакванията за същностна промяна. Затова взаимодействието на всички прогресивни и демократични леви формации е необходимост", завършва Станишев обръщението си към левите избиратели.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK