Феноменът 15/15 размества листите на ГЕРБ, Реформаторите, БСП, АБВ, ВМРО и "Атака" в София

Феноменът 15/15 размества листите на ГЕРБ, Реформаторите, БСП, АБВ, ВМРО и "Атака" в София

© Юлия ЛазароваСъвпадението на партийния номер с номера на кандидат в листата, станал известен като феномен 15/15, не подмина и тези местни избори. Листите за общински съветници на ГЕРБ, Реформаторите, БСП, АБВ, ВМРО и "Атака" в София се разместват, показва справка на "Дневник" в протокола на общинската избирателна комисия.


В ГЕРБ 15-ият в листата Силвия Христова е била отбелязана 10 138 пъти. Тя изпреварва всички кандидати пред себе си с изключение на първия в листата, защото бюлетините с неотбелязана преференция се считат вот за него. На практика обаче първи е Йорданка Фандъкова, която е избрана за кмет на столицата. Така Христова става първа. ГЕРБ вкарва общо 30 съветници.


Точно с номер 15 Момчил Неков изпревари дори и партийния лидер Сергей Станишев в листата на БСП за евроизборите през 2014 г., когато за първи път се гласуваше с преференция.
Втората политическа сила - Реформаторски блок, също е с променена листа заради дадени гласове за 27-ия в листата, какъвто е номерът на коалицията. Така Николай Толчев от ДСБ е събрал 1727 и влиза в общинския съвет като пети - след водача Трайчо Трайков (Граждански съвет), четвъртата Марта Георгиева (ДСБ), която има най-много преференциален вот - 3096, вторият Прошко Прошков (ДБГ), който влиза трети с 2949 преференциални гласове, следва осмият Иво Божков (ДСБ), който влиза четвърти с 2363 преференции. Блокът има 11 съветници.


БСП отново е в капана на сгрешената преференция. Марин Стоянов, който е 39-и в листата, какъвто е партийният номер в бюлетината, събира 1516 гласа за себе си. Така той влиза като втори в общинския съвет от левицата, като само първият в листата Калоян Паргов е пред него, защото му се зачитат и неотбелязаните с преференция бюлетини. Паргов е събрал и 1256 преференции. Социалистите имат седмина съветници.


В листата на "Сердика" (АБВ и Български социалдемократи) също настават промени. Седмият в листата, какъвто е партийният номер в бюлетината, Войслав Тодоров е събрал 880 преференциални гласа и става втори. Първи е Георги Кадиев, който е единственият с повече гласове за себе си - 1793. Най-вероятно той обаче ще се откаже да заеме поста общински съветник и ще остане депутат и така Тодоров ще стане първият влязъл от листата на "Сердика". Те имат трима съветници.


ВМРО също размества листата си. Виолета Тодорова, която е 12-а в листата, какъвто е и номерът на партията, става трета и влиза като съветник с 1152 гласа. Тя не успява да изпревари първия Карлос Контрера, който събира като свой глас и неотбелязаните бюлетини, и третият Ангел Джамбазки с повече преференции - 3038, който влиза като втори. ВМРО имат трима съветници.


Номер 14 в листата на "Атака" Станчо Станков също става съветник. Той е събрал 850 гласа за себе си и става втори след водача Николай Пехливанов и измества втория Станил Станилов, който има по-малко преференции - 355.


Десетият в листата "Зелените" Петър Василев също е получил много преференциални гласове - 315. Но партията вкара само един съветник - Иван Велков, и няма разместване на листата.


За да се счита валидна преференцията, даденият кандидат трябва да е събрал 7% от общинската избирателна квота, тоест 420 гласа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK