За едни изчезнали гласове, или къде са над 100 бюлетини само от една секция в София

Сканираният протокол от секция 47 в Младост 2

Сканираният протокол от секция 47 в Младост 2До днес по обед чаках да излезе протоколът от моята секционна комисия, за да проверя отчетен ли ми е бил правилно гласът. Че са изчезнали преференции, изчезнали са... то с това броене по методи отпреди век с чертички и ченгелчета (както гледах как отмятат изобщо гласувалите в нашата секционна комисия) е логично да липсва някое и друго предпочитание. Но да липсва изобщо гласът на избирател. И да липсва не само един. Става прекалено.


Оказва се, че и на мъжа ми гласът също го няма. Всъщност няма ги гласовете изобщо за листата на Реформаторския блок в 47-ма секция в район "Младост". Това е една от най-големите секции в района, обхващаща над 10 блока в "Младост 2".


Излезлият едва днес по обед протокол - сканиран и извлечение, е прелюбопитен. Още от първия поглед става интересен с редица корекции. По-нататък се установява, че макар Реформаторският блок да е втора политическа сила в изборите за общински съвет в София, то в една от най-големите секции в "Младост" никой не е гласувал за него.
И в протоколите, и в извлеченията срещу листата на реформаторите е записана 0 и с думи - "нула".


Е да де, но аз лично съм гласувала за листата на Реформаторския блок. И използвах преференция. Тъй като от години се занимавам все с избори, внимавам много - да не излизам от посоченото място, да е хикс, да не вземе някой да се притесни от чавка да речем, да не натискам, да сгъна правилно... изобщо внимавам, че после нали някой ще брои.


Мъжът ми също не е неук, той също внимава. Е да де, ама и неговият глас не е отчетен. Не преференцията, целият глас. Да, знам че се повтарям, но наистина не мога да го повярвам.


Нула! Нула! Не мога да допусна, че никой в тая секция не е харесал листата на реформаторите. Виж, за кандидат-кмета Вили Лилков са гласували според протокола 38 избиратели. Чини ми се, че те трябва да са най-твърдото партийно ядро, то дори аз не гласувах за него, ами предпочетох друг кандидат-кмет. Та поне твърдите биха пуснали и за същата листа, поне логично ми се струва така.


Впрочем по общи данни за София Лилков взима доста по-малко гласове от листата на реформаторите - той има под 10 на сто от гласовете, а листата над 18 на сто. Та бих допуснала, че това би трябвало квотно да се разпредели и в гласуването по секции, тоест подкрепилите листата в моята секция следва да са повече от хората, гласували за Лилков.


Да, ама не. Протоколът казва, че нито аз, нито мъжът ми, нито тия 38 зад Лилков, нито някой друг...  са подали глас за общинските съветници от реформаторите.


И само малко за останалата част от протокола - тъй като това е една от големите секции в района, дадените бюлетини за нея са 1000. Това, че е прекалено голяма, го усетихме и докато гласувахме - пред мен към обяд имаше 20 човека, зад мен дойдоха още толкова в рамките на 20 минути. Мъжът ми се отказа от чакането, отиде привечер...когато пак имало сериозна опашка. Всички от опашката се ядосвахме, че за да упражним правото си на глас, трябва да отделим немалко време.


Очевидно обаче усещането за наплив е било измамно. Според протокола гласувалите са под 300 души.


Пиша го условно под 300, защото и тук протоколът е просто уникален. Първоначално е записано, че броят на гласувалите според положените подписи е 379. Впоследствие това обаче е задраскано и е написано, че подписите на гласувалите са 268.


Тази поправка води и до промяна в броя на бюлетините, които не са били използвани - съответно те скачат от 613 на 731.


При описанието за намерените в урната бюлетини обаче няма сериозни корекции - те вече са си под 300, или по-точно 268. 26 от тях са обявени за недействителни, останалите 242 са коректно преброени.


Странно ми е обаче как в началото протоколът е бил толкова съществено променен - над 100 бюлетини се губят. А впоследствие при намерените действителни бюлетини корекции няма особено много?


Единственото, което ми хрумва, е, че както си е по инструкция, първо се броят празните бюлетини и положените подписи в списъците - така излиза бройката 379 подписа и 613 празни бюлетини. После обаче се отварят урните. И там изведнъж едни 100 бюлетини ги няма. Просто ги няма! Как, къде, кой... не съм следовател, не ми е работа да го кажа.


Но при под 300 гласували изчезването на 100 бюлетини не ми се вижда дребна работа.


И само за последно сравнение - в същата секция за кмет са гласували 377 души /пас преправено, но от 379/, а за референдума са подадени 379 бюлетини.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK