История за един изчезнал изборен глас

Протоколът от секционна избирателна комисия във Варна, предоставен от Александър Иванов

© Дневник

Протоколът от секционна избирателна комисия във Варна, предоставен от Александър ИвановНашият читател Александър Иванов, изпрати мейл с история от изборния ден. Оказа се, че подобни разкази сме чували и преди. По време на други избори. Но тяхното непрекъснато повторение доказва, че става дума за системна грешка. Тя не само тормози, а често дори обезсмисля правото на глас.


Александър поставя и няколко трудни въпроса, свързани с изборите, които е добре да намерят бързо решение. Само че сега, преди следващите избори, а не след тях.


Предлагаме ви текста на писмото без редакторска намеса:
"Здравейте! На изборите за местни органи на властта, проведени на 25 октомври т.г. заедно с майка ми гласувахме в една и съща секция, за една и съща листа за общински съветници, но и за един и същ конкретен кандидат в нея.


Днес направих проверка в сканираното копие от протокола от секцията, в която гласувахме. Беше ми интересно дали, предпочетения от мен и майка ми кандидат, е получил и други преференции освен нашите. С учудване обаче установих, че отбелязаната преференция е... само една.


Освен липсващия глас на един от нас – аз и майка ми, протоколът се оказа многократно коригиран, без нанесените поправки да са удостоверени с подписа на този, който ги е направил. Става дума за протокола от секция №12 в централния варненски район "Одесос". Неговото сканирано копие може да бъде разгледано или изтеглено от този линк.


Аз и майка ми сме гласували за листата на коалицията "Реформатори и патриоти – решението за Варна", регистрирана под №24, като сме отбелязали преференция №31. За нея обаче в протокола е отразен само един глас вместо два.


Поправките, които не са заверени с подпис и печат, както и отразената само една преференция срещу №31 в листата на коалицията "Реформатори и патриоти - решението за Варна"

© Дневник

Поправките, които не са заверени с подпис и печат, както и отразената само една преференция срещу №31 в листата на коалицията "Реформатори и патриоти - решението за Варна"


Срещу реда на, който е изписано името на коалицията първоначално е отбелязано че тя е получила 20 гласа, които след това са зачеркнати, а на тяхно място е записано "4". След тази поправка обаче не са положени никакви подписи или печат, които да удостоверяват, кой и кога ги е направил.


Няма да прозвучи пресилено ако кажа, че изходът от изборите може да бъде решен от секционните избирателни комисии. Ако членовете и председателите им отразят в протоколите грешни резултати, запишат като невалидни повече бюлетини отколкото са те в действителност или не отразят преференциите, първата грешка, която ощетява гласоподавателите, вече е направена. Тя става непоправима, след като протоколът бъде приет от Общинската избирателна комисия. От този момент нататък няма как да бъде направено повторно преброяване на бюлетините, а сгрешените данни, макар и забелязани, няма как повече да бъдат поправени, освен след съдебно решение.


Лично аз вече няколко пъти съм бил член на секционни избирателни комисии. Повечето хора в тях са пенсионери, дошли за още 30-50 лв. Никой от тях не е чел методическите указания за работа, да не говорим за закона. Повечето хора в комисиите не са ходили и на обучение. Аз например по това време бях на работа.


Няма изпит или проверка, които да установят знанията им. Баща ми например беше на обучение, за което твърди че е протекло така: "Кой е били предни години на избори?" - почти всички вдигат ръка. "Е, тази година е почти същото..."
Не! Всяка година е различно, но всеки си мисли, че е същото и не чете нищо. Дори председател и зам.-председател на секционна избирателна комисия се запознават с протоколите малко преди да започнат да ги попълват. И за това грешат.


След полунощ вече на никого не му пука за грешките, натъкмяват резултатите, за да им излезе контролата и всичко приключва. Никой не подписва с особено мнение, защото си губи 2 дни за никакви пари, а да загуби още при евентуални обяснения за "някакви си 5 гласа" няма смисъл.
Членовете на комисиите са хора с ниски доходи, което в повечето случаи означава и ниско образовани. И приятелите и съпругата ми се чудят защо при заплата от 1000-1500 лв отивам "да се занимавам с глупости" в продължение на 48 ч. за пари, които получавам при 8 часов работен ден...


Отговорът ми е, че просто не мога да оставя нещата в ръцете на хора, които вършат толкова отговорна работа през пръсти!


Смешно е, но се оказва, че щом не съм гласувал в секцията, в чиято комисия съм бил член - гласът ми изчезва. Изводът е, че на следващите избори отново ще трябва да съм член на комисия и да гласувам в същата секция, за да съм сигурен, че гласът ми ще бъде преброен от самия мен.  


След драматичното приемане на протоколите от Общинската избирателна комисия в София, сега се коментират промени и оставки в ЦИК. Но най-важно е да се промени системата, по която работят секционните комисии. В тях трябва да има млади и образовани хора, които да знаят какво правят. Всички членове на секционните комисии трябва да се явяват на изпит, за да се провери колко добре познават правилата за изборите.


И още нещо - тези хора няма да се появят при заплащане от 50 лв. за 48-часов работен ден без сън."

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Гневно

  ОСТАВКА!
  Има ли НЕ разбрали кака ГРОБ са "спечелили" изборите?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 2. 2 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Смешно е, но се оказва, че щом не съм гласувал в секцията, в чиято комисия съм бил член - гласът ми изчезва"

  Колко гласове са изчезнали?
  Колко протоколи са били "натъкмени"?
  И най - важното - В чия партийна полза???
  Разбрахте ли сега, ЗАЩО Волен Сидеров спретна цирка ТОЧНО покрай изборите?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Разбрахме, че комисиите са пълни с деменции и хора, които не им пука и биха ощетили всяка партия само за да се приберат по-бързо вкъщи...

 4. 4 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Прости управници, слаба държава.
  Порочен кръг.

 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#2] от "Cherrie":

  Натъкмени са както дойде... Никой не му пука, важното е да се вземе лева...

 6. 6 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Тоя пич по-добре да ограмоти майка си! Или ако тя е достатъчно грамотна, нека не си мисли, че може да я манипулира, вместо тя да изрази в урната своя независим и таен вот!

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  [quote#5:"nqma zna4ka koi"]Натъкмени са както дойде...[/quote]

  Там е работата, че не е както дойде, а в полза на управляващите!

 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално  uote#1:"Cherrie"]Има ли НЕ разбрали кака ГРОБ са "спечелили" изборите? [/quote]
  В града, в който живея, до 17 часа за първия имаше 35 %, а за втория -18%. В края на изборния ден, изведнъж фаворитът дръпна на 54%, а вторият си остана на 18%..... Та ми е ясно за какво какво говориш. Само ще кажа, че и той (победителят) е ГЕРБ

 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#8] от "paf":

  А в Монтана до 17 часа, че и до 19, за първия Златко Живков имаше 38 %, а за втория (Дилян Димитров от ГЕРБ) -35%. След края на изборния ден, изведнъж Златко дръпна на 54%. Та май става дума най-вече за това, че социолозите са прогнозирали според както звездите им го говорят.

 10. 10 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Хората са го измислили - оправията е машинно и електронно гласуване!

 11. 11 Профил на rogers
  rogers
  Рейтинг: 83 Неутрално

  Впечатлен съм от тъжния, но верен извод, който г-н Александър Иванов си е направил след последните избори: "Изводът е, че на следващите избори отново ще трябва да съм член на комисия и да гласувам в същата секция, за да съм сигурен, че гласът ми ще бъде преброен от самия мен." Поздравления...и браво и за отправеното предложение за решаване на проблема: "Но най-важно е да се промени системата, по която работят секционните комисии. В тях трябва да има млади и образовани хора, които да знаят какво правят. Всички членове на секционните комисии трябва да се явяват на изпит, за да се провери колко добре познават правилата за изборите."

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  Анонимни Мошеници

  да е само това...

  Анонимни "Наблюдатели"
  Анонимни "Застъпници"
  ...
  ...
  ...

  Анонимна Костинбродска национална Омбудсмания.

  "Протоколът от секционна избирателна комисия във Варна, предоставен от Александър Иванов...

  Срещу реда на, който е изписано името на коалицията първоначално е отбелязано че тя е получила 20 гласа,
  които след това са зачеркнати,
  а на тяхно място е записано "4".

  След тази поправка обаче не са положени никакви подписи или печат, които да удостоверяват, кой и кога ги е направил."

 13. 13 Профил на quomentator
  quomentator
  Рейтинг: 367 Разстроено

  И аз имам много подобен проблем. Вече съжалявам, че си загубих времето. Като не ми отчитат гласа за какво да вися на опашка?

 14. 14 Профил на quomentator
  quomentator
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "Sinergy":

  Според едно клипче в youtube са намерили и отговора на отговора - как машината се разстрова и спира да брои точно. За електронното няма да влизам в подробности, защото Fred и още няколко други хора пространно обясниха, че това е много опасно нещо за България.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Въобще не се изненадвам. Освен другите недостатъци не тези избори /На Мая Избирателния кодекс/, ми прави впечатление пълната неподготвеност на членовете на секционните комисии. Сякаш веднъж участващи в изборния процес, хората не повтарят и идват нови, които въобще не са подготвени. След изстъпленията тази година, дали някой ще се учуди, че е така

 17. 17 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Е, така ще им светне на повечето хора защо ни е нужно електронно гласуване и защо всъщност повечето партии в парламента неглижираха предложените промени от президента (включително и собствената му партия ГЕРБ).

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 829 Весело

  Бочко и компания правят избори. xD

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#14:"quomentator"]Fred и още няколко други хора пространно обясниха, че това е много опасно нещо за България. [/quote]
  Не, не е опасно, просто нивото ни още не е стигнало дотам да осигури достатъчно надеждност и защита. Не само нашето но и на други страни.

  Задайте си въпросът защо такива напреднали страни като Америка, Канада, Германия, Франция и още много такива не са минали изцяло на него а все още си карат по традиционният начин.

  Спомнете си и за увисналите сайтове на ЦИК, МВР, ГРАО и си представете че това е в денят на изборите. Спомнете си десетките случаи на блокирали компютри в родната ни администрация, че дори едни принтери по избирателните секции не можем да накараме да работят като хората и дадат някакви си 20-30 копия и ще разберете какво казвам.

  Електронно гласуване ще имаме, но не сега а след 15-20г когато нивото на технологиите така се развие че го направи общоприето в развитите държави, тогава просто ще го вземем наготово вместо да вървим по трънливият път на първите.

  А дотогава парите и усилията е по-хубаво да се хвърлят в нещо полезно, например да не висим по опашките в кметствата а всичко да става по компютър.

  Ето, аз не мога дори да видя колко ми е данъкът в Сливен и трябва да им ходя на крака да ги питам и да им го плащам. Въпреки че е една елементарна база данни, подобни има в много други области, нищо ново и никакви рискове. Това да ми оправят и това че за всяка справка трябва да тичам в общината. Защото иначе с това дистанционно гласуване се получава "На гол тумбак чифте пищови".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#20] от "Fred":

  Е то нивото ни никога няма да е достатъчно за гласуване по Интернет, ако не опитаме. Защо други страни не били минали на него? - по различни причини. Главната е, че нямат особена нужда от такова гласуване, понеже нямат проблеми с купуването на гласове и с емиграцията на 20% от населението. Десетките случаи на блокирали компютри не са проблем, ако имаш една седмица да гласуваш и да сменяш гласа си, както искаш. Отгоре на всичкото, остава си възможността за "хартиено" гласуване, която анулира "електронното". Да не говорим, че и сега плащаме и превеждаме пари по Интернет, за което техологията явно е наред. Електронното гласуване има шанс да стимулира и електронната администрация, защото ще реши основния проблем за идентификацията на гражданите. А компютрите, дали искаме или не, са вече част от избирателния процес, само че на ниво избирателни комисии.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 22. 22 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Този отрязък от протокола показва броя на преференциите , там в графата "без" първо е попълнено 20 , след което е коригирано на 4 , явно не е направена корекцията както трябва , но в интерес на истината става дума за брой преференции а не за брой гласове. Не че някъде не се губят и гласове.

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 23. 23 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1123 Разстроено

  Добре организираният хаос има две цели - първо да останат/спечелят правилните кандидати и второ,но много по-важно - да откажат все повече хора от гласуване.Тогава 2 махали и дежурните твърди ядра ще си поделят властта на порции и обръчи.
  Това е заговор срещу темелите на демокрацията и ако им позволим,то просто да се връща член 1-ви и да престанем с демомимикрията.

 24. 24 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Аз не виждам проблем с този протокол. Изглежда съвсем наред. Това, че имам поправки не значи, че е фалшив (грешка винаги може да се получи), все пак всички членове на комисята са се подписали. И обратното, ако няма поправки не значи че гласовете са преброени правилно.

 25. 25 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Електронно гласуване от компа му е майката, софтуер с отворен код и възможност всеки да гледа какво се случв вътре. Възможност да се наблюдават резултатите в реално време а не да е скрито и покрито както днес.

 26. 26 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 213 Неутрално

  'Няма да прозвучи пресилено ако кажа, че изходът от изборите може да бъде решен от секционните избирателни комисии.''
  А някой може ли да изчисли какъв процент от резултатите са продукт на действията на всички замесени в провеждането на изборите - от членовете на секционните комисии до през РИК до ЦИК и социологическите агенции? Така де, да знаем колко процента от мандатите са определени от избирателя, колко зависят от връзки в изборната администрация, и евентуално колко от купения и корпоративния вот.

 27. 27 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#25] от "tonywalker":

  Пак не може да е "скрито-покрито", ако големите партии си вършат работата както трябва.
  Във всяка комисия има техни хора - те отбелязват през час броя на гласувалите, като абсолютна стойност и го подават като информация на налблюдателите. В края на изборния ден веднага след подписване на протокола - всеки от членовете на комисията има собствен протокол - брой гласували граждани, брой подадени бюлетини за всяка партия, брой преференции, брой невалидни бюлетини, брой налични бюлетини в началото на изборния ден и брой на неизползваните бюлетини. Личните протоколи се подписват и от другите членове на комисията. Всеки подава тази информация на партийната си централа. Така до час след изборите партиите имат данните от 99% от протоколите и знаят резултата от изборите с голяма точност.
  Всъщност електронното гласуване би премахнало този елемент на контрол и се чудя дали сме готови за подобна стъпка? Иначе звучи повече от примамливо към изборния процес да се прибави и емиграцията ни. За това и гласувахме "за", но се чудя колко хора си промениха мнението след цирка от следизборната нощ??

 28. 28 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Трагедия. Явно с годините става все по-зле. И това се случва във Варна,какво ли е в по-малките градчета или по селата.....

 29. 29 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Ето за това съм за дистанционно електронно гласуване.
  Дори и да остане една част гласуващи с бюлетини, броят им драстично ще намалее (особено в големите градове), съответно и работата на секционните комисии. И грешките ще намалеят. Едно е да не отчетеш 5-6 бюлетини при общ брой 300, друго е 5-6 при общ брой 30. Да не говорим, че не виждам как би могло да има недействителни гласове при електронното гласуване. Сегашните недействителни бюлетини били над 400 000!!

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2077 Любопитно

  [quote#24:"thenomad"] все пак всички членове на комисята са се подписали. [/quote]
  До всяка коригирана грешка трябва да има два подписа от хора от комисията. Такава корекция без двама свидетели (подписите са заради това, да се види кои са свидетелите на корекцията) не е корекция, а подпрявяне...
  Абе вие никога ли не сте коригирали грешки в документи?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2077 Любопитно

  Автора е абсолютно прав, за липсата на ценз или поне елементарни познания за работата на състава на комисиите. Наистина все се натискат хора с минимални доходи (и с минимално образование в повечето случаи), които гледат на нещата като на "50 лева за стоенето"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#30:"gost22"]о всяка коригирана грешка трябва да има два подписа от хора от комисията. Такава корекция без двама свидетели (подписите са заради това, да се види кои са свидетелите на корекцията) не е корекция, а подпрявяне...
  Абе вие никога ли не сте коригирали грешки в документи?[/quote]
  Коригирано е едно чило, което очевидно е било сгрешено. Сумата на общите гласове съвпада със записаното на страница 5, където не е коригирано и дори е записано с думи, без поправки. Не казвам, че не може да се фалшифицира, но трябва всички членове на комисията да са в играта.

 33. 33 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "Fred":
  Не може да даваш едни паднали информативни сайтове със свободен достъп за пример, че нещо не е достатъчно сигурно. Това е все едно някой да счупи ключ в ключалката на входната врата на банка и да разправя, че я е ограбил.
  В Америка може да се гласува по пощата - явно там нямат драма с купен вот и неправилно броене (там драмата им е с кофти разпределние на избирателните райони)

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#33:"glatzial"]Не може да даваш едни паднали информативни сайтове със свободен достъп за пример, че нещо не е достатъчно сигурно. [/quote]
  И защо да не го давам, все за Интернет става дума? Освен това мога да ти кажа, че от поне 4-5г всички битови сметки което е възможно плащам онлайн през ДСК. Ами поне 20-30 пъти досега ми е отказвало "транзакцията невъзможна" и подобни. Това вече не е сайт а банкова система която все ни дават за пример колко надеждно било. И в кметството наскоро стоях 1 час в празна зала и не могат да ми дадат справката която искам, нещо компютърната система се оплескала. Ние едни принтери по секциите не можем да поддържаме в свястно състояние тук за къде по-сложно нещо става дума.

  И всичко това без целенесочени атаки и хибридна война, давал съм сайтове където има цени за наемане на DoS атака, същата от която паднаха сайтовете на ЦИК, МВР и ГРАО. Съвсем мизерни суми да наемеш 4-5,000 компютъра да бълват стотици пъти в секундата атаки, по джоба на любител са. Предполагам какво ще стане ако някой бесен че от джоба му се изплъзват няколко милиарда от "Южен поток" наеме мрежа от 1-2 милиона компютри и хакери от високо ниво, тези които проникнаха и откраднаха мейлите на ЦРУ.

  Когато дистанционните услуги станат част от ежедневието, когато докажат надежността си в ежедневната работа и се докаже от опита от на други страни моля, да заповяда. Дотогава да си решаваме ежедневните нужди, примерно да не висим по опашките в кметството а всяка справка по компютър.

  Иначе става като фолтоволтаиците, голямо натискане да сме първи и стотици милиони загробени. Защото тези системи не са без пари, за машинното гласуване сме плащали наем по 1700 лв на машина. НАЕМ не купуване. И само някъде около 10% по секциите са се възползвали от тях, останалите 90% не вярват и карат на хартийка. Едно електронно гласуване ни е излязло 25лв на глас за едни елементарни сензорни пултове.

  Разумното е да се изчака това да се утвърди и тогава да ползваме готовият опит. Дотогава усилията и парите за това което ни трябва всеки ден.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#31:"gost22"]липсата на ценз или поне елементарни познания за работата на състава на комисиите. Наистина все се натискат хора с минимални доходи[/quote]
  Ами хубаво, ще искаме ценз но те тези с ценз не искат, мръщят нос, казват "Да не съм луд да им стоя 48 часа да ме плюят и ругаят за това мизерно заплащане!". Че и наказателна отговорност носиш. Една комисия да осъдят и човек после няма да намерите да се запише. И тогава какво, оставяме комисиите без хора? Не си мислете, че е голямо натискане за членове.

  Отгоре на това тези които минат веднъж през ада следващият път отказват, имам такава позната, добро момиче но съпругът починал, беше изпаднала до положение да дава кръв да взема някой лев. Е, веднъж отиде за тези жалки 30-50лв, не знам сега колко дават и когато я попитах пак ще участва ли категорично отказа, с голямо възмущение. Не е сладък животът на тези в комисиите, минете през това и ще го разберете.

  Затова многократно казах тук на разпалените критици и партийни форумни привърженици, вървете в комисиите да вършите полезна работа, лесно е да се плюе отстрани.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#29:"marker"] И грешките ще намалеят. [/quote]
  Има и по-лесен и по-евтин начин, просто се опростява тази безумна процедура и закон. Защо по другите страни си гласуват с бюлетини и нищо такова няма, гърците си дадоха резултата от окончателното преброяване след 8 часа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#25:"tonywalker"]Електронно гласуване от компа му е майката, софтуер с отворен код и възможност всеки да гледа какво се случв вътре. [/quote]
  И да ти лепват вируси. Да не говоря за десетките други начини да бъде скапано всичко.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#27:"seaker"]Всъщност електронното гласуване би премахнало този елемент на контрол[/quote]
  Точно това е големият проблем, всичко остава скрито и виждаш само крайният резултат, не и междинните стъпки. Напълно невъзможно за контрол освен от компютърните "богове" а в тяхната неподкупност доста се съмнявам. Особено когато се назначават от управляващи които нямат много колебания да извъртят една схема от рода на Костинброд например.

  Колкото по-просто, прозрачно и разбираемо е за обикновеният човек и така да се осъществява контрол толкова по-добре. От досегашната система с бюлетини по-прозрачно не мога да измисля. Проблемите не са в нейният принцип а организационни и главно в безумно усложненият избирателен закон. Там трябва да се пипа и то решително.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#22:"Теодоси Бялков"]но в интерес на истината става дума за брой преференции а не за брой гласове[/quote]
  Някои партии много ги боли за преференциите, те им са основното оръжие. Например да риташ коалиционните партньори по кокалчетата, да ги използваш да те носят на гърбът си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на kabico
  kabico
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#13] от "quomentator":

  И аз така се почувствах. Инвестирани пари (да се прибера до родния град специално за гласуването) изгубен цял уикенд свободно време. Но в крайна сметка те само това чакат, да се отвратим и малкото образовани гласуващи и да ни управляват с купени гласове на мургавите братя. Да се отвратим от политиката, за да могат спокойно да си правят безобразията. Ние пък ще им отговорим с жалби и протести до дупка!

 41. 41 Профил на kabico
  kabico
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred":

  Ако иска да измамят - ще намерят начин, ако искат да се честни изборите - също. В този ред на мисли, не е проблема в електронното гласуване. Обратното, то е в полза на милионите българи зад граница, за които е много трудно гласуването с бюлетини в секция на стотици километри. Управляващите много ги е страх от 1 милион гласа на мислещи хора!

 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#41:"kabico"]Обратното, то е в полза на милионите българи зад граница, за които е много трудно гласуването с бюлетини в секция на стотици километри.[/quote]
  Така и не разбрахте, че тази Опорна точка гръмна, не става вече.

  "Милионите българи" в чужбина се оказаха 26 939 благоволили да вземат участие в референдума който ще им даде така жадуваното право. Някъде около 1% от намиращите се там и дори само около 20% от гласуващите с ХАРТИЕНИ бюлетини.

  И това за "големите разстояния" също рухна, къде са те например в Чикаго, където има 60-80,000 българи а на референдума са гласували само 91 /деветдесет и един!/. Транспорт има, всеки ден ходи на работа но го е домързяло веднъж на 4 години да си завлече задника до секцията.

  И това с претрупаните секции и опашките също не важи, достатъчни са само 40 /четиридесет/ заявления и посолство е ДЛЪЖНО да ви открие секция. То се грижи за това не местната общност както тук ме убеждаваше един.

  Истината е, че сте една малка но изключително креслива групичка която направи на маймуни цял народ с исканията си. Вместо да направи елементарното, да поиска от посолството да им открие секция и в изборният ден вместо да пече мръвки на барбекюто да отиде да гласува. Веднъж на 4 години.

  ***dariknews.bg/view_article.php?article_id=1522255

  ***results.cik.bg/minr2015/tur1/protokoli_rf/0029/index.html

  ***www.bulgaren.org/melangebulgaren/2014/09/03/аз-подадох-заявление-за-гласуване-а-ти/

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":

  А дали е само в полза на управляващите? В Пловдив на първи тур Славчо Атанасов, на когото целия град се присмива от последните му изцепки, спечели 20%! Аз лично не познавам пловдивчанин, който да му симпатизира, а имам изключително широк социален кръг от познати, приятели, клиенти и т.н. Нито един! Няма и как да е иначе, защото той управляваше точно преди Тотев и разликата между двата мандата е отчетлива и очебийна. Но този човек излиза и печели 20%, което означава, че в общия случай, при избирателна активност от близо 50%, би следвало всеки десети човек да е гласувал за него. Е, аз не познавам нито един. Как стават тия магии?

 44. 44 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "gl_avatar":

  Пропусна простите граждани. А в тази статия ни показват, че именно от тях тръгват грешките.

 45. 45 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred":
  Прав си. Ключовата дума е прозрачност.
  Аз също считам, че България не е готова за "електронно" гласуване, каквото и да означава това.
  Проблемът е, че у нас "хакването" на избори за каквото и да е елементарно и почти винаги безнаказано. "Купуване" на гласове, поправка на протоколи, нахлуване в секции по време не броенето. Шикалкавене по процедури от най-високо ниво. Като се почне от законодателя (нагласените номера на Мая) мине се през ЦИК, ОИК и до последната СИК и тарторите на махали и паланки с клечки, чорапи и кебапчета.
  Когато всеки тарикат от всякакво ниво счита за лично предизвикателство и повод за себеуважение да "хакне" процеса нито електронно, нито машини, ще помогнат.
  Да, прозрачността може да помогне за изграждане на респект към изборния процес.
  По телевизията сме виждали как се броят бюлетини в чужбина.
  Голяма маса в секцията. Урните се изсипват и комисията подрежда и брои публично. Камери снимат и публика наблюдава.
  Публиката стои зад лентата - снима, коменитра, но никой няма право да престъпи лентата. Позволи ли си го - става нарушител на нарушителите. Процеса спира и най-близкия полицай трябва да дотърчи на мига и го озапти.
  Никакви заверени копия, поправени протоколи на сульо и пульо и прочие усложняващи процедурата хватки.
  Дъска на стената, където се обявяват и записват резултати.
  Каквото е написано на дъската и числата изчистени се пишат в протокола
  Брои се по проста и разписана по детайл процедура. Ако объркат - пак броят и така докато им излязат числата.
  Никакви поправки в крайния вариант на протокола не се допускат. Данните от протокола отиват веднага в ЦИК по мейл, копие на хартия се пази и пътува по-късно. Всеки член може за има копие, ако иска и прочие. Всеки гражданин може да си снима дъската и пр.


 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#43:"gdobranov"]Е, аз не познавам нито един. Как стават тия магии? [/quote]
  На друго място когато разказвах спомените си от първите гласувания обясних за "скритият вот". Червените никога не си признаваха или публично заявяваха че гласуват за БСП. Дали от страх от обществен присмех, дали от конспиративен характер те си знаят. Изглежда и при тебе така. И второто обяснение е, че добре си подбираш познатите

  Впрочем в друга статия чета, че БСП отново ще оказват "крипто подкрепа" на Славчо Атанасов, да гласували членовете им "по съвест". Да бе, по съвест, сякаш не съм ги виждал как ходят от врата на врата, във всеки блок си имат партиен организатор. В нашата комисия секретарката от БСП познаваше поименно всеки избирател на БСП, посрещаше го още от вратата, упътваше. Аз дори от нашият блок не знаех кои са от СДС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#20:"Fred"] просто нивото ни още не е стигнало дотам[/quote]
  ох какво ли ще да е това ниво, една добре изградена система не се нуждае от никакво ниво на гласоподавателите, самият факт колко не го искат това електронно гласуване знакови партии у нас показва колко е нужно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 48. 48 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#39:"Fred"]Някои партии много ги боли за преференциите,[/quote]
  в смисъл това че гласоподавателя има мнение е нещо лошо ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 49. 49 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Оставка,безсрамници!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#47:"stg"]ох какво ли ще да е това ниво, една добре изградена система не се нуждае от никакво ниво на гласоподавателите,[/quote]
  Нивото на техниката и организацията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  [quote#48:"stg"]в смисъл това че гласоподавателя има мнение е нещо лошо ? [/quote]
  Не, че за ЕДНА партия (ДСБ) това е оръжие за вътрешно коалиционни борби и мръсни номерца за коалиционният партньор.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#50:"Fred"]Нивото на техниката и организацията. [/quote]

  всъщност нивото на организация при класическото гласуване е видимо ниска и ще става по зле а техниката, какво и е на техниката ? техника да искаш

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 53. 53 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#51:"Fred"]Не, че за ЕДНА партия (ДСБ) това е оръжие за вътрешно коалиционни борби и мръсни номерца за коалиционният партньор. [/quote]
  какво значи мръсен номер, членовете на дсб дават преференция за техен човек, тия на Кунева на техен и тия на СДС също за техен и каквото покаже, кое тук е мръсен номер ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK