Дефицитът за 2015 г. ще остане по-висок от планираното, обяви Горанов

Дефицитът за 2015 г. ще остане по-висок от планираното, обяви Горанов

© Юлия ЛазароваОсновните приоритети за бюджета за догодина са фискалната стабилност и да се намали дефицита, който беше натрупан през 2014 г. Разчетите от пролетта показваха, че можем да намалим дефицита до 2.5% от БВП до следващата пролет, но сега предлагам ускоряване до 2.1%, което е напълно постижимо. Ако работим по същия начин, можем да имаме балансиран бюджет още през 2018 г., свеждайки дефицита на консолидирания бюджет до 1 на сто от брутния вътрешен продукт. 


Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес, на който бяха представени плановете на кабинета за държавния бюджет и бюджетите на здравната каса и Националния осигурителен институт за 2016 г. 


В бюджета за догодина е заложено намаляване на дефицита до 2.1%, за който финансовият министър е оптимист. По време на заседанието той обяви, че тазгодишната цел от дефицит от 3% от БВП няма да може да се постгне заради увеличаване на разходите и трансферите в държавния бюджет в края на годината и стойността ще остане около 3.1% или повече. "Това е най-консервативната прогноза", коментира той. 


Горанов отбеляза, че една от причините за генерирането на повече от предвидения дефицит са допълнителните разходи по бюджетите на общините, свързани с програмния период и изборния цикъл, в който местните власти се намират. Заедно с това някои ведомства - силовите - не са постигнали съкращенията в административните разходи, които са имали като цели за годината, но тази задача им се пренася и за догодина, уточни финансовият министър. 

"Прогнозите и очакванията в средносрочен план през 2016 г. са реализирани в положителна посока, по-добро представяне от 2015 г. и относително добро ниво до 2018 г. Очакваме нарастване на потреблението и забавяне на растежа на инвестициите. Отчита се забавяне на спада на потребителските цени. През 2016 г. се очаква инфлация от порядъка на 0.5% и ускоряване при следващите две години с 1% и 1.9%", заяви още Горанов пред социалните партньори. Той посочи също, че се предвижда запазване на нивото на безработица между 8% и 8.5 %. 
В бюджета за 2016 г. са предвидени: 3.9 млрд. лв. за здравеопазване, 3.1 млрд. лева за образование, 3.3 млрд. лв. за отбрана и сигурност, 11.9 млрд. лева за социално осигуряване, 2.4 млрд. лв. за жилищно строителство и околна среда, 508 млн. лева за култура, 5 млрд. лева за икономически дейности и още 2.4 млрд. лева за общи държавни разходи.
Около 1 млрд. лева са заделени за строителство, 600 млн. от тях - като приход от планираната концесия на Летище "София". В отговор на журналистите Владислав Горанов уточни, че през пролетта може да се очаква началото на конценсията. Парите от нея ще отидат в Министерството на транспорта, като "вътрешно секторна сделка" с Ивайло Московски.


Средствата по това перо като цяло ще отидат за погасяване на част от задълженията на БДЖ, за проектите на НК "Железопътна инфраструктура" и др., но приоритетно - за ускореното изграждане на отсечка от АМ "Хемус" - в разклона между Ловеч и Плевен. Вече вървят тръжните процедури по проекта, обяви министърът на финансите.  


Горанов обяви, че утре ще има извънредно заседание на Министерския съвет, на който ще се обсъдят трите бюджета за догодина, за да може по-бързо да влязат за гласуване и в Народното събрание. 
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1717 Неутрално
 2. 2 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Разстроено

  В бюджета за 2016 г. са предвидени: ...2.4 млрд. лв. за жилищно строителство и околна среда ...5 млрд. лева за икономически дейности...
  ----
  Държавно жилищно строителство?!!!! Не мое да бъде... Това го няма от времето на соца... А и какви са тези 5 млрд. за икономически дейности???? Ще строим Кремиковци и Химко?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 3. 3 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Герб

  Десни

  Ко? Не!

  Every cradle is a grave.
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Весело

  До коментар [#1] от "zg":
  [quote#1:"zg"]

  Видими резултати [/quote]
  Видимо се увеличàва дефицитът от светлина в края на тунела..

  [email protected]
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  " 2.4 млрд. лв. за жилищно строителство и околна среда"
  Жилища за бежанците и циганите ли ще строим или ще хвърляме пак безразборно за саниране.

 6. 6 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Догодина с президентските избори ли ще се оправдаваш, Горанов?

  Every cradle is a grave.
 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Дефицитът за 2015 г. ще остане по-висок от планираното, обяви Горанов...........

  Друго не се е очаквало...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Отново ще имаме бум на бягащи от България млади хора, които не желаят да плащат борчовете на управниците

 9. 9 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#1] от "zg":

  Най видимо е нарастването на външния дълг, пенсионната възраст, възрастта на автомобилния парк вече масово ще е над 20 години....

  Дела трябват, а не думи.
 10. 10 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  вие без дефицити можете ли да управлявате?!?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  "той обяви, че тазгодишната цел от дефицит от 3% от БВП няма да може да се постгне заради увеличаване на разходите и трансферите в държавния бюджет в края на годината и стойността ще остане около 3.1% или повече"
  Къде отидоха ония милиарди преизпълнение на приходната част на бюджета? Кой се хвали преди месец-два, че е осигурил 16% повече приходи? Дали пък не е яко послъгвал как навремето Дянов по три пъти в годината ни вадеше от кризата?

 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Защо ще актуализирате бюджет 2015 г. бе Владко? Некадърност или какво? Ако пипнете с реформите преди изборите да не изпищи някой а? Лелинката ви популистка...

 13. 13 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Дефицитът на България е извънредно нисък. Не могат да се ползват парите от ЕС без собствено участие.Няма какво да се мрънка заради мрънкането.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 14. 14 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Колеги, някой има ли информация коя институция/държава е контрагент по отношение на отпускането на последният допълнителен заем от 3 млрд.?

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Какво стана с преизпълнението на приходната част!? Опапкахте ли го?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#13] от "Алф":

  Бюджетът на МВР какво общо има с дофинансирането на европроектите?

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анализатор":

  България. 90% oт емитираните ценни книжа се изкупуват на вторичния пазар от БГ банки, фондове и др.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#13] от "Алф":

  Да е нисък, да е нисък, колко да е нисък!? За 2014 та еврозоната е с 2.4%. Прогнозата за 2015 е пак толкова. Ние 2014 стигнахме 5.8% с КТБ, а тази година без ще закрепим на 3.1%

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 678 Неутрално

  "2.4 млрд. лева за общи държавни разходи"

  Тия най много ги обичам Можеш да си харчиш за каквото прецениш, без насреща да се отчиташ за някакви резултати.

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анализатор":

  И на фона на въпроса ви и отговора на него, естествено еъзниква логичния въпрос " Заж чий, тогава емитираме външен дълг, а не вътрешен, слеф като системата пращи от ликвидност!?". Отговорът е прост! За да се делне разликата от цените на първичен и вторичен пазар.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  Честито !!!
  Финансовата стабилност продължава да расте и да се задълбочава!
  Докато задлъжняването ни расте с гръцки темпове, приема се транс атлантическото споразумение и проекти за ново разпределение на стотици хиляди "бежанци", народонаселението ни се занимаваше с глупости около Волен Сидеров и си създаде нов национален герой, "бушидо" боецът Камен Попов !

 22. 22 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 607 Неутрално

  За 6 г. "управление" десните мутромилиционерски правителства натрупаха 15 млрд . дефицит, който покриват с нови заеми. С ударни темпове до края на втория си мандат ще ги направят 25 млрд.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 23. 23 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "tribiri":

  Благодаря за точната информация! Съгласен съм с Вас и моят въпрос предполагам си задават много граждани, тъй като при огласяването на новини от такъв тип в публичното пространство съответните институции в много от случаите премълчават или не упоменават в широк спектър параметрите по заемите. Които между впрочем са бреме не само за нас като данъкоплатци, но и за бъдещите поколения.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Хора, така не може да продължава повече. ГЕРБерите-милиционери се подиграват с "мат'ряла".

  Увеличенията в "разходната" част покриват нуждите на Бащите на Пеевски. На НАШ гръб са "разходите" по тези нужди

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  [quote#15:"tribiri"]Какво стана с преизпълнението на приходната част!? Опапкахте ли го? [/quote]
  Аз си спомням едно неотдавнашно изявление на Баце, че го обвинявали, че харчел предизборно.
  Та той се изцепи:
  "Изкарали сме си ги - харчиме си ги!"

  Цитирам буквално и точно, защото така ме втрещи, че не мога да го забравя.

 26. 26 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Айде замина и летището за мафията. Консециите на летищата са за 30-40 години. Демек все едно някой го купува. Аз подозирам кой може да е ? Една компания, която в момента МУ дължи 50млн..

 27. 27 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#3] от "Ватник":

  Герб са център - социален център за свои хора

 28. 28 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 396 Неутрално

  И посредственика Горанов като се обяснява е добре за обясни кви са тез 6млрд. заем, които Бойко е подписал в Брюксел. От онея 16млрд. ли са, що са толкова много таз години ... и въобще СЪЗДАВА СЕ НЯКВА МЪГЛА, а усвояването на заемите лети.

 29. 29 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 991 Любопитно

  [quote#25:"xm..."]"Изкарали сме си ги - харчиме си ги!" [/quote]

  Боко още си мисли, че е в предишното си "амплоа", в който си е "изкарвал" парите като събирал "такси" от бизнеса, затова че още е жив

 30. 30 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#25] от "xm...":

  Ти виж Бойко как говори като паднаха зимата свлачищата - 'На МЕНЕ после ще ми искат пари за ремонти' - на МЕНЕ - като феодал е

 31. 31 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В общи линии затъваме нормално.. Не бойте се деца за утрешният ден-вдругиден ще бъде още по-зле.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 32. 32 Профил на mitis
  mitis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "В бюджета за 2016 г. са предвидени: 3.9 млрд. лв. за здравеопазване, 3.1 млрд. лева за образование, 3.3 млрд. лв. за отбрана и сигурност, 11.9 млрд. лева за социално осигуряване, 2.4 млрд. лв. за жилищно строителство и околна среда, 508 млн. лева за култура, 5 млрд. лева за икономически дейности и още 2.4 млрд. лева за общи държавни разходи.
  "Точно в тези "11.9 млрд. лева за социално осигуряване" е заровено кучето.Това е почти половината бюджет, който тихомълком отива при сиганите.Е няма такава държава!!!

 33. 33 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Абе който е на държавна службичка и частник от кръга с фирмите добре. За останалите препоръчвам да спрат да се надяват за нещо повече от мижаво съществуване...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 34. 34 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Растежа по-малък, дефицита по-голям, задълженията се увеличават рекордно, а от медийните мантри за острова на стабилността какво остана?
  После с половин уста ще признаем, че безработицата е доста по-голяма отколкото твърди казионната статистика, ще преосмислим и данните за бедността и т.н.

 35. 35 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#27] от "casinoto":

  Добра аналогия. Но така обиждате социалните центрове - там се дават малки помощи на бедни, нуждаещи се хора. А когато едни оядени индивиди получават крупни суми за нищо, става дума по-скоро за феодални привилегии.

 36. 36 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 391 Неутрално

  [quote#32:"mitis"]"Точно в тези "11.9 млрд. лева за социално осигуряване" е заровено кучето.Това е почти половината бюджет, който тихомълком отива при сиганите.Е няма такава държава!!! [/quote] Това са пенсиите.

 37. 37 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ха-ха след като 8 месеца се хвалеше с излишък резултат от прехвърлени разходи от 2015 в 2014, сега пак същото......Този плевенско-свищовски финансов гений е добре да стане финансов директор на Дебелия..., а не на държавата...

 38. 38 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  [quote#2:"Ze Roberto"]А и какви са тези 5 млрд. за икономически дейности????[/quote]
  [quote#19:"Катя Георгиева"]"2.4 млрд. лева за общи държавни разходи"
  Тия най много ги обичам Можеш да си харчиш за каквото прецениш, без насреща да се отчиташ за някакви резултати. [/quote]

  При първия мандат на бащицата бяха гласувани 1 млрд.лв. джоб парасъ, да се прави на спасител-благодетел. Явно сега се готвят да му гласуват не "джоб", а джобове парасъ.

 39. 39 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#32:"mitis"]очно в тези "11.9 млрд. лева за социално осигуряване" е заровено кучето.Това е почти половината бюджет, който тихомълком отива при сиганите.[/quote]

  Не е точно така. Сиганите са 200-300-400 хиляди, а пенсионерите са 2.5 млн. , от които 1/4 са фалшиви инвалиди ( 800 000 получават инвалидна пенсия ) , а 75% са предсрочно пенсионирани чрез различни вратички. НОИ има са пенсии да дава 8-9млрд. годишно, но събира около 3 и нещо. Над 5 млрд. е директния трансфер ( незаконен ) от националния бюджет. За други социални нещо остават още толкова.

 40. 40 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 388 Весело

  Не съм убедена, че трябва да се позволява на заклети алкохолици да управляват подобни ресурси!

 41. 41 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Нали уж имаше излишъци?! Или вие изхарчихте временните излишъци, че и малко отгоре... И накрая вместо да имаме по-малък годишен дефицит той стана даже по-голям от прогнозата... АФЕРИМ ГОРАНОВ ЕФЕНДИ! Кажето го на раята точно след изборите! Да е честито на тези, които отново гласуваха за ГРОБ! :Д ВИДИМИ ДЕФИЦИТИ! ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!

 42. 42 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#23] от "Анализатор":

  Емитира се на външните пазари, точно за да не се обезкърви системата и да останат пари в системата, така че банките да кредитират местния пазар. Само че на вторичен пазар вече държавата няма контрол кой купува дълга. Така че това е едно от правилните решения. Но въпросите за тая актуализация са много. Допреди месец уж имаше 700млн. излишък, сега изведнъж освен тях трябват още 2 млрд. отгоре.

 43. 43 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Лъжи, още лъжи...и светло бъдеще. Да ви кажа няма разлика между 1985 и 2015.

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 44. 44 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прави впечатление че всички министерства искат повече пари а уж реформа се печала

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Андрей Ляпчев
  Андрей Ляпчев
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Цяла седмица преди изборите и по време цирк със Сидеров, после Натфиз, сега Атентат на Трактора..
  Управляващите и кукловодите чрез МЕДИИТЕ се опитват много яко да отвлекат вниманието от това че Борисов е обещал в Брюксел да приемем още бежанци и МВФ идва ноември за нов заем.
  И от машинациите на изборите. Повече от 24ч означава КАСИРАНЕ нА ИЗБОРИТЕ.... КЪДЕ СТЕ ДА ГО КАЖЕТЕ ТОВА ЕКОНОМЕДИЯ??? Проститутки сте.

  Жените се влюбват с ушите си, а мъжете с очите си. Светът никога не е знаел накъде отива,за да намери верния път.
 47. 47 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дундурук":

  Така Мафията си парафира ИЗКУСТВЕНИТЕ частни външни дългове като "държавни".

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#16] от "neznaiko.bg":

  Ами от едно портмоне са, от един бюджет (дали централен, дали общински), който трябва за всичко да стигне.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Така е, а колко е държавният дълг на някои страни в ЕС? Нали с този дълг се погасява дефицита. Например в Полша достига 50% от брутния продукт на страната. Не съм финансист, но това не звучи добре. Преценили са обаче, че в някаква степен това е оправдано, ако трябва да се използват европейските фондове.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 54. 54 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Такива експерти като този в Бургас ги избират с 84% мнозинство! Хак да ни е дълга щом ги търпим

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
 55. 55 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#5] от "rosiraycheva50._":

  "безразборно за саниране" ...тоива ли е новата опорка заменила "саирането е отровно за хората"...
  смешки от безсилие

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 56. 56 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Некадърна лява партия. Резултатите са налице.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#35] от "seaker":

  Напълно съгласен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK