Цитат на деня: По принцип като местиш гробище не може да очакваш помощ от вътре

Владислав Горанов, министър на финансите

© Надежда Чипева, Капитал

Владислав Горанов, министър на финанситеБюджетът не прави реформи, той създава предпоставки за тях. Вярвам, че екипите на тези министерства, които не успяха да постигнат заложените цели в 2015 г. (а и бюджетната рамка го предполага за следващата година), ще продължат с усилията. Имам и увереност, че има конкретни подготвени законодателни решения.


Съгласете се, че би могло експертният екип на Министерството на финансите да подготвя законодателни промени в законите, регламентиращи работата на отделни ведомства, но независимо че е вярно, че ако се мести гробище не можеш да разчиташ на помощ от вътре - все пак тази инициатива за промяна в отделните сектори би трябвало да среща подкрепа от самите ресорни министри. В противен случай ще се върнем към образа на предишни финансови министри, които силово и арогантно, поради липса на партньорство с други колеги министри са налагали определени тези и са се опитвали да променят отвън системите. Аз вярвам, че диалога, който имам с другите министри е добър и 2016 г. ще е по-добра за реформи от 2015 г."


Това отговори министърът на финансите Владислав Горанов на журналистически въпрос за това как ще наложи финансова стабилност в различните ведомства, при положение, че част от тях тази година не постигнаха заложените в бюджета съкращения на разходите. Днес финансовият министър представи параметрите на държавния бюджет за 2016 г. и тези на здравната каса и НОИ пред Националния съвет за тристранно сътрудничество.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK