В Хасково Георги Иванов е събрал гласове от различни партии

Очаква се на балотажа на изборите за кмет в Хасково да бъдат сред най-оспорваните.

© Юлия Лазарова

Очаква се на балотажа на изборите за кмет в Хасково да бъдат сред най-оспорваните.Досегашният кмет на Хасково и кандидат за пети мандат Георги Иванов е успял да събере гласовете на избиратели, които на парламентарните избори през 2014 г. са гласували за различни партии. Останалите кандидати, които са и партийно издигнати, основно събират гласовете на подкрепилите ги и миналата година на вота за Народно събрание.


Това показват профилите на гласувалите на местния вот въз основа на данните на агенция "Алфа Рисърч".


Иванов е събрал гласовете на 29% от подкрепилите на ГЕРБ на миналия вот, 19% - от БСП, 12% - от ДПС, 16% - от Реформаторския блок, 2% - от Патриотичния фронт, 4% - от "България без цензура", 6% - от "Атака", и 12% - от АБВ. Той е издигнат от местната коалиция "За Хасково" и с подкрепата на Реформаторския блок, които имаха отделна листа за общински съветници.
Конкурентът му, с когото в неделя е на балотаж, Добри Беливанов от ГЕРБ е активизирал основно избиралите на партията - 78%. Все пак 7% от подалите бюлетина за БСП на миналите парламентарни избори сега са подкрепили него, 1% - от ДПС, 4% - от Реформаторския блок, 2% - от Патриотичния фронт, 1% - от "България без цензура", 4% - от "Атака", и 3% - от АБВ.


Беливанов събра на първи тур 46.91% (20 430 гласа), а Иванов - 30.04% (13 081 гласа) при 100% обработени протоколи от общинската избирателна комисия. Разликата между тях е над 7 хил. гласа.


Трети остана кандидатът на ДПС Мюмюн Мюмюн с 14.22%, или 6193 гласа. Според "Алфа Рисърч" 90% от избирателите, гласували сега за него, са подкрепили ДПС на парламентарните избори през 2014 г., 4% - ГЕРБ, 3% - БСП, по 1% - "България без цензура", "Атака" и АБВ и николко от Реформаторския блок и Патриотичния фронт.


В разбивката по етнос 94% от гласувалите за Мюмюн Мюмюн са турци, 5% - българи, и 1% - роми. При Георги Иванов съответно процентите са 12, 85 и 3.


При листите за общински съветници 33% от избралите Реформаторски блок на миналите парламентарни са гласували за ГЕРБ, 7% - за БСП, 1% - за ДПС, 39% - за Блока, 1% - за Патриотичния фронт, 3% - за "Атака", 4% - за АБВ, и 11% - за други.


При коалицията зад Георги Иванов "За Хасково" 39% от гласувалите за нея на предишните парламентарни избори са избрали ГЕРБ, 15% - БСП, 5% - ДПС, 14% - Реформаторски блок, 1% - Патриотичен фронт, 1% - "България без цензура", 4% - "Атака", 8% - АБВ, 14% - други.


Листите за съветници на ГЕРБ и ДПС основно са подкрепени от избиратели, гласували за партиите и през 2014 г. на парламентарния вот.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK