Няма единно мнение за бюджета за 2016 г., обобщи Калфин след Тристранката

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политикаНяма общо становище по държавния бюджет за 2016 г., нито за размера на минималната работна заплата след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Различните социални партьнори имат различни бележки по законопроекта, но като цяло е положителна оценката им по запазването на данъчната среда за следващата година и стремежът към консолидация на бюджетните разходи и ограничаване на дефицита.


Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин, който днес председателстваше заседанието на Тристранния съвет. Кабинетът, синдикатите и работодателските организации обсъдиха проектобюджетите на държавата, на здравната каса и на осигурителния институт за 2016 г. Утре документите ще се гледат на извънредно заседание на Министерския съвет и до края на деня ще бъдат внесени в Народното събрание, обяви по-рано днес финансовият министър Владислав Горанов.


"Трите важни проектобюджета, които обсъждахме на държавата, на ДОО и на НЗОК за 2016 година, определят различните икономически и социални процеси, които ще протичат през следващата година в страната. Радвам се, че говорихме за политики и принципи, а не само за числа", заяви Калфин пред журналистите след края на срещата. Въпреки липсата на подкрепа за трите проектобюджета, той смята, че разговорът е бил съдържателен и е дал конкретни насоки, в които ще се работи в следващите месеци.
Бюджетът на Държавното обществено осигуряване не беше подкрепен, коментира още вицепремиерът. "По бюджета на ДОО имаше различни мнения и отново не беше подкрепен. Синдикатите имаха съмнения по разходната част и някои от плащанията, които са на ниско равнище. Работодателите имаха забележки към определянето на минимални осигурителен доход. Предложих съвсем различен подход, който да даде повече тежест в преговорите между работодатели и синдикати и държавата да не се бърка", каза той, но допълни, че всички са оценили положително това, че промените в пенсионната система започват да дават ефект и системата да си връща баланса. Доказателството е в това, че намалява процентът държавна субсидия за ДОО.


Калфин посочи още, че е имало забележки към две недовършени части от пенсионната система - свързана с частните пенсионни фондове и инвестициите и за публичните финанси за хората с увреждания. И по двата въпроса има готовност за преговори, уточни вицепремиерът. 


По последната точка от дневния ред - новия размер на минималната работна заплата за догодина (420 лв) също е имао възражения. "Тук също чухме много различни мнения и ангажимент от моя страна да започнем ефективни действия по промяна на механизма. До края на годината ще предложа ратификация от Парламента на Конвенция 131 на Международната организация на труда, която определя най-широката рамка за определяне на минималната работна заплата", заяви Калфин като обясни, че по ратификацията има съгласие сред социалните партньори. "В бързи темпове ще се опитаме да направим набор от показатели, които да се следят и да бъдат обективни, когато се определя минимална работна заплата. Ако успеем да го свършим през следващите няколко месеца още за 2017 година следващия процес ще може да го обхване", допълни вицепремиерът. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK