Общественият съвет към ЦИК излезе с препоръки за подобряване на организацията на балотажа

Общественият съвет към ЦИК излезе с препоръки за подобряване на организацията на балотажа

© Юлия ЛазароваОбщественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с препоръки за подобряване на организацията на балотажа след хаоса на първия тур на местните избори. Сред тях са поставяне на толкова подписи в избирателните списъци, колкото бюлетини са получени, опресняване на инструкциите на членовете на секционните комисии за боравене с бюлетините и да не дават бюлетини за избори, за които избирателите изрично са изразили нежелание да гласуват.

Общественият съвет е консултативен орган с основна цел да съдейства за осигуряване на прозрачност, демократичност и честност в изборния процес. Като постоянно действащ орган, между изборите Общественият съвет анализира всички аспекти на изборния процес, предоставя експертни становища и активно участва в обсъждане на промени на изборното законодателство и практики.


Сред организациите в съвета са Европейско общество за защита на човешките права, Асоциация за реинтеграция на осъдени лица, Институт за развитие на публичната среда, Българско сдружение за честни избори и граждански права, Институт за модерна политика, Гражданска инициатива за свободни и демократични избори.


Ето и препоръките на организациите, участващи в Обществения съвет към ЦИК, чиято цел е прозрачността и честността на изборния процес, информираност на избирателите и стриктно спазване на методиката на гласуване.


Избирателни списъци
  При гласуване с една и при гласуване с три бюлетини (за кмет на община, за кмет на кметство или район и за общински съветници - бел. ред.) в списъка се полага един подпис и при нужда от проверка не може да се установи откъде идва разликата между броя гласували и намерените в избирателната кутия бюлетини. И на 1 ноември ще има населени места със съвместяване на избори. В тази връзка предлагаме в избирателния списък да се полагат толкова подписа, след подаване на гласа, колкото бюлетини са получени.
  И след "изчистване" на списъците все още има индикации за организирани групи гласоподаватели.
  Отправяме апел към МВР и прокуратурата за продължаване на акцията срещу всички форми на купен и корпоративен вот.


  Бюлетини

   Бюлетините са с най-добра защита, отпечатвани, транспортирани и съхранявани като ценни книжа. Разбирането от членове на секционните избирателни комисии (СИК) на значимостта на тези защити не винаги е на съответното ниво. В секции в различни региони на страната са констатирани съществени нарушения на процедурата на гласуване – предварително откъсване и разпластяване на бюлетините, откъсване на контролния номер на бюлетините без сравнение с номерата на кочана, подаване на бюлетини предварително подпечатани с два печата.
   Отправяме апел към ОИК да опреснят инструкциите за боравене с бюлетините


   Техника и консумативи в СИК

    Проблемите с техниката в СИК са масово явление: неработеща копирна техника, липса на тонер или недостатъчно количество.
    Отправяме към общинските администрации за техническо осигуряване на секциите.


    Жалби и сигнали до ОИК


    Липсва общ стандарт за общинските избирателни комисии (ОИК) за регистрация и отговор на жалби и сигнали. Липсва отговор на много подадени жалби и сигнали за нарушения в изборния ден и тяхното движение не може да се проследи.
    Отправяме апел към ЦИК да разпореди на ОИК да спазват стриктно правилата на Изборния кодекс за работа с жалбите.


    Продължителност на изборния ден

     Въпреки ограничението на Изборния кодекс, наблюдавани са случаи когато големи групи хора се появяват за гласуване малко преди затваряне. Това води до удължаване на изборния ден и след 20 часа. Бяха констатирани СИК, в които изборният ден приключи между 21.30 и 22.00 часа.
     Настояваме ОИК и СИК да спазват стриктно разпоредбите на Изборния кодекс и да не допускат гласуване след 20.00 часа.


     Недействителни бюлетини


     Изключително висок остава броя на недействителните бюлетини – около 400 000.
     Отправяме апел към ОИК да опреснят инструкциите към СИК: да не дават бюлетини за избори, за които избирателите изрично са изразили нежелание да гласуват в случаите на произвеждане на повече от един избор.


     Изборите бяха много тежки, най-сложните провеждани досега. Много и различни фактори доведоха до проблеми при отчитане на преференциите и предаване на протоколите. Цялостен анализ след приключване на изборите,  след втория тур, което е ситуацията в по-голяма част от страната, ще подпомогне решения, които да не допускат в бъдеще наблюдаваните проблеми.


     В този момент стоварването на отговорността върху единични институции и лица не допринася за разбиране на сложната взаимна обвързаност на законодателство и институции, но създава усещане за липса на механизми за управление и води до девалвиране на доверието в институциите и провеждането на изборния процес.


     Всички членове на СИК, ОИК и ЦИК, всички служители на министерства и ведомства, които съвестно си свършиха работата преди и през дългия изборен ден и още по-дългия процес на предаване на протоколи, валидираха избора на всички нас. Сега се надяваме втория тур да бъде по-лек за изпълнение, въпреки че е много по-тежък поради изключително кратките срокове.


     След изборите Общественият съвет ще анализира всички аспекти на изборния процес, ще предостави експертни становища и активно ще участва в обсъждане на промени на изборното законодателство и практики.


     Всичко, което трябва да знаете за:

     Ключови думи към статията:

     Коментари (13)
     1. Подредба: Сортирай
     1. 1 Профил на Peni Nikol
      Peni Nikol
      Рейтинг: 5226 Неутрално

      О да, най лесно е да си дадеш препоръките, а после друг да си пати.

     2. 2 Профил на xmm
      xmm
      Рейтинг: 1094 Весело

      Ще има ли кастинг за СИК?

     3. 3 Профил на джендър NATO generals
      джендър NATO generals
      Рейтинг: 986 Неутрално

      След подобна демокрачтическа гавра, като случилото се в Арена Армеец, е редно да се посочи/посочат виновниц/виновници, и те да подадат оставки!

      Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
     4. 4 Профил на karabastun
      karabastun
      Рейтинг: 2651 Весело

      До коментар [#2] от "xmm":

      Ще има кастинг за най-смешен протокол от изборите..
      От качените на сайта на ЦИК протоколи изскочиха пълни абсурди като този във варненското с. Казашко, където е записано, че урната е била пълна не с бюлетини, а с пари. "Сто и осемдесет лева" пише в графата, в която трябва да се посочи съдържанието на кутията. Протоколът е странно сбъркан още в началото, като вместо 500 са отчетени 1340 бюлетини. Истинско тържество на абсурда е протокол от 80-а секция на варненския район "Одесос". Абсолютно всяка графа във вота за общински съвет е сбъркана, зачерквана и преправяна. Коригиран е дори нулев вот за партии, което разбира се не пречи Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК)да насърчи''всички служители на министерства и ведомства, които съвестно си свършиха работата преди и през дългия изборен ден и още по-дългия процес на предаване на протоколи''.....

      [email protected]
     5. 5 Профил на джендър NATO generals
      джендър NATO generals
      Рейтинг: 986 Весело

      До коментар [#2] от "xmm": [quote#2:"xmm"]Ще има ли кастинг за СИК? [/quote] СИК и ВИС вече няма! Поне официално!

      Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
     6. 6 Профил на Ghost
      Ghost
      Рейтинг: 1040 Любопитно

      Ох...нема начин на балотажа, всичко да не е наред...!!!

      Форумът е в будна кома...
     7. 7 Профил на staska
      staska
      Рейтинг: 1094 Гневно

      "Мазелякът 2". Това ще е на балотажа. А още няма да е заметено след "Мазелякът 1".

      "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
     8. 8
      ****

      Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

     9. 9 Профил на ЗаНиЗа
      ЗаНиЗа
      Рейтинг: 2768 Весело

      "анализира всички аспекти на изборния процес, предоставя експертни становища и активно участва в обсъждане на промени на изборното законодателство и практики..." - и все в името на народа, за светлото бъдеще, за ДЕМОкрадацията... Типичен апаратен стил, нямащ нищо общо с действителността, но пък още се харчи, толерира и налага. Нали ТЕ са все възпитаници на старата апаратна школа, пардон - и на новата евробюрокрация!

      Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
     10. 10
      ****

      Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

     11. 11 Профил на Роси
      Роси
      Рейтинг: 6930 Неутрално

      А тези,дето са ощетени досега от подправени протоколи и неправилно броени бюлетини,да пият по една студена вода.Какъв смисъл има тогава нашия избор.Да си ги назначават и толкова.

     12. 12
      ****

      Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

     13. 13 Профил на vesela.jasna
      vesela.jasna
      Рейтинг: 225 Неутрално

      О,никой не знае още колко "отговорни" зайци ще излязат от шапката на илюзионистите.
      Имало и съвет към ЦИК/обществен/.Бравос!

     За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
     С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK