Технологията на вота е довела до много невалидни бюлетини, обяви избирателната комисия

Цветозар Томов

© Надежда Чипева, Капитал

Цветозар ТомовВисокият процент невалидни бюлетини се дължи на технологията на гласуване, заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов пред БНР.


Според Томов трябва да се вземе предвид, че в много случаи хора, които не искат да гласуват за определен избор, са получавали бюлетина, "защото се подписват в един избирателен списък за местните избори и имат право да получат всички бюлетини, с които да гласуват", и така се създават предпоставки за много недействителни бюлетини.


"Когато не се възползват от правото си да гласуват за някой от видовете избори, техният глас става недействителен. Това води до по-голямо натрупване на недействителни бюлетини отколкото, ако изборът беше единичен", коментира Томов.
По информация в медиите броят на недействителни бюлетини за местните избори е около 14%, но за момента няма официално потвърждение от ЦИК.


Според Томов трябва да се търсят възможности да се опростят протоколите.


На въпрос за изгубените преференции в много секции, Томов заяви: "Оттук насетне единствената възможна процедура е тези кандидати, които се чувстват засегнати, да обжалват решението на общинските комисии в Административния съд. ЦИК ще направи анализ на несъответствията в цялата страна и ще го публикува."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Има грвшка в заглавието. Трябва да е: Технологията на МАНИПУЛАЦИЯТА на вота е довела до много невалидни бюлетини...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Само технологията на гласуването ли е причината? В София % на недействителните бюлетини също е висок, така че според мен има елемент и на протестен вот. Нека да направят анализ на недействителните бюлетини.

 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  В протоколите от секциите пише за коя партия,колко недействителни има,което означава,че бюлетината не е празна.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  На кого накривиха на шапката, като пускаха празни бюлетини? Празната бюлетина на всичко отгоре някой от комисията може да я използва, и да сложи един Х за неговия човек. Матряла действително е заблуден, или не гласува, или гласува за разни популисти, дайте им и право на дистанционно гласуване, за да стане батака пълен.
  Докато не се въведе образователен ценз за правото на вот, нещата няма да се оправят. Пак гледахме по телевизиите интервюта с гласуващи, които не могат да четат, не знаят за кого и за какво гласуват.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако гербаджии би трябвало да конструират кола, то тя би се движила само нанадолу, без спирачки и без кормило. Докато катастрофира и всичко бъде потрошено. Естествено милиционерите ще бъдат далеч, усмихвайки простовато.

 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 760 Весело

  О, да, "технологията" е виновна. Син химикал, с който да се постави "Х" в квадратче - недостижими ИТ умения се изискват. Верно "трябва да се търсят възможности да се опростят протоколите", тъй щото роми и турци да гласуват по-масово.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на жан мишел
  жан мишел
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#4:"today"]Докато не се въведе образователен ценз за правото на вот, нещата няма да се оправят.[/quote]
  Точно! За определена работа (да управляваш фирма) се изисква ценз, а да управляваш държава - не. Независимо дали чрез пряката и представителната демокрация.

 8. 8 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Лъжци, спрете да се оправдавате с космоса и международното положение...!!!

  Факт е, че това са най-манипулираните и опорочени избори от "избухването" на Демокрацията в България...

  Форумът е в будна кома...
 9. 9 Профил на Wellington
  Wellington
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Когато не се възползват от правото си да гласуват за някой от видовете избори, техният глас става недействителен. Това води до по-голямо натрупване на недействителни бюлетини отколкото, ако изборът беше единичен", коментира Томов.

  Това е коментар на говорител на ЦИК - слод подобни коментари в нормалните демокрации не се дават оставки, а разстрелват на зазоряване.

  Как ако не гласуваш на един от трите вида избори гласът ти ще е недействителен - правото на глас е "право" - от референдума премахнаха въпроса за задължителното гласуване - съответно няма как да ви накарат да гласувате за каквото и да било - ако не искате да гласувате на един от видовете избори отказвате да вземете бюлетина и толкова, но гласа ви за останалите, за които сте получили и пуснали бюлетини (стига самите те да са правилно "попълнени" са напълно валидни.

  Да кажа, че този герой е некадърен няма да е коректно, той (а и пасмината мозъци около него - не само от ЦИК) са тоталитарно малоумни.

 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  """. . . "защото се подписват в един избирателен списък за местните избори . . . """
  ----------------
  Това просто НЕ Е ВЯРНО !
  Списъците бяха ДВА :
  един за изборите и
  втори за референдума !
  И всеки гласуваше по отделно :
  първо за изборите и едва след гласуване за кмет гласуваше за референдума !
  --------------
  И въпреки всичко от 67 гласували имахме 19 недействителни , между които болшинството бяха ПРАЗНИ !
  НО нашата секция НЕ трябва да се взима за пример , по простата приучина , че тя е само за гласуващите в Дома за стари хора Сливен !
  Имаме доста възрастни , доста които ги докараха на колички , но искали да гласуват(в право са!) НО те даже не можеха да държат химикалката и да се разпишат в списъците !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  Явно, нещата започват от самия Изблирателен кодекс, който е едно недоразумение /като автора си/, продължават през ЦИ8ск и ОИК. Получава се едно натрупване, което опропасти изборите

 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Невалидни над 10% от бюлетините. Какво означава това? Означава че политтехнологиите дават възможност да се прави това. Какво бяха тия това х-че не е х-че и т.н. Важното е да се отклонява вниманието на хората и да се дава възможност на една шепа мутрополитици да влияят върху целия изборен процес. Как 1990 година хората можеха при ония сложни избори да гласуват вярно,а сега- не могат.
  Да не говорим за оформянето на протоколите. Там пък какви монипулации- едва 10% от протоколите без грешки.

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Каква технология Ви е виновна като където да бутнеш поправките са на оставащите бюлетини и са ги натъкмявали както им дойде за да излязат контролите.
  Я господин Цветозар Томов да го изкоментира този протокол и каква му е технологията.

  http://results.cik.bg/minr2015/tur1/pdf_ko/2246/224621029.pdf

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 14. 14 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#11:"daam"]Явно, нещата започват от самия Изблирателен кодекс, който е едно недоразумение /като автора си/, [/quote]

  Още когато Мая Манолова създаваше Изборния кодекс се чуваха гласове, че в този му вид ще породи хаос. Дали е съзнателно търсен ефект или предвид личността на автора има и друга причина никога няма да разберем..

 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Прехвалената преференциална система, която според реформаторите щеше изцяло да замени необходимостта от мажоритарни избори идва с куп недостатъци:

  - целонощно броене и сбъркани протоколи
  - 15% невалидни бюлетини. То не знае да пише ти му искаш да гласува преференциално!
  - ефект 15/15
  - Случайни избранници. Манго от 26 позиция влиза в общинския съвет защото е събрал 100 човека да гласуват за него след като едно място е с тежест 2000 гласа.

  Пълен провал на преференциалната глупост. И това само за да не пробваме едни мажоритарни избори.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Изобщо не ме учудва. 10 години след началото на разделното събиране жълтите кофи и пирамидите за стъклоса пълни с огризки, сгурия и черупки от яйца и обратното, от черните стърчат кашони от телевизори, кутии от бонбони, стъклени шишета и пластмасови бутилки.

  Както беше писал инж. Филипов от редута.бг в своята култова статия "Тъпограф", някой наблюдава изкъсо този "потенциал" за своите следващи политически инженерингови проекти.

  Струва си да се препрочете, въпреки че за стъпалата не съм съгласен. Архитектурата се връща към природата. Където може, Норман Фостър слага рампи вместо стълбища.

  Апропо, ето я и статията.:

  http://reduta.bg/v2/article/%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 17. 17 Профил на жан мишел
  жан мишел
  Рейтинг: Любопитно

  А броя не невалидните дали не се дължи до използване на тото-комбинации в преференциите за да се индивидуализира дали нашия човек правилно е гласувал? И комбинаторите да не са разбрали, че повече от една преференция прави бюлетината невалидна?

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  когато от 70 години ни управляват идиоти , така става

 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Весело

  Чудо на чудесата,това не бяха нормални избори,това бяха приказни избори.

 20. 20 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "neznaiko.bg":

  [quote#2:"neznaiko.bg"] В София % на недействителните бюлетини също е висок, така че според мен има елемент и на протестен вот.[/quote]  Всеки си мисли със собствената глава и е сигурен ,че и другите мислят като него .Ако Вие сте постъпил така ,то не мислете че някой друг се е редил на опашката за да "протестира" ,протестираха 50% от имащите право.Друг е въпроса дали това е начин а за промяна.

 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4488 Любопитно

  До коментар [#2] от "neznaiko.bg":
  Ако имаше опция при изборите "против всички" като в Украйна и Русия дали пък нямаше да се повиши избирателната активност и да падне делът на недействителните бюлетини?

 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2269 Весело

  До 20% сбъркани бюлетини сме добре — "правилото 20/80" (в смисъла му: 80% от глупостта е концентрирана в 20% от населението). Бих се притеснил ако цифрата тръгне нагоре от 20.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Нищо и няма на технологията,нито изборите бяха толкова сложни.Проблемът е в некомпетентността на комисиите и в неграмотността на избирателите.

 24. 24 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И "неточната" стрелба с два гранатомета е част от технологията за правене на избори в мутроландия! Не обвинявайте само синята химикалка!!! Щастливеца преди повече от век е казал, как се правят избори от бай ви Ганя и Дочоолу и Гочоолу! Нищо ново под слънцето-древна мудрост!

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2269 Весело

  [quote#4:"today"]Докато не се въведе образователен ценз за правото на вот, нещата няма да се оправят. [/quote]
  Готово бе, само държа аз да оценявам (или да контролирам оценяващите, кого ще допуснат като "достатъчно образован" и кого ще отрежат) ценза ти за допускане до гласуване.
  Ако си от "нашите" въпроса ще е: "САЩ са пуснали над Япония две атомни б.............?" Ако не си от нашите, ще трябва да ми изброиш поименно жертвите на двете бобмби...
  Сещаш ли се, какъв ще е резултата от вота?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Стига сте се оправдавали, тъпанари. Цяла България ви видя колко можете, а вие продължавате да давате акъл...

  Просто няма такава некадърност - някакви пелтечещи чичковци и ояли се бабички работят един месец в годината, взимат пари 12 месеца в годината и не могат да свършат работа за 5 стотинки...

  Прости тъпанари... начело с тоя смешник от снимката... пфу

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 27. 27 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Всъщност правдоподобно звучи. В моята секция един познат каза, че ще гласува само на референдума. Нямаше кмет и и съветници, които да го накарат да гласува за тях. Друг пък беше гласувал само за общински съветници.
  Мисля си, че би трябвало след 1 година да се извадят невалидните бюлетини и да се анализират причините поради, които са такива. След всеки избори. Ако ще и да се две недействителните.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Вие на това,технология ли му казвате.

 29. 29 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2941 Любопитно

  Технологията на вота не е ли заложена в прословутия Омбдусмайски изборен кодекс? Май че е така! Тогава БСП и ДПС изнасилиха парламента за приемането му, биха се в гърдите, а сега наричат резултата от собственото си творение "мръсни избори". Само че ако върнем епитета "мръсни" по веригата, се получава, че такива са и творението, и създателите . Така стигаме до едни предишни избори, когато Омбдусмая беше още само Костинбродска, тоест до едни от най-мръсните (без кавички) избори в новата история на България.
  По ирония на съдбата,те се оказаха и ръбът на наклона,по който каруцата на БСП тръгна към дерето. А там за тях други избори, освен "мръсни", няма!

 30. 30 Профил на jimirino
  jimirino
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Значи всички са длъжни да гласуват за кмет и общински съветници и ако има районен кмет. За първи път чувам, въпреки че четох упътвания в медиите. Може би има хора които и сега няма да узнаят. Това не е редно. Сигурни ли сте, че това е казал?

 31. 31 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#9] от "Wellington":

  Ще ти дам пример как - не отказваш да вземеш която и да е от трите бюлетини, пускаш действителна за референдум и кмет, но за общински съвет пускаш невалидна (т.е. попълваш я така, че да стане недействителна). Другите варианти няма смисъл да ги изброявам.

 32. 32 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 617 Неутрално

  "Когато не се възползват от правото си да гласуват за някой от видовете избори, техният глас става недействителен. Това води до по-голямо натрупване на недействителни бюлетини отколкото, ако изборът беше единичен", коментира Томов.

  Ако изборът беше единичен, процентът на недействителните бюлетини щеше да бъде доста по-висок!

 33. 33 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#4] от "today":

  Наистина по-тъпо от това да не гласуваш е да пуснеш празна бюлетина!

 34. 34 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Какво значи невалиден глас? Ако е ясно за кого е гласувало лицето, не може вота да е невалиден, защото така лесно се дава инструмент в ръцете на комисиите да си преценяват коя бюлетина да признаят и коя не.
  За мен невалиден глас би бил този, на който е написано от край до край "всички сте маскари" или подобно
  Ако пък някой е пуснал празна бюлетина, това може да мине и за купен вот -цъкват едно хиксче на "правилното" място и става "валидна".
  Бюлетини с 2 хиксчета - може да е злонамерено действия също от комисията.
  То, откакто го направиха 1 бюлетина за всички формации всякакви еквилибристики са възможни.
  Ето ви един вариант - лицето пише на ръка в празно правоъгълниче името на избраника си. Варианти други - колкото искате. Машинното гласуване също би решило проблема, но като знам какви машини ще купят......

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  Спешно трябва да се търси начин, по който всякакви слабо грамотни утайки на обществото да бъдат държани надалеч от избирателните урни! Образователния ценз, лесно се атакува!
  Може би трябва, да се търси някаква схема за кръстосване между уседналост и плащане на данъци...! Също така, няма да е лошо, всеки който иска и държи да гласува, да бъде вписван в списък предварително и това да е избирателния списък, а не онези разпечатки на ГРАО пълни с хора, които от 20 години ги няма в България!

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Предлагам по някоя от европейските програми, например "аз мога повече" да бъде организирано обучение на членове на СИКове, които след това да бъдат наемани от ЦИК или ОИК за провеждане на изборите. Така най-малко ще отпадне глупостта парламентарно представените партии да си разпределят квоти с които се дават предпоставки за манипулиране на изборният процес.

 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#4:"today"]На кого накривиха на шапката, като пускаха празни бюлетини? Празната бюлетина на всичко отгоре някой от комисията може да я използва, и да сложи един Х за неговия човек. [/quote]
  ТАКА Е! Аз затова моята я направих невалидна с един "приветствен" надпис Не могат да ме накарат да гласувам насила каквото и ще да правят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#34:"seaker"]Какво значи невалиден глас?[/quote]
  Примери колкото искаш - зачертал преференцията но забравил да зачертае за коя партия е. В преференциите зачертал две преференции. По наредба за "невалиден глас" се счита и съвсем празната бюлетина, гласувал е, "глас" е но е неправилно подаден, не се знае за кого. Вижте в линка един напосоки взет протокол от СИК, там в т.11 са изброени кои са невалидните гласове/бюлетини.

  http://results.cik.bg/pi2013/pdf/03/0100001.pdf

  Впрочем читаво подготвен протокол и то в едно село. Понеже тук някои говорят за образователното ниво. Технологията е елементарна, просто иска малко внимание и точност. На вас понеже ви дават само драстичните случаи и си мислите, че ВСИЧКО е така. В 12,000 секции ще се намерят и крастави магарета, гарантирано е, въпросът е дали това е масово и дали променя класирането.

  http://results.cik.bg/pi2013/pdf/03/0100001.pdf

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нали ревем, че искаме да гласуват само грамотните. Ами резултатът е на лице - 14% от гласувалите, са неграмотни и следователно не са могли да гласуват както трябва. Мисията е изпълнена и същевременно нямаме закон, за който някои биха казали, че е дискриминиращ.

 40. 40 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#30:"jimirino"]Значи всички са длъжни да гласуват за кмет и общински съветници и ако има районен кмет. За първи път чувам, въпреки че четох упътвания в медиите.[/quote]
  Нещо не си разбрала.
  Срещу подписа си получаваш 3 или 4 бюлетини - за общински съвет, за кмет на община за районен или селски кмет, но примерно решаваш да гласуваш само за общински съвет, а останалите ги пускаш празни. Ето ти цели 2 или 3 недействителни бюлетини.

 41. 41 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Защо да е просто , като може да е сложно, това е принципът на действие на избирателния закон, изкован от Манолова. Въвеждането на тези преференции, вместо да се мине към мажоритарно гласуване, изигра лоша шега и на нейните съпартийци. 8% спечелени гласове е скандално за една стогодишна партия. Мислеха да изпишат вежди, а извадиха очи. Избирателният закон се нуждае от сериозни промени,нуждае се направо от нов закон. Но дали има компетентни и най-вече честни хора, които най-накрая да направят един читав закон, който да не се променя с години. А не разни недоносчета за по един мандат в услуга на властимащите в момента.

 42. 42 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#37:"Fred"]ТАКА Е! Аз затова моята я направих невалидна с един "приветствен" надпис Не могат да ме накарат да гласувам насила каквото и ще да правят.[/quote]
  Фреди, малко послъгваш май?
  Ти, като правоверен гербер, навярно си гласувал за "Данчето" /това по синтаксиса на Бойку/ и с двата си леви крака.

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#42] от "choss":

  Напротив, направих това което написах в подписът си /предишният/. За Фандъкова зачертах квадратчето но написах в полето "Кажи на ББ че не искаме бежанци!", същото и за районният кмет.

  Нямам нищо против жената но исках да си пратя посланието, пък и бях сигурен че ще победи. Ако беше на кантар нямаше да го направя. На втори тур щях за нея да пусна но тя мина и без мен.

  А за съветници гласувах за НФСБ пак със същите мотиви, голямо търсене по бюлетината падна докато ги намеря, аз си мислех че те се явяват като ПФ а се оказа, че са се разделили на ВМРО и НФСБ. За ВМРО не исках, имам си някои съмнения за Каракачанов та ровех напред назад докато се сетя, че щом има ВМРО трябва да има и НФСБ. Дори зор видях докато си спомня името им

  На вторият тур при нас за районен кмет са ГЕРБ срещу БСП, така че съмнения нямам

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Wellington
  Wellington
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#31] от "sbk":

  Благодаря ти, но не ми трябва подобен пример.

  Нямам как гласът, на който и да било да е невалиден, защото е взел само две от трите бюлетини и е отказал да вземе третата - гласуването му е напълно валидно (стига да е попълнил двете бюлетини правилно) и съответно няма нужда да получава бюлетина за избор, в който не иска да участва, съответно да пуска празни бюлетини и т.н.

  Като оставим настрана юридически несъстоятелното изказване на "говорителката" на ЦИК (което е и противоконституционно), то схемата, в която не искаш да гласуваш за нещо, но си принуден да пускаш празна бюлетина е логически скодоумна.

  Лично аз гласувах за 2 от 3, не взех бюлетина за 1, а в протоколите правилно е отразен гласът ми като действителен

 45. 45 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  [quote#6:"majorman"]О, да, "технологията" е виновна. Син химикал, с който да се постави "Х" в квадратче - недостижими ИТ умения се изискват.[/quote]
  Така си мислиш. Ама не знаеш какво са ги инструктирали онбашиите за невалидност на бюлетина. Излизане на химикала извън квадратчето на една милимунда води до недействителност на бюлетината, ако е за вражеския лагер. Пък и да не излиза. Като й драснат тайничко една черта и готово. Нали Тотевото така ги обучава...

 46. 46 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#44] от "Wellington":

  С това съм напълно съгласен.

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  Аз като не ходих да гласувам, да знаете колко съм спокоен. Всичките ми нервни клетки са читави. Нито една не липсва.

 48. 48 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  [quote#36:"nwj49315903"]Предлагам по някоя от европейските програми, например "аз мога повече" да бъде организирано обучение на членове на СИКове, които след това да бъдат наемани от ЦИК или ОИК за провеждане на изборите.[/quote]
  Чудесна идея! За другарите, които умеят да усвояват пари от програми. Ще се появят няколко хиляди сертифицирани СИК-аджии, ОИК-аджии и ЦИК-аджии. Голяма част от които имат сериозни проблеми с аритметиката и граматиката?

 49. 49 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  [quote#43:"Fred"]Напротив, направих това което написах в подписът си /предишният/. За Фандъкова зачертах квадратчето но написах в полето "Кажи на ББ че не искаме бежанци!", същото и за районният кмет... [/quote]
  Имаш свободно време. Твое си е. Имаш право да си избираш занимания.

 50. 50 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#12] от "чобанмахала":

  С гласовете на 600,000 червени призраци?!
  След това чувалите с бюлетините изчезнаха от Народното Събрание, без комисията да ги провери!!
  На калпава ракета, космосът и е крив.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 51. 51 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#5] от "calc":
  Това по традиция става при управление на БСП.

 52. 52 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Напротив!
  Трябва да се усложнят и бюлетините и протоколите. Който не е способен да се ориентира в бюлетините, той не е способен да се ориентира и в политиката.

  подпис
 53. 53 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  До коментар [#47] от "Judjuk":
  "Аз като не ходих да гласувам, да знаете колко съм спокоен. Всичките ми нервни клетки са читави.."

  Като не се хабиш да практикуваш политика гласувайки, защо се хабиш да практикуваш политика в този форум.

  подпис
 54. 54 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 697 Неутрално

  А коя технология е причина за множеството поправки в протоколите?
  Разбираме, че трябва да забършете нечии задници, ама що те се напънете малко повече?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#55] от "чобанмахала":

  то си личи кой се объркал...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 57. 57 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2230 Весело

  На всеки 7 българи - осмият е пуснал невалидна бюлетина. Ако искаме да подобрим резултата, на следващите избори требва да има поне 8 бюлетини + 2 плика-плевнелийки за да постигнем пълното щастие.

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#54] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Как коя! Националният мит за високото IQ на българина е подвел и без друго дрогираните елити. Фактите сочат, че матряла е много по-тъп от очакванията и не може да се справи с 5 бюлетини и един плик. Хаосът в ЦИК/ОИК потвърждава ниския умствен капацитет на участниците. Затова трябва проста интегрална бюлетина, по възможност с цветове, символи и картинки: синьо - тиква - фандъка, мораво - радун - лили, црвено - ракия - доцент и т.н.

 59. 59 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#4] от "today":

  Няма как да стане това с ценза - боя се
  Но има серия по-прости мерки поне да броят вярно народния вот
  Например - във всички училища има компютри
  Толкова ли не можаха да направят елементарна програма за въвеждане на сметките с прости проверки
  Нека си сдават и хартиените протоколи като бек ъп-
  Щеше да се избегне вероятно многократното нагласяване на тотали които не съвпадат - един път за преференции- втори път за недействителни- трети път за ==
  Не познавам технологията на изборите но - от факсимилетата на изборни книжа по вестниците - правени са от хора които не са забелязали компютърната ера в историята на човечеството
  Сега не само имаме манипулиран -контролиран-купен вот - имаме и вот тип случайни числа произведени от секционните комиисии
  Ако ще я караме така - направо следващия път СИК да попълват резултата - Хем са няколко хиляди души - не милиони избиратели - ще си спестим толкоз пари и време
  За какво да ходим да гласуваме като после СИК ще отчита каквото и както може

 60. 60 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  "....Технологията на вота е довела до много невалидни бюлетини, обяви избирателната комисия...."

  Ами като образцови "репетенти" (оставачи, демек), ТИЯ не са в състояние да предвидят каквото и да е и могат да констатират нещо само постфактум. И то не винаги. Т.е. влачат се след събитията. Технологията им била виновна. Ами да бяха я коригирали. Ама за това се иска поне малко почтеност и акъл. От такива "умници" може да чакаме само бъркотия и хаос. Но ТЕ толкова си могат...

 61. 61 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#35] от "tww09306483":

  И какво мислите ще направят брокерите на гласове наети от партиите
  Ще подвият опашка или ще намерят начин да регистрират някои от тези дето ги няма от 20 г в България за да пуснат вот за тях

 62. 62 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#35] от "tww09306483":

  Touch screen voting machines. Хората са го измислили отдавна, не знам защо у нас не е въведено все още. 12,000 изборни секции има в България. Да заделят 30 милиона лева и да купят двайсетина хиляди машини. Отпадат разходи по отпечатване на бюлетини всяка година за избори.

  Гласуването може да става точно за 30 секунди - желаете ли да гласувате за кмет на община? ДА - НЕ. ако да, списък с кандидатите . Потвърждавате ли избора си? Да - Не. Желаете ли да гласувате за общински съветници - Да - Не. Ако да, списък с партиите, избираш партия, излиза меню с имената на кандидатите ако желаеш да гласуваш преференциално. Потвърждаваш. 30 секунди от началото до края, няма лелки да сгъват бюлетини и да слагат печати, да късат контролни номера и прочие щуротии. Приключва изборния ден, изтеглят се данните от машината, изпращат се на ОИК, оттам на ЦИК. За 3-4 часа ще има окончателни резултати от цялата държава, дори от най-забутаните селца. Как по цял сват го могат това, само у нас не?

 63. 63 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#51] от "валентин николов":

  И каква е разликата между бсп и герб? Произхода ли, съдържанието ли или...

 64. 64 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#58] от "Lemmy":

  Дали матряла не може да се справи с бюлетините или не иска едва ли може да се докаже. Всеки тълкува процентите невалидни бюлетини както намери за добре.

 65. 65 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1524 Любопитно

  [quote#59:"janeausten"]Но има серия по-прости мерки поне да броят вярно народния вот [/quote]
  Всеки може да брои вярно народния вот.
  Не това е целта на занятието...

 66. 66 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#56:"Captain Shakespeare"]До коментар [#55] от "чобанмахала":
  то си личи кой се объркал...[/quote]
  Личи си и чий го обизваш. Да ти е сладко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK