Правителството отпусна за съдебната власт с 45 млн. лв. повече, отколкото Горанов даваше /допълнена/

Председателят на ВКС Лозан Панов и министърът на правосъдието Христо Иванов

Председателят на ВКС Лозан Панов и министърът на правосъдието Христо ИвановУдовлетворителен резултат" и "бюджет на реформата".


Така министърът на правосъдието Христо Иванов определи отпускането за съдебната власт с 45 млн. лв. повече от заложения предварително в проектобюджета размер от 473 млн. лв., колкото бяха и за миналата бюджетна година. Така сумата за съдебната власт става 518 млн. лв. при изчислен от Висшият съдебен съвет  необходим бюджет на системата в размер 542 млн. лв.


В изявление след заседанието на МС Христо Иванов, цитиран от агенция "Фокус",  коментира, че това е бюджет на реформата, което означава по думите му
"запазване на политиката на доходите, но с оптимизация на начина, по който се управлява системата"


Вчера висши ръководители на съдебната власт заедно с представител на Висшия съдебен съвет се срещнаха с финансовия министър Владислав Горанов, след срещата стана ясно, че той е отстъпил от идеята си да се отмени регламента за изчисляване на заплатите на магистратите и те да се формират всяка година със ѝзакона за люджета. Идеята беше коменитрана единодушно  от всички юристи като противоконституционна и финансовият министър я оттегли.


"Стана възможно повишеният размер на бюджета на съдебната власт да бъде фиксиран в предложението на МС благодарение на факта, че в последните дни във ВСС председателят на ВКС предложи няколко изключително важни мерки за преструктуриране на управлението на ресурсите на съдебната власт. Имаме класическа формула "пари срещу реформи", изтъкна Христо ванов значението на предложенията на Лозан Панов.  Трябва да има по-голяма прозрачност и отчетност, така че този бюджет да може да бъде защитен, подчерта  министърът.


На заседанието на ВСС вчера


председателят на ВКС Лозан Панов изложи пакет от средносрочни и дългосрочни мерки


които да се изпълнят за 6 месеца и за една година. Предложенията на Панов не бяха посрещнати еднозначно от членовете на ВСС.


Да не се финансират  незаетите щатни бройки, промяна на правилата при преместването  на магистрати, оптимизация на цялата администрация на всички нива – от върховните съдилища и върховната прокуратура до районните съдилища и прокураутри, подновяване на обсъждането за военните съдилища и прокуратури, съдебна карта, управление и реформа на прокуратурата, нова софтуерна система за деловодство - това са част от предложенията.


Христо Иванов  определи предложените мерки като "втори голям фронт на реформата" в съдебната система.


С конституционните промени правим реформи в модела на управление, а това, което предстои в пакета от мерки, с който да оптимизираме човешките и финансовите ресурси, ще бъде втора вълна от реформи, които ще са изключително важни за осигуряване не само на оптимален бюджет и рентабилност, но и на качество на правосъдието, каза Христо Иванов.


Пред журналисти в Съдебната палата Лозан Панов коментира, че мерките за икономии трябва да започнат от върха - ВСС, ВКС, ВАС, ВКП, "за да дадат пример" на средните  и районните нива.
Имало е и предложение "тримата големи" - председателите на ВКС и на ВАС и главният прокурор, да се откажат от хонорариге, които получават за участие в заседанията на Висшия съдебен съвет, на който те са членове по право.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Дано "правителството" започнат да спят малко по-спокойно, че са дали на най-нуждаещите се.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6030 Неутрално

  купиха си благоразположението на магистратите. все пак тепърва може да им станат пак клиенти но студенти няма да стават та да дадат пари на университетите !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 853 Неутрално

  То хубаво, ама да имаше правосъдие, а не цялата им с-ма да защитава правото на силния или тоя дето плаща повече.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Станахме свидетели на брутална намеса на съдебната власт в изпълнителната.

 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1454 Весело

  Ама разбира се, че ще отпусне !
  Я вижте, как съдебната власт изпълни, та и преизпълни всичките си задачи, по правораздаване в нашите земи !!

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3895 Весело

  Абе някой вади ли ли статистика колко струва на данъкоплатците всеки заловен и осъден душманин защото се хрантути огромна маса от съдебна и полицейска администрация ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Весело

  Е, как няма да даде допълнително...?
  Все пак, съда даде "правилната" присъда на Цвък, тоест - никаква.


 8. 8 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 308 Любопитно
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  До коментар [#7] от "manu_chao":

  И на Златанов-Тефтера и на разни други знайни и незнайни хеори, които са от "нашите". Щом съдебната система слушка, ще има бонуси. Туй разделение на властите, върховенство на закона не виреят по родните ширини.

 10. 10 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Деца умират поради липса на лечение, тунел на магистрала няма лампи, самолети нямат гориво и т.н. , а на съдебната система ( виновника за всичко това ), освен хотелите по Черноморието, дай да им дадем и за разкош някой лев.

 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Баси, новите команяги ( сегашната власт ) почват да ме карат да уважавам старите команяги, които управляваха последните 15 години. ОНЕЯ КРАДЯХА ДО ДУПКА КВОТО ИМА НАЛИЧНО, а тея крадат и ЧРЕЗ МНОГОМИЛИАРДНИ ЗАЕМИ.

 12. 12 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  сега е ясно защо целият форумен тролетариат последните дни беше вдигнат по тревога да храни клетия Горанов - с активното пригласяне на сектата на праведниците от последното драгалевци

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3715 Весело

  Айде сега, "Правителството".

  Кажете Го де, кажете Го ... Кой "им даде", а?!

  Той, Той Им даде!

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Изпълнителна, съдебна власт и законодателна власт са "в един и същи строй", както се пееше в песента. Или по-точно в един и същи кюп, защото прикриват далаверите си едни на други и си отпускат парите на данъкоплатците като че ли са им бащиния. Тази изключително вредна симбиоза няма нищо общо с разделението на властите, за което ратуваме всички ние.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8782 Неутрално

  Е,''правилните" присъди струват скъпо.

 16. 16 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  [quote#14:"proza"]Изпълнителна, съдебна власт и законодателна власт са "в един и същи строй"[/quote]

  А четвъртата власт, онази, на Прасчо и Мама му стара, нежно ги обгръща с хвалебствия и свирки им свири...

  Форумът е в будна кома...
 17. 17 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 655 Неутрално

  А поставихте ли условия за реформи, както кредиторите на Гърция го направиха?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 18. 18 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  ако в българското правителство и държавни органи се плащаше за свършена работа, държавните служители щяха да са само на хляб и вода за последните 70-на години.

  ако пък се плащаше за качествена работа, държавните служители да са измрели от глад още в края на 46-47...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 19. 19 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  От щедрите ръце на Вожда. Да живей!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6030 Неутрално

  До коментар [#18] от "полувишис":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 684 Неутрално

  каквото и да си говорим бюджет на съдебната власт и въобще на администрацията всяка година се увеличава. назначават се все нови и нови "наши" хора, а качеството на услугите не се променя. между временно населението на страната намалява. няма никаква икономическа логика по начина по които се управлява тази държава.

 22. 22 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Щед отпусне, как няма да отпусне. Нали ''тогите'' осъществяват най- широкия чадър на комуноиди и гербави. Нали гарантират безнаказаност, та да могат да крадът на воля боковите послушници и техните господари от корпорация БКП/БСП/ДС/КГБ.

 23. 23 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Поредната комедийна пиеска.... Горанов е за затвора заради прикриването на грабежа на КТБ, естествено срещу комисиона... Поредният министър на финансите излъчен от ДПС... Ще даде милионите за джобни на юридическата мафия, разбира се... Иначе неговият процент от КТБ, който изпълни мечтата му да забогатее и го върна в политиката, можеше да го вкара в затвора...

 24. 24 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1259 Разстроено

  Злепоставиха Горанов пред американците,които си водеха бележки и трепетно очакваха деня,когато ще се доближат до тоз икономически колос.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 25. 25 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Това е с около 10% повече, толкова, колкото искаха за да си вдигнат заплатите, вече оправиха работата, а всички чакат с месеци и години бързо правосъдие.
  В соф.районен съд се насрочват дела(елементарни) за след 6 месеца, а бавят решения по 1 година, а в Градския съд по 6 месеца, мотаене, мотаене до безкрай. Ай честито.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6030 Неутрално

  До коментар [#25] от "coffee.bean":

  в СРС има и забавяния НАД 4 години !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

  откога 4 години са забавяне в СРС?!?
  не е ли "в срок"?

  а като знам какви столетници водят делата в СРС. и как преди години, когато внедряваха поредната система за управление на съдебни дела, старите лелки в СРС гледаха така, все едно е Денят на Страшния Съд.

  пардон, Денят на Софийския Районен Съд

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK