Юридическата общност е за намаляване на правните факултети

Юридическата общност е за намаляване на правните факултети

© Георги КожухаровНа обществено обсъждане на проектонаредбата на Министерството на правосъдието за придобиване на професионална квалификация юрист преподаватели по право и представители на съсловните организации се обединиха, че 9 правни факултети за България са твърде много. Заместник-министърът на образованието проф. Николай Денчев заяви, че броят на факултетите ще се намали с финансови, а не с административни механизми, за да се избегне намеса в академичната автономия.


Притеснение, че наличието на толкова много юридически факултети девалвира правното образование изрази председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Позицията му споделиха и проф. Огнян Герджиков и председателят на Съюза на съдиите в България Владислав Славов, които напомниха, че когато те са били студенти е имало само един правен факултет и не всички са успявали да завършат.


Право не трябва да се изучава задочно смятаха повечето участници в обсъждането.
Деканът на юридическия факултет във Варненския свободен университет проф. Петър Христов обаче посочи, че задочно се обучават хора, които вече са завършили едно висше образование, но се нуждаят от правни знания в практиката си.


Проф. Герджиков подкрепи предложението на министерството на правосъдието за единен държавен изпит за всички студенти в страната. Преподаватели заявиха, че е необходимо да се ограничи възможността студент да се явява на държавен изпит по няколко пъти, тъй като има хора, които се явяват "докато побелеят и отгледат децата си". Комбинирането на сериозен единен държавен изпит и финансови стимули за добре представящите се факултети успешно ще ограничи броя на правните факултети, смята проф. Денчев.


Обсъждано беше и предложението на министерството за либерализация на приема студенти. Проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет в Софийския университет, каза че заради приемните изпити по история и литература отличните ученици в езиковите гимназии предпочитат да кандидатсват в чужбина. Доцент Боряна Мусева предложи приемният изпит да има по-есеистичен характер, на който да се обсъждат общочовешки теми, за да се проверят общата култура и способността на студентите да се изразяват.


Опасения за либерализацията на приема изрази проф. Жасмин Попова, която посочи, "25% от студентите не могат да пишат, не знаят правопис не могат да се изразяват, а какво да говорим за логическо мислене". Доста от участниците в обсъждането също констатираха слабата подготовка и култура на мнозинството от студентите по право.


Преподавателите изразиха съмнения в успеха на въвеждането на чужди езици в обучението.


Критични мнения се чуха за обхвата на практическия елемент в правното обучение. Доста от преподавателите смятаха, че без основната теоретична база, успешната практика е невъзможна. Проф. Попова заяви, че "правото и математиката изискват логическо мислене, някой който има теоретичните познания, ще придобие практическите за 15 дена".


Учебната програма трябва да се обнови, смятаха повечето от участниците. Предложено беше още изучаването на етика, на икономически, философски и исторически дисциплини. Заместник-деканът на УНСС доц. Вълчин Даскалов, заяви че трябва да се отделят повече време на редица предмети, докато проф. Николай Натов от Софийския университет каза, че те трябва да се изучават по-интензино, но в рамките на вече предвидените часове.


В началото на заседанието министърът на правосъдието Христо Иванов заяви, че реформата в юридическото образование е важна част от цялостната реформа на съдебната система. Успехът на реформата в тази област ще изпрати важното политическо послание, че сме способни суверенно да решаваме проблемите си, каза той.


Това е първото от серия обществени обсъждания, които министерството организира за изработването на наредба за професионална квалификация юрист и цялостна реформа на юридическото образование.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8314 Неутрално

  Юридическата общност стана прекалено голяма и усеща,че трябва да си пази хляба.Само тази година в българските ВУЗове са приети нови 1600 ''юристи''......

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Конкуренцията иначе е хубаво нещо, ама да не е на собствения ти гръб.

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 998 Весело

  Право трябва да се учи само в два доказани факултета в България - ЮЗУ, където е завършил най-успешният БГ юрист и следовател на всички времена (10) и Свищов, откъдето директно разпределят завършилите по високите места на съдебната власт (Красьо Черния).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Не искаме конкуренция,а?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  Според мене същото важи и за икономическите специалности /и не само те/.Всичко вече е много разводнено и висшето образувание у нас произвежда прекалено много кадри,които след това стават образовани безработни или работят нещо ,което не е по специлаността им.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Напротив, просто единният държавен изпит ще отсява зърното от плявата. И тогава Варненският свободен, НБУ и т.н. да приемат колкото искат студенти. Които после няма да получат диплома като не си вземат държавния изпит.

 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  "Проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет в Софийския университет, каза че заради приемните изпити по история и литература отличните ученици в езиковите гимназии предпочитат да кандидатсват в чужбина."

  Проф. Пенов е много далеч от истината. Точно отличните ученици не ги е страх от тези изпити.

 9. 9 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#5:"bat_plamen"]Всичко вече е много разводнено и висшето образование у нас произвежда прекалено много кадри,които след това стават образовани безработни [/quote]

  По лошото е,че дори не са "образовани"
  безработните.Едва 15% могат да се справят.
  Политиката на университети и държава
  трябва да е насочена основно към ИТ и
  инженерни науки.

  Мисълта ражда действието.
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Eдинственият устойчив модел за висшето образование е държавна субсидия за студентско място, пропорционална на осигурителния доход на абсолвентите от същата специалност 5 или 10 години след завършването. Така ако едно съсловие гладува, парите за ВУЗ ще се свиват автоматично и ВУЗ няма да имат интереса да разкриват такива места.

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8172 Неутрално

  Не само трябва да се намалят,те въобще не трябваше да се откриват.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#7:"galapagas"]И тогава Варненският свободен, НБУ и т.н. да приемат колкото искат студенти. Които после няма да получат диплома като не си вземат държавния изпит.[/quote]
  Че те сега да не вземат? Там изпитват Стамболиев, Матеева и Рухчев, ако ти говори нещо. На всеки изпит вземат по 30 лева на студент, а на държавните по 300. А кажи ми едно основание, да ги пуснат неподготвени! Явяват се на изпити, докато си забравят имената и на преподавателя не му стане неудобно, да скъса много знаещ студент! Това е разликата с СУ, където ги пробутват, за да не им пречат! Не печелят от тях!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#7] от "galapagas":
  ти НБУ не го мисли и не го жали и това, което предлагат в статията, че би трябвало да се прави и да е учебна програма вече Е учебна програма и се учи в НБУ от 10 години.
  когато аз учех имахме между 6 и 12 изпита на семестър при най-добрите преподаватели за съответния предмет в България, в същото време в СУ ако имаха 4 ри изпита евентуално, си оставяха единия за септември, че им ставало много.

  Cogito ergo sum :)
 14. 14 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  До коментар [#13] от "michael":

  Мой племенник се дипломира по право в НБУ с 6 изпита. Толкова взе преди да разбере, че може да дава по 20 лева на колежка, която вместо него попълва онлайн теста. А той си развиваше бизнеса през това време. НБУ си е една най-обикновена печатница на дипломи. Затова - държавен изпит за всички!

 15. 15 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Понеже споменавате Варненски СУ,
  преди няколко години имаше обява
  за работа в "Позвънете" която завършваше
  така "............. и да не завършил ВСУ"
  Мислите ли,че от тогава нещо се е
  променило?

  Мисълта ражда действието.
 16. 16 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Понеже споменавате Варненски СУ,
  преди няколко години имаше обява
  за работа в "Позвънете" която завършваше
  така "............. и да не завършил ВСУ"
  Мислите ли,че от тогава нещо се е
  променило?

  Мисълта ражда действието.
 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1057 Любопитно

  много ясно, то и университетите трябва да се намалят драстично- в Англия с 50 милиона население има 100 университета, в Бг със 6 милиона население имаме 52 университета !

  изобщо, на всички е ясно какво трябва да се направи с вишОто образование в БГ, ама никой няма изгода и топки да го направи

 18. 18 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#14] от "galapagas":

  абе то и аз подсказвах на колеги по изпити( без пари), то си ми е в кръвта , че не мога да ги гледам как се мъчат а държавни изпити (три) и държавен стаж винаги е имало пред комисия с представители и на МОН и не знам още откъде, не знам племенника ти какво е учил и дали е завършил, но нещо не е така както си информиран.
  все пак ако можеше да си плащаш дипломата Пеевски и другите подобни на него нямаше да завършат ЮЗУ

  Cogito ergo sum :)
 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1916 Весело

  До коментар [#3] от "majorman":

  Пропускаш УниБит, достойния конкурент на Симеоново.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 20. 20 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 570 Неутрално

  А нещо за оценка, атестиране и редуциране на преподавателските кадри, промяна в начините на заплащане, няма ли да се направи ? За свиване на безумно раздутата и пълна със стари, несъответсъващи на практиката дисциплини? Същата пародия като съдебната реформа- една закостеняла система ще се " променя" сама...

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  Eдинственият устойчив модел за висшето образование е премахване на държавната поръчка и субсидиране на ВСЕКИ студент не като бройка, а чрез студентски заеми и стипендии.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 955 Весело

  намаляване на юридическите факлутето? Това ни йе димукратичну! Всяка селска кръчма тряя да е йридически факултет! После ще пишем още по-калпави закони, за да има повече работа за юристконсулти, адвокати, и т.н.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 893 Весело

  В България излизат 3 пъти по малко инженери от необходимото и 9 пъти повече икономисти, социолози и юристи. Академична автономия

 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#23] от "Петър Иванов":

  темата са юристите, но какви инженери са необходими, пред вид че нямаме промишленост? Изключвам програмистите, но не е необходимо да си инженер, за да си програмист!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Адвокатите трябва да си основат държава ''Адвокатия'' и да си живеят в нея .....да ни освободят от присъствието си !

 26. 26 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Хехе, усетиха се, че кадрите на разните измислени университети налазват съдебната система. Започват да се появяват наистина малоумни съдебни решения. Калинки са се навъдили много.

 27. 27 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#3] от "majorman":

  Пропуснали сте Магнаурската школа на правото - правния факултет на Симеоново.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 28. 28 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Належаща реформа!Образованието по право е най- комрометираното последните 20 години.И други специалности като медицината, строителното и машинно инженерство, икономиката също девалвираха, но никоя така драстично.

 29. 29 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  стига с тия браншови ограничения и постоянни ненужни регулации...

  просто намалете субсидиите. и ще оцелеят само жизнените и кадърни и професионални школи, факултети и университети.

  а, да. и задължително спрете субсидиите на УНСС, Стопанска Академия, икономическия университет във Варна, всички селски университети в Стара Загора, Пловдив, Русе, Бургас. ЮЗУ в Благоевград изпепелете и дупката от взрива запълнете с бетон.

  щом като Американския и НБУ могат да са частни и да се издържат години наред и да подготвят добри бакалаври, значи има начин.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 30. 30 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#14] от "galapagas":
  навсякъде е така ,наша колежка ,лекарка с много добра практика беше решила да учи право , изкара един семестър и се яви на изпити ,на тях установи ,че само тя е учила прилежно ,а всички останали просто са си подготвили пищови ,дори гаубици и така си вземат всички изпити ,веднага се отказа ,защото разбра ,че няма смисъл , единен изпит от поне 7 души професори ,от всеки един факултет в страната ,така както изпитват лекарите по 7 души професори и доценти на завършване и няколко държавни изпити по основни дисциплини и по още толкова на специалност

 31. 31 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#29] от "полувишис":

  американския и нбу се издържат от задокеански средства ... иначе съм съгласен с мнението на колегите - юзу, бургаския, нбу, всу ... това не е сериозна работа. Преди години имах вземане-даване с юрист от НБУ. Шефът му възлагаше елементарни неща, от което той пуфтеше защо все на него се пада трудното, защо трябвало да го разкарва до Лозенец (справки в стария районен съд), защо еди-какво-си и аз стигнах до извода, че тоя човек просто е неподготвен за живота и предизвикателствата, които той поднася.
  В частните университети студентите се галят с перце и съответно не научават онова, което СУ, ВТУ или ПУ предлага. Просто там нямат стимул да четат, защото смятат, че животът е като университета - едно безкрайно забавление. А СУ и ВТУ са ясни - преподавателите дълги години са едни и същи, а ЮФ на ПУ е изграден на 90% от хората на Института по правни науки към БАН.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  [quote#24:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]но какви инженери са необходими, пред вид че нямаме промишленост[/quote]
  нямаме промишленост ? като процент на промишленото производство в БВП сме на едно от първите места в Европа ако не и на първо, примерно Дания няма промишленост, но що пък ние да нямаме ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 34. 34 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alkizeer":

  и каква е бизнес логиката някой да налива пари в университет в продължение на 25 години и да няма възвръщаемост от тази си инвестиция?

  и защо някой студент би плащал по-високи такси, за да отиде в университет, където ще го галят с перце и няма да научи нищо? и като го вземат на работа той няма да върши качествена работа, но ще му плащат заплати в продължение на години?!?

  това е доста извратена логика... не го разбирам.
  може би не го разбирам, защото не може да същестува в нормална пазарна среда...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 35. 35 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Юрист до икономист-юрист-икономист... Няколко Българии са недостатъчни вече, за да им се осигури прекрасния и лесен живот, който са очаквали да получат, като завършат

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Закрийте ги всичките. И пратете юристите да метат улиците, поне едно полезно нещо да свършат в живота си.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Накратко...! В България, има дефицит на всякакви кадри! Някои по-горе казват, че имало прекалено много икономисти? Ами, няма! Нямам в предвид, хора с някаква икономическа диплома, по специалност "икономика на ...". Тръгнете да си търсите, свестен счетоводител и ще видите...

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на Георги Петков
  Георги Петков
  Рейтинг: 213 Весело

  Гърция е 11 000 000 и има 3 правни факултета...
  България е 7 000 000 и има 9 правни факултета...

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Нямаме нужда от толкова правни факултети, защото повечето дипломирали се не могат да си намерят работа по специалността.Може да остане само един и в него да приемат само роднини на магистратите по права и съребрена линия. И без това само такива хора могат да очакват назначение в съдебната система.

 40. 40 Профил на fat_jim
  fat_jim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#35:"traveler1"]Юрист до икономист-юрист-икономист... Няколко Българии са недостатъчни вече, за да им се осигури прекрасния и лесен живот, който са очаквали да получат, като завършат[/quote]
  Кой те е излъгал за "очаквания прекрасен и лек живот"?
  Простоватите хорица гледат какво върши юристът и си викат:
  "Че какво толкова прави - говори. Ам'че то и аз мога да говоря... Какво друго прави юристът - пише. Че то и аз знам буквите. И кат' си купя един-два закона, а за по-евтино, като ги копна от интернет - цар съм!"
  Ей такива многознайковци обикалят канторите и подпитват за това-онова - а после почват сами да си водят делата. И накрая като затънат до гуша - адвокатите им били виновни. Щото давали неверни и подвеждащи съвети.
  Те всъщност са верни. И са точни. Просто Ганьо не знае какво да прави с тях. Не знае как да ги използва, в какви ситуации и в каква последователност. Все едно дивак да докопа РПГ - първото, което ще направи, е да си гръмне колибата.
  Ето ти пример:

  [quote#36:"Николай Теллалов"]И пратете юристите да метат улиците, поне едно полезно нещо да свършат в живота си. [/quote]
  Ники, нали още не си тръгнал гол и бос? Щото дрехите и обувките, които носиш, са попаднали в магазина, от който си ги купил, благодарение на поне един договор. Писан от юрист. Хлябът, който ядеш - също е попаднал там така. И сиренето. И салама. И т. н. А самият магазин се озовал на мястото си, благодарение на поне един договор и куп разрешения - зад всяко едно от които стои поне един юрист. А ако, не дай си Боже, на собственика на същия магазин му съставят наказателни постановления от КЗП, ДВСК или БАБХ, ако РДНСК реши да му го събори или далечен роднина пък реши, че трябва да е негов - този собственик ще викне юрист да му реши проблемите.
  Виж, теб наистина може да те викне за да пометеш улицата пред магазина. Щото другите задачи не мож' реши.

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2092 Весело

  Помните ли, как в едно свое мнение написах, че свръхпроизводството и лесните дипломи трябва да се регулират, като професионален сертификат/правоспособност се дава от професионалните общности? Те са най-заинтересованите да не пускат "калинки" в редовете си. Защото много бързо някой ден ще ги видят, че са им станали министър.

  Мен ако ме питат право само в СУ и точка. И приема се намалява 10 пъти, като по норматив от тях завършват половината. Като в спорта, елиминации, след всеки курс последните 10% се отчисляват. А в първи и втори курс по 20%.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  [quote#40:"fat_jim"]Щото дрехите и обувките, които носиш, са попаднали в магазина, от който си ги купил, благодарение на поне един договор. Писан от юрист. [/quote]
  Това е така, но нали това нещо трябва и да го е произвел някой? И ако на един който произвежда се падат 10 които му пишат договори, ръководят, анализират, мениджърът, може и да му се строши гръбнака. И тогава какво ще правят тези които се возят на каручката му? Защото при нас в момента положението е ето така:

  http://monaliza121.blog.bg/photos/99205/original/Team_Work.jpg

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  [quote#14:"galapagas"]НБУ си е една най-обикновена печатница на дипломи.[/quote]
  Преди години пътувах с таксито и се разговорих с шофьора. Той с гордост ми сподели, че синът му следва компютърни науки, магистратура в НБУ. Любезно се поинтересувах как е там, какви изпити за магистратурата след бакалавър има и той ми отговори "Ами бакалавър още не го е завършил, остават му още 3 изпита ама преподавателката му каза че е много умен и го записаха за магистър"

  Така че в момента не е "Парите следват студента" а "Дипломата следва парите". Ха, ще взема да си го сложа за подпис.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 44. 44 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fred":

  Ха , че ти сега ли разбираш за НБУ ? Питай мене по колко плащах за семестрите в НБУ на щерката а тя с години не е стъпвала ТАМ . А накрая с гордост ми показа дипломата си . Паднах от ''коня'' направо !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  [quote#44:"Радко"]Ха , че ти сега ли разбираш за НБУ ? [/quote]
  Имал съм едно на ум, като ги гледам как са се прегърнали сини и червени там, пък и сградата на АОНСУ не се дава на кой да е. Но ги имах за горе долу не съвсем боклуци, да го наречем от умерените или поносимите. Но явно съм бил прекален оптимист.

  Е, надявам се поне да не са паднали на нивото на ЮЗУ, там лично зам.декана на един факултет ми е разправял как всички мутри са получили дипломи при тях безнито ден присъствие, студентските книжки са идвали с такси отСофия за заверка. Запознахме се на 6 месечен курс по английски, на края на втората седмица той изчезна защото започна да дава частни уроци, математик беше.

  А за УНСС от мой бивш студент който следваше второ висше знам таксата за изпит, 20лв в книжката. Това преди около 20г, сега вероятно е повече. Но момчето каза, че ако си знаеш няма проблеми, не изнудват.

  Всичко това не са слухове, чул съм го със собствените си уши.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 46. 46 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#45] от "Fred":

  Колега , идея си нямаш какво става ТАМ ! Идея си нямаш човече .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 47. 47 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#45] от "Fred":

  Колега , идея си нямаш какво става ТАМ ! Идея си нямаш човече .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#46] от "Радко":

  Вярвам, аз водя себе си за критикар и песимист, но неизменно и непрекъснато се убеждавам, че съм бил невероятен наивник и оптимист. Да им са сладки дипломите, полека вървим към американската система където е важно не какво си следвал а КЪДЕ. Всички мои познати които започнаха работа в Америка това ми казват "Дори не ми поискаха дипломата, просто гледат какво мога".

  Една американска рекруитерска агенция години наред ме бомбардираше с предложения да им намирам хора, по $500 предлагаше за човек, който одобрят естествено. Чак сега почвам да разбирам, че да отсееш и намериш сред пясъка златото си има своята ценност и тя не е малка. А кой най-добре може да го направи от този който го е учил? Но късно и бавно почва да ни идва акълът, все пак бяхме съвсем боси и неуки в тази промяна която стана преди 25г.

  Като специалисти смея да твърдя, че поне онези от старата школа сме си наред, с малки недостатъци. Но политически и пазарно бяхме гола вода.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 49. 49 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  В пазарна икономика няма как образованието да бъде ефективно без да бъде поставено на пазарни основи.
  Хората вече го правят - студентски кредити, платено обучение, рейтинг на университетите. Всеки носи отговорност за себе си - студентът залага себе си за кредит, университетите се борят за студенти и се оценяват чрез реализация на възпитаниците си.

  подпис
 50. 50 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Рейтинги, рейтинги на всяка крачка базирани на статистика. Рейтинги не само на университети, но и на болници, на хирурзи, на архитекти, на адвокати и на всички видове специалности.

  подпис
 51. 51 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Аз познавам няколко "юристи", чийто стил на писане и граматика могат да вкарат подзащитния им в затвора за дълго време вместо да го спасят. Неграмотността не ги е подминала. Ето защо наистина трябва да се съкрати "производството" на такива.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 52. 52 Профил на fat_jim
  fat_jim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#42:"Fred"]Това е така, но нали това нещо трябва и да го е произвел някой? И ако на един който произвежда се падат 10 които му пишат договори, ръководят, анализират, мениджърът, може и да му се строши гръбнака. И тогава какво ще правят тези които се возят на каручката му? [/quote]
  Положението у нас категорично не е такова.
  Напротив - един адвокат обикновено обслужва няколко предприемача. Аз правя точно това. Единият е строител - той има един адвокат (аз) и 20 работника. Другият е търговец на играчки на едро и няма други адвокати, освен мен - но пък има 16 работника. Третият е ресторантьор - аз съм му адвокатът, но той има и 3 общи работници, 2 помощник-готвача, 2 готвача, 1 главен готвач и 4 сервитьора. Четвъртият е търговски представител на ... е, няма да ти кажа на кого - но и той има само един адвокат и доста работници. И т. н.
  Изобщо - в правото има твърде, ама твърде много четене - а изтърваното поколение на 90-те по принцип хич не ги обича тия работи. А тъй като освен това равнява всичко по себе си - си мисли, че и другите са така. И като тегли накрая чертата - какво се получава: ей оня там нищо не прави, а толкоз много получава. Щото това поколение вижда само края на работата ни - но не и годините, прекарани в учене, а после - и в практика, не и седмиците и месеците четене на нормативни актове и съдебна практика, нито пък безсънните нощи над техните искове, техните жалби и техните договори.
  Щото нищо от това не пада от небето.

 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#48] от "Fred":

  В САЩ може и да е така,но в Европа е коренно различно.Гледат се всякакви възможни дипломи,курсове и семинари.Преди време кандидатствах за временна работа в една от структурите на ЕС.Мислех,че е достатъчно,че отговарям на изискванията в обявата.Но в крайна сметка не ме избраха.Следващият път написах в СИВи-то всички възможни двудневни,тридневни курсове и семинари ,на които съм бил и имам издаден сертификат.Естествено тези курсове и семинари са проформа и не съм научил нещо ново.Но комисията страшно се впечатли и вторият път ме избраха без проблем.

 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#51:"дедо Андро"]Аз познавам няколко "юристи", чийто стил на писане и граматика могат да вкарат подзащитния им в затвора за дълго време вместо да го спасят. [/quote]
  Ако си мислиш,че зависи нещо от адвоката в наказателното производство,си в голяма грешка.Има ли достатъчно доказателства ако ще и 100-е най-добри адвокати да го защитават няма измъкване.И обратно-ако не се съберат достатъчно доказателства,ако ще и най-некадърният адвокат да е защитник,то престъпникът ще се измъкне.

 55. 55 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Я, конкуренцията у нас пак е централно планирана

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  [quote#52:"fat_jim"]Напротив - един адвокат обикновено обслужва няколко предприемача. [/quote]
  Нали разбирате, че фразата "на един който произвежда се падат 10 които пишат договори" е само образен израз? Обяснявам, и 100 договора да напишем за продажбата на един 1 тон грозде те няма да станат 10 тона. Юристи, икономисти и т.н. са обслужващ персонал, те не създават нещо материално. Необходими са но в определен обем, надвишаването му влошава системата.

  От тази гледна точка богато ще е общество което максимизира създаването и минимизира бюрокрацията която го обслужва.

  А при нас КАТЕГОРИЧНО този обем е надвишен и се е получила картинката която дадох. Лесно е за доказване, просто погледнете броят дипломиращи се инженери и броят икономисти, юристи, мениджъри и още десетки такива. И за кого реват бизнесмените че нямат кадри, за инженери и техници или за юристи?

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 57. 57 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  [quote#25:"stenlyaka"]Адвокатите трябва да си основат държава ''Адвокатия'' и да си живеят в нея .....да ни освободят от присъствието си ! [/quote]
  Не адвокатствам на адвокатите,
  но ще отбележа,че има ГАСУДАРСТВО,
  ОСВОБОДЕНО от присъствието на адвокати
  СЕВЕРНА КОРЕЯ
  Там АДВОКАТИ НЯМА
  Както НЯМА и ЕВРЕИ
  Както виждаме ЦЪФНАЛИ И ВЪРЗАЛИ СА...

 58. 58 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  [quote#25:"stenlyaka"]Адвокатите трябва да си основат държава ''Адвокатия''[/quote]
  И в допълнение ще кажа,че антиподът
  на държавата "Адвокатия"
  е държавата "МИЛИЦИОНЕРИЯ"
  Справка - СЕВЕРНА КОРЕЯ

 59. 59 Профил на fat_jim
  fat_jim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#25:"stenlyaka"]Адвокатите трябва да си основат държава ''Адвокатия'' и да си живеят в нея .....да ни освободят от присъствието си ![/quote]
  Ха, чак сега видях този бисер.
  Без адвокати, пич, се връщаш директно в първобита - щото няма как да си купиш и един хляб.
  Щото за да се стигне до хляба - производителят трябва да се договори с един да му продаде пекарни, с друг - да му доставя брашно, с трети - да му доставя мая, с четвърти, пети, шести, седми, осми и пр. - да му работят, с двадесет и пети, двадесет и шести, двадесет и седми и пр. - да му изкупуват продукцията. И не става само с "ти на мен, а аз - на теб" - а трябва да договориш всяка една възможност: че какво да стане при невъзможност за пълно изпълнение, че кое, кога и за какво се счита, че кой търпи търпи вреди, че кой, как и кога ги покрива, че така, че онака, че пето, че шесто, че петдесет и осмо. Една възможност да пропусне предприемачът - хем от нея ще загуби, хем никой няма да му е виновен. Ето затова са адвокатите.
  Решението без тях е едно: да няма предприемачи - ни частни, държавни. Т. е. - всеки си оре, сее, жъне, мели и си пече хляба самичък.
  Да, ама като си помислиш, че горното не е само за хляба, а практически за всичко... Ще ти се наложи и самичък да си отглеждаш животни за месо, мляко, кожа и вълна, самичък да гледаш лен и памук и самичък да си предеш, тъчеш и шиеш. Можеш ли?
  Пък и да можеш - не знам как би произвел нещо по-сложно от дървен велосипед. Щото телефон и компютър със сигурност няма да можеш. А за да ги имаш - някой друг трябва да ги произведе. А за да ги произведе - трябва да сключи маса договори за доставка на няколко хиляди вида чаркове и суровини. За което трябват - ахам - адвокати.

 60. 60 Профил на yaroslav.1
  yaroslav.1
  Рейтинг: 223 Неутрално

  2 факултета са напълно достатъчни. Впрочем 150 места в ЮФ на УНСС и 100 в СУ биха удовлетворили пазара напълно. Слагам умишлено на предна линия УНСС, понеже в последните години страхотни стажанти идват при мен от там, докато в СУ някак си нещата са сбъркани. Имат си там 5-6 силни студенти, които представят университета навсякъде, а всички останали на техен гръб и на славата на СУ искат да станат специалисти. Няма как да стане. Аз като завърших там нещата бяха коренно различни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK