Изборите пак ни изненадаха

Изборите пак ни изненадаха

© Георги КожухаровИ какво стана сега? Всяка година природни явления като първи сняг, пролетни и есенни обилни дъждове изненадват отговорните институции. Оказва се, че вече и изборите са в тази графа, нищо че се правят кажи - речи всяка година. Всеки път - организационни неразбории, хаос и силна изненада по цялата административна верига на отговарящи за спокойно и честно гласуване.


"В случая всички сме виновни, невинни няма", заяви в следизборната суматоха Михаил Константинов - председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване", където се обработват  резултатите, и дългогодишен изборен експерт. Колективната отговорност и вина обаче много бързо се трансформира от представителите на институциите в колективна неотговорност и съответно обвинения към другия надолу или нагоре по веригата.


Правителството обвини законодателството, Централната избирателна комисия (ЦИК) и общинските избирателни комисии, законодателите влязоха в спор кой приел закона и кой не го е променил адекватно, ако е съобразил наближаващите проблеми, съответно отново препратиха към изборната администрация.
В емоционални коментари представител на ръководството на ЦИК пък обясняваше, че не може да отговаря за "чужда къща" и че за организацията по места отговорност имат общинските комисии. Зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева освен това заяви, че ако неин роднина бил в зала "Арена Армеец" където хора 40 часа чакаха да си предадат изборните протоколи, то тя щяла да "удуши" първия представител на властта, който й попаднел пред очите. Защо на властта и коя власт така и не стана известно.


От общинската комисия в София пък възкликнаха, че са били предварително обречени на провал, тъй като нямали достатъчно капацитет да поемат възложената им работа. Едва вчера и по изрично настояване на премиера Бойко Борисов шефът на ОИК-София Диляна Иванова подаде оставка.


От работата на други местни комисии, а и в хода на изборния ден се видя, че методически указания на ЦИК са неясни и водят до объркване в прилагането им.


Та така се мина от всички сме виновни до всички други са виновни, но не и ние. "Дневник" се опита да обобщи най-сериозните проблеми, възникнали покрай изборите. Без претенции да посочи виновни или невинни.


Пич, къде ми е гласът?


"След проверка в протокола от моята секция е ясно само това, че тайната на вота този път е абсолютна - дори аз не знам за кого съм гласувал. Защото за този, за когото аз си мислех, че съм гласувал, явно не съм...". Това възкликна преди дни избирател, който е проверил правилно ли е отчетен гласът му в протокола от секционната му комисия. И установил разминаване.


В следизборните дни, когато в интернет бяха качени протоколите, гласоподаватели започнаха да сигнализират за редица разминавания и липси - на места за липсващи сто и повече бюлетини, на други - неотчетени преференции. Появяват се все по-абсурдни и коригирани до нечетивност документи, увеличение на гласове на някои партии с над сто от първоначално записаните или драстично намаление на други.


Страница от протокол в 14-та секция в Нови Искър с коригирани по няколко пъти гласове, от което прочитането му става невъзможно

Страница от протокол в 14-та секция в Нови Искър с коригирани по няколко пъти гласове, от което прочитането му става невъзможно


Партии вече се готвят за обжалване на изборите по места. Досега единственият коментар по темата за неотчетени гласове на ЦИК беше по повод липсващи гласове на един кандидат на БСП в София, който заедно със семейството си гласувал за себе си, но в протокола от секцията му нямало нито един глас за него - от Централната избирателна комисия му заявили, че може пък да не е гласувал за себе си, както и роднините му.


Вицепремиерът Томислав Дончев, натоварен от изпълнителната власт с изборния процес, призова хората, които не намират гласа си, да обжалват. Това обаче не е възможно - избирател не може сам да обжалва изборния резултат, обжалването може да стане само от участници в изборите - партия или кандидат, а след това се завърта машината на съдебни решения, ново броене на бюлетини и то само ако съдът реши и т.н. При предишни избори дори новото преброяване, показало разминавания от първоначално отчетените резултати, не е водило до промени в разпределението на властовите постове.


При неотчетените гласове и силно променяни протоколи логично обвиненията паднаха върху хората, пряко броили бюлетините - в секционните избирателни комисии. И в последствие нанасящи данните в изборните книжа.


"Самите протоколи бяха бъкани с грешки", коментира във форума на "Дневник" човек, представил се за председател на секционна комисия в София и пожелал да остане анонимен. "След като си изкарал 19 часа на крак в секцията, без почивка, после откарваш още толкова в залата, пак на крак и без почивка. Та след като си преминал през всичко това, ставаш готов да направиш каквато корекция ти кажат онези от ОИК, само и само да се прибереш по-бързо в къщи. Ще зачертаваш и драскаш, и още как!..


Бях готов да зачертая всичките гласове за нашите, само и само да изляза по-бързо"


допълва той. Според него сериозен проблем дошъл от непомисленото предварително, че не всички избиратели искат да гласуват за трите различни видове избори - за общински кмет, за районен кмет и за общински съвет. Така идвало разминаването в броя на гласувалите и намерените бюлетини. Което автоматично водело до грешки при попълването на протоколите и съответно драскания и корекции.


Преди дни говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че срещу един подпис в избирателния списък (който е общ за трите вида местни избори), гласоподавателите трябва да получат съответно и трите бюлетини. От което се вдига процентът на невалидните гласове, тъй като се налага хората да пускат празни бюлетини, в случай че нямат предпочитания за някои от видовете избори и не желаят да участват в него. Но не и да има разминаване в броя на пуснатите бюлетини и съответно положените подписи.


Как и дали изобщо това обяснение е достигнало до секционните комисии обаче остава неясно. Или по-скоро от последвалите корекции се вижда, че не е достигнало. Както и от коментарите на хората в СИК, посочващи, че имало разминавания в намерените бюлетини в урната и гласувалите според подписи.


И докато разминавания и корекции между гласувалите за различните видове избори биха могли да бъдат допустими за един-два до 10-15 гласа, то липсата на стотина бюлетини за един от видовете избори буди съмнения не само за грешки в инструктажа. Това обаче може да се види само при повторно броене при обжалване на изборите.


Ама чак толкова ли са били неподготвени хората?!


Нали има инструктажи?


По правило инструктажи за членовете на изборните комисии трябва да има. На тях трябва да им бъде разяснено именно това - колко бюлетини се дават, как се дават, кой, кога и къде се подписва, как изглеждат протоколите, как се попълват. Обученията са отговорност на общинските комисии. И на предишни избори, и сега обаче членовете на секционните комисии се оплакват, че всъщност подобно обучение почти няма, на повечето места то е проформа. "Казаха ни: "Кой е бил преди на избори?", много вдигнаха ръце, заявиха ни, че сега ще е почти същото и ни пратиха да си ходим", оплака се човек от СИК във Варненско.


Освен при последващото броене и отчитане на гласовете, секционните комисии пък се оказаха неподготвени и в самия изборен ден за това как да се проведе


референдумът


Още в първите часове след началото на гласуването заваляха жалби и сигнали, че комисиите невинаги дават бюлетината за референдум на избирателите. На някои места бюлетината се даваше само в случай, че човекът се сети да си я поиска, на други - се налагаше хората да се редят на нова опашка, да влизат повторно в тъмната стаичка и т.н., за да гласуват за референдум. Инициативни комитети, партии и гласоподаватели заговориха за умишлен саботаж на допитването.


Тук вече не ставаше дума само за лош или несъществуващ инструктаж. Оказа се, че неясните методически указания на ЦИК се създали хаоса и всеки е тълкувал инструкциите, както може. Или както му е удобно.


Наложи се ЦИК спешно да пусне инструкция до общинските комисии, с която нареди бюлетина да се дава винаги и само при изричен отказ на избирателят да участва в референдума, да не му се дава. Указанието дойде обаче едва по обед. Заради срива в сайта на ЦИК обаче не е ясно кога информацията е достигнала до отделните общински комисии. Според реформаторите например едва към 15 ч. следобед е имало комисии, които са разбрали за новото нареждане.


При още неотминал хаос с референдума, изборната администрация бързо влезе в нов - предаването на книжата. И


близо 40 часа заключени хора


чакащи в зала "Арена Армеец" да предадат протоколите си на Общинската избирателна комисия в София. Припадащи, гладни, неспали, изнервени хиляди хора, заключени часове наред. И до днес виновникът се търси - кой ги заключи, кой организира така нещата? Вече 119 човека сезираха прокуратурата за незаконното си задържане и се канят да заведат искове в съда по правата на човека в Страсбург, ако тук не получат възмездие. Вчера вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че ОИК е наредила на полицията да заключи вратите на спортната зала и да не пуска хората. Какви са правомощията на ОИК да дава заповеди на полицаите, те длъжни ли са да се съобразят с всяко нареждане, независимо правомерно ли е то и други подобни въпроси обаче така и не намират отговор.


По тази тема започна и най-сериозното прехвърляне на отговорностите. От ОИК-София заявиха, че предварително са били "обречени", тъй като с промени в изборния кодекс по времето на правителството на Пламен Орешарски броят на комисията е бил свит от 41 човека на 19. От ЦИК отказаха да поемат отговорността, твърдяха, че организацията на процеса е изцяло в правомощията на ОИК. Ако са забелязали проблема, защо не са дали инструкции, указания или не са направили друг опит да парират проблема преди той да се е случил, така и не се разбира. Авторът на промените в кодекса Мая Манолова (бивш депутат, а сега омбудсман) пък заяви, че общинската комисия е можела да си извика външни експерти.


Помощ от външни хора предложиха и от Столична община, от правителството. Изборната администрация така и не се възползва, като от ОИК обясняваха, че в помещението с бюлетините и протоколите имат право да присъстват само изрично изброени в закона хора. А от ЦИК не дадоха нови разяснения. Депутати и изпълнителна власт се канят час по-скоро да правят промени в кодекса. Защо обаче трябваше да се стигне до поредното безумие (след като на предишните местни избори през 2011 г. се наложи депутат да носи чувалите с бюлетини и да се включи активно в следизборната организация на предаване на протоколи, отново довела до опашки, чакащи и нервни хора), а не бяха взети превантивни мерки...защо отново администрацията беше изненадана като от първия сняг. Това остават риторични въпроси.


На този фон


липсата на официални данни за избирателната активност


изглежда малък проблем. Но все пак това е прецедент. До момента намирането на информация за това колко хора са гласували към определен час, никога не е било предизвикателство. До тези избори. И към края на изборния ден още нямаше обобщени данни за активността. Това стана заради срива на сайта на ЦИК, атакуван от хакери. Това наруши и комуникацията на централната комисия със звената по места. ЦИК така и не намери друг начин за връзка с местните комисии и за предоставяне на навременна информация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  За мен, тези Избори са опорочени, но щом "отговорните" лица твърдят обратното, нека е така...
  Все пак, лицата влизат в г@зовете...като в онзи стар виц...

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Весело

  Туй мина,сега идва ред на зимата да ни изненада.

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 780 Неутрално

  "Бях готов да зачертая всичките гласове за нашите, само и само да изляза по-бързо"
  Това фалшифициране на изборите ли е ? И кой носи отговорност за това , този които е накарал да се зачертаят гласовете на хората , или този който е сложил подписа си под това престъпление.

 4. 4 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 300 Неутрално

  И пак стигаме до максимата - Важно е кой брои гласовете :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Изключително зле организирани избори. Мултиплициращ се ефект по веригата - лош Избирателен кодекс, неадекватни хора в ЦИС и ОИК. Ако съм стоял 40 часа заключен в зала Армеец, в неделя въобще няма да отида, за да получа същото.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#0:"статията"]И към края на изборния ден още нямаше обобщени данни за активността. Това стана заради срива на сайта на ЦИК, атакуван от хакери.[/quote]
  Като съпоставим горния факт с непрестанното припяване на шефа на БСП Миков за липсата на данни за изборната активност почвам да мисля, че хакерските атаки са поръчани от БСП. Толкова съгласувано е действието на хакерите с най-силните плачове на Миков.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#1:"Ghost"]За мен, тези Избори са опорочени...[/quote]
  В по-голямата си част опорочаването бе целенасочено действие!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#0:"дневник"] "В случая всички сме виновни, невинни няма",

  заяви в следизборната суматоха

  Михаил Константинов - председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване", [/quote]

  дори и абсурдно да звучи-Константинов е прав !
  не може да Влезем в абсрудна ситуация и резултатите да са положителни.

  каквото посели-това пожънали!

  притчата за "Невинния българин" когото винаги лъжат..ще работи до 3015 год...
  след това отново

  до тогава всичко ще е "Черно"

  за политиците - хайвера
  за матрялонаселението-хляба

 9. 9 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 780 Разстроено

  До коментар [#5] от "daam":
  За пореден път изборите бяха организирани перфектно .
  Това че хората гласуват за различни партии , няма никакво значение .Важното е крайният резултат да е добър за провеждащите изборите .А той , резултатът е добър .
  Печелят ли , печелят .
  А това че хората губят , си е за тяхна сметка .
  Някой да ги държи насила във България .

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Неизбежно беше да се стигне до тука.От доста време се движат в тази посока-партийни назначения по целия вертикал на изборната администрация,фалшификации и манипулации на всички нива.

 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  И изборите ни като всичко останало!

 12. 12 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Електрическото преброяване на населението мина ОК, мисля над 70% се справиха.
  Давайте и електрическото гласуване!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Докато не се направи така, че резултатите да излизат в понеделник, както е в много страни, съмнения винаги ще има и то оправдани. Какво пак ни липсва бе, хора?!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Добре, че само половината гласуваха. А как ли щеше да бъде ако всички се бяхме стекли

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Изборите трябва да се касират или след първия по-голям корупционен скандал да се назначат нови избори!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Тази статия понамирисва на агитация в деня за размисъл. Вчера погледнах протокола на СИК, в която гласувах, също и протоколите на останалите секции, които бяха в същата сграда. Чистички и ясни, тук-там по някоя поправка, контролите им излизат точно. В нашата секция са присъствали 5 застъпници от различните партии + 1 неутрален наблюдател. Със 7-те члена на СИК стават 13 души от различните партии. Никакъв начин няма една или друга партия да е подправило резултатите. А и очевидно в комисията са били интелигентни хора.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#13:"дедо Андро"]Какво пак ни липсва бе, хора?! [/quote]
  Съвест!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Единственото хубаво на тези избори е свободното падане на бесепето и смешният плач на Мишето.

 19. 19 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Говорителят на централната комисия по новините: "Не бих казал, че в арена 'Армеец' имаше хаос..."
  И аз не бих казал това, защото имаше нещо много по-лошо - АБСОЛЮТНА ГАВРА С ХОРАТА! Разбира се виновни за всичко са Световната Конспирация, Световната Плутокрация, Световната Банка, Световните Соросоиди и най-много от всичко са виновни Четирите Световни Годишни Времена:
  https://www.youtube.com/watch?v=GRxofEmo3HA

 20. 20 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  ХА,избори ли е имало,кога е било това.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Големия брой недействителни бюлетини, изчезналите преференции и хакерската атака бяха една предварително подготвена, координирана и целенасочена акция за разбиване изборите в страната. Като се замислим кой загуби най-много на тези избори, кой доста преди изборите знаеше че ще постигне разгром, можем лесно да стигнем до организатора.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Изборите бяха всичко друго, но не и честни. Недопустимо е хиляди протоколи да са с множество поправки и да има съществени разминавания. Но никога в ущърб на герб или дпс.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Съгласявам се с мнението на президента, че целенасочения опит да бъдат разбити изборите и..."новия Костинброд"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Тъй като Дневник отново изгуби поста ми ще повторя твърдението си. Съгласен съм с казаното от президента, че хакерската атака и целия опит да се разбият изборите и най-вече референдума е...."новия Костинброд"!
  С хакерската атака искаха да ни кажат, че електронното гласуване е лесно за манипулация. Нищо, че между един обикновен сайт (каквито са атакуваните сайтове) и една система за електронно гласуване има огромна системна разлика.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Купени гласове, поправени протоколи, изборен туризъм....
  Всичко това може да се оправи, но политиците не искат! Особено ДПС ще ревнат като убодено мече. Решението е да се направи задължително гласуване! Поне сега, в тези мръсни години.

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#7] от "Храбър":

  Тъпотията не е целенсочено действие.Просто герберите в мнозинството си са такива.Начело с Цветанът на мисълта.

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#22] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Докато си мълчим ,така ще е. Простотия съчетана с хитринките на Андешко.Студентите протестират срещу един циркаджия ,а не срещу голямата измама.

 28. 28 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 656 Весело

  Да беше жив безсмъртния Алеко Константинов, кой знае какъв файлетон щеше да напише. Не че написаното от него за изборите в Свищов през 1894 г.! или бай Ганьо на избори са загубили актуалност...
  Еби му майката Жозеф е цялата тази институцилизирана безотговорност и некомпетеност...

 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Президента омаскари референдума - сега се мазни и прави на света вода - голяма вероятност има той да стои зад хакерските атаки - все пак за неговите офшорни компании работят доста добри АйТи специалисти. Другите напред с АйТи материала са от РБ - без частта на Исмаилов и Дал - дето им осигуряват над 70% от техните гласове, РБ щеше да пие една студена вода - добре че ДПС нямаше подобен интерес - все пак РБ ги оставя на власт, не пречейки на работата им с ГЕРБ. Други добри АйТи специалисти работят за ГЕРБ - ама малка е вероятността те да се намесят - те се намесиха когато трябваше да са по-напред до кранчето на европейските субсидии - местните избори са по-далеч от кранчето и я им пуснат някой келепир, я не - зависи от управляващата коалиция.

 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#25] от "paf":

  Ако се направи задължително гласуване - в махалите, дето проверяващите няма да стъпят поради негостоприемството (меко казано), ще има не само 100% гласуване по поръчка, ами ще се регистрират огромно количество имагинерни жители, които също ще гласуват "правилно". Докато контрола хич го няма - никакви варианти на избори няма да протичат както трябва. Целта е всеки реален човек да може да изжира дали да гласува или не - като ако избере да гласува, да има един реален глас и реално да се преброяват гласовете - а това става с контрол.

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  [quote#13:"дедо Андро"]Какво пак ни липсва бе, хора?![/quote]

  Дедо, българинът /една част/ е загубил усещане за елементарна честност!

  При 20% преброени - Фандъкова - 60%
  При 50% преброени - Фандъкова - 59.9%
  При 90% преброени - Фандъкова - 60%

  Е защо толкова преправени резултати в протоколите?
  Като гледам столицата, няма чак толкова основание за харесване - от центъра до покрайнините, улици с дупки като след война, безкрайният спор за паркирането, ларгото с калната локва...
  Между другото - колко обещания за нови платени паргинзи - подземни, надземни - още от кмета слънце, та до Фандъкова. Нещо някъде да сте видели, поне започнато??? Нещо няма далавера в тази работа. Все водачите криви, общината - в бяло! Пък и по лесно с ЦГМ - САМО СЪБИРАШ ТАКСИ И ГЛОБИ!

 32. 32 Профил на паламарка
  паламарка
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Или нещо ни лънготят с тая хакерка атака, или истината е друга. Да спреш международния трафик към сървър в България го може всеки що-годе компетентен админ за 5 минути.

  Разбира се, пълно безумие е да си хостнеш сайта на ЦИК в щатите. През деня на изборите всички като че ли бяха изпаднали в ступор. Май са чакали някой админ в Калифорния да се събуди, да си изпие кафето и да отиде на работа в понеделник. Друго разумно обяснение няма. При положение, че у нас имаме доста добре развита инфраструктура за много-гигабитна свързаност между почти всички провайдери, да хостваш зад океана е направо необяснимо.

  Пък и DoS ататки по принцип не чупят съдържание на сайтове, само ги претоварват и те започват да отговарят много бавно на реални заявки. В случая обаче май беше повредено и съдържание, с друго не мога да си обясня дългото време за въстановяване на нормална работа.

  За множеството неграмотни секционни протоколи също е трудно да се каже нещо смислено без по-сериозен анализ. Но такъв няма да има, убеден съм. Всичко вече се замазва, в крайна сметка Бойко снощи даде нареждане между редовете: "какво искате, да похарчим още едни 50 милиона ли?"

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  Разбрахте ли сега, каква е схемата...? ГЕРБ слага кадър, който да забърка целия този батак! Когато се вдигне панаир и всички ревнат бате Бойко, като един месия помолва кадъра на ГЕРБ да си подаде оставка! Като с вълшебна пръчка отговорността на ГЕРБ се изпарява и всички са доволни от победата!
  Бедна ви е фантазията, какво надлъгване става по малките общини и забравените от бога селца...!

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Приблизително - "Костинброд - 3". Едно - "пърообразът" с печатницата, две - 10-процентното вдигане на тока ден преди последните парламентарни избори и се га три - хакерските атаки срещу ЦИК и провокацията на шефката на ОИК. Най-адекватен май бе премиерът, който, въпреки прогнозата ни, че ще я изгони след изборите, го направи още на момента.

 35. 35 Профил на паламарка
  паламарка
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ето два интересни протокола от СИК в една и съща община
  http://results.cik.bg/minr2015/tur1/pdf_kk/1432/99999_143200039.pdf http://results.cik.bg/minr2015/tur1/pdf_kk/1432/99997_143200015.pdf
  и двата имат ЕДНАКВИ набити номера и видимо еднакви баркодеове. как се наричат ценни книжа с еднакви номера?

  Изглежда никой не е следил какво пише на хартията, защото набития номер на СИК протокол не се въвеждал в системата, въпреки че има баркод за лесно сканиране. Ще е много трудоемко да се провери за други такива случаи.

 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Чисто и просто назначените в комисии подписали и неподписали да си понесат отговорността за което им е заплатено и са със статут на Държавни и Общински служители.
  ===========

  Нарушаване на забраната за показване на начина на гласуването и използване на възпроизвеждаща техника

  Чл. 294. Който наруши разпоредбите на чл. 180 или 181, се наказва с глоба от 1000 лв.

  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Несъответствие на фабричните номера в протоколите

  Чл. 295. Длъжностно лице, което предаде в районната или общинската избирателна комисия протокол, чийто фабричен номер не съответства на номера, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа и материали по чл. 187, ал. 3 или в протокола по чл. 211, ал. 4, се наказва с глоба от 2000 лв.

  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Неподписване на протокол

  Чл. 296. (1) Член на секционна избирателна комисия, който откаже да подпише протокола на комисията по чл. 212, се наказва с глоба от 1000 лв.
  (2) Член на районна или общинска избирателна комисия, който откаже да подпише протокола на комисията по чл. 238 или 245, се наказва с глоба от 2000 лв.

  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Отказ за предоставяне на ксерокопие

  Чл. 296а. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2013 г.) (1) Председател, заместник-председател или секретар на секционна избирателна комисия, който откаже да предостави ксерокопие от подписания протокол по чл. 212, ал. 7 или откаже да подпише ксерокопието, се наказва с глоба от 500 до 2000 лв.
  (2) Председател, заместник-председател или секретар на районна, съответно общинска избирателна комисия, който откаже да предостави ксерокопие от подписания протокол по чл. 239, ал. 2, съответно от подписаните протоколи по чл. 248, ал. 2 или откаже да подпише ксерокопието, се наказва с глоба от 800 до 3000 лв.

  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Неизпълнение на задължение за публикуване на протоколи

  Чл. 296б. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2013 г.) Председател на районна, съответно общинска избирателна комисия, който не публикува на интернет страницата на комисията сканираните протоколи на секционните избирателни комисии, както и сканираните протоколи на районната, съответно общинската избирателна комисия, се наказва с глоба от 800 до 3000 лв.

  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Неизпращане на сканиран екземпляр от протокол

  Чл. 297. Длъжностно лице по чл. 232, ал. 1, което не изпрати сканиран екземпляр от протокола на секционната избирателна комисия и от списъка за гласуване извън страната, се наказва с глоба от 1000 лв.

  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Нарушаване на изискването за поставяне на агитационен материал

  Чл. 297а. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2013 г.) (1) Който наруши забраната по чл. 135, ал. 1, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв.
  (2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 3000 до 10 000 лв.
  (3) Актовете за установяване на нарушението по ал. 1 се съставят от длъжностни лица, оправомощени от областния управител или от кмета на общината.
  (4) Наказателните постановления се издават от областния управител или от кмета на общината.

  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Нарушаване на изискването за премахване на агитационен материал

  Чл. 298. (1) При неизпълнение на задължението по чл. 134, ал. 9 на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията от партии, се налага глоба от 1000 до 5000 лв.
  (2) Актовете за установяване на нарушението по ал. 1 се съставят от длъжностни лица, оправомощени от кмета на общината.
  (3) Наказателните постановления се издават от кмета на общината.

  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Други нарушения

  Чл. 299. Който наруши разпоредба на този кодекс, извън случаите по чл. 288 - 298, се наказва с глоба, съответно имуществена санкция, от 200 до 2000 лв.

  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Установяване на нарушенията и налагане на наказанията от областния управител

  Чл. 300. (1) (Доп. - ДВ, бр. 17 от 2013 г.) Актовете за установяване на нарушенията по чл. 288, 288а, 288б, 289а, чл. 290 - 297 и чл. 299 се съставят по решение на съответната избирателна комисия в съответствие с правомощията й в срок до три дни от получаване на сигнала или жалбата за нарушението.
  (2) Актовете за установяване на нарушенията по ал. 1 се съставят от председателите на:
  1. (доп. - ДВ, бр. 17 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2013 г., в сила от 26.07.2013 г.) Централната избирателна комисия за нарушения по чл. 299 - в случаите, когато комисията упражнява контрол съгласно този кодекс, по чл. 288, ал. 1, чл. 288, ал. 2 - когато нарушението е извършено от длъжностно лице от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие, чл. 296, ал. 2, чл. 296а, ал. 2, чл. 296б и чл. 297;
  2. (изм. и доп. - ДВ, бр. 17 от 2013 г.) районните или общинските избирателни комисии за нарушения по чл. 299 - в случаите, когато комисиите упражняват контрол съгласно този кодекс, чл. 288, ал. 2 - когато нарушението е извършено от кмета на общината, чл. 288а, 288б, 289а,чл. 290 - 295, чл. 296, ал. 1 и чл. 296а, ал. 1.
  (3) Наказателните постановления се издават от областните управители по местоизвършване на нарушението в срок до три дни от получаване на преписката. Ако актът е срещу областния управител, наказателното постановление се издава от определен от Министерския съвет министър.

  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Установяване на нарушенията и налагане на наказанията от председателя на Сметната палата

  Чл. 301. (1) Актовете за установяване на нарушенията по чл. 289 се съставят от длъжностни лица, оправомощени от председателя на Сметната палата.
  (2) Наказателните постановления се издават от председателя на Сметната палата.

  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Прилагане на Закона за административните нарушения и наказания

  Чл. 302. Установяването на нарушенията, съставянето на актовете, издаването и обжалването на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135715515

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Редно е във всички секции,където има поправени протоколи,да има повторно преброяване на бюлетините,но от други комисии.

 38. 38 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Четейки всичко това, оставам с убеждението, че организационно сме по-зле и от някоя централно-африканска държава.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 39. 39 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Организиран хаос за печелене на избори.Тази победа за Герб ще е пирова.От тук пътят е само надолу
  До коментар [#38] от "Jessika":

 40. 40 Профил на vesela.jasna
  vesela.jasna
  Рейтинг: 237 Весело

  Да бъдеш или не/член на СИК/,туй е въпросът.
  Или подписваш,или гориш/1000ЛВ глоба,чл.296ал1/

  (3) Член на комисията не може да откаже да подпише протокола. Член, който не е съгласен с отразеното в протокола, го подписва с особено мнение, като посочва в какво се изразява особеното мнение. Мотивите се излагат в писмена форма на отделен лист и се прилагат като неразделна част от протокола.
  (4) Когато член на комисията е възпрепятстван по уважителни причини да подпише протокола, това се отбелязва, като се посочват и причините.
  (5) Неподписването на протокола от член на комисията не го прави недействителен.
  (6) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2013 г.) Четвъртият екземпляр от протокола за съответния вид избор се поставя на видно място пред секцията./това са нЕкои алинеи на чл.212 от ИК/

 41. 41 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  От това, което чух и прочетох изводът може да е само един, и то категоричен - тези избори са компроментирани!
  Което обаче едва ли е изненада всъщност!
  И тези избори са поредната рефлекция на една държава, която фиктивно се води законова, европейска, демократична, член на ЕС,...а де факто е олигархо-монополистична, мафиотска диктатура с фасадна (май вече и фасада не остана) демокарция.
  Положителното в цялата тази поредна категорично срамна история е, че съответните лица и кръгове, кукловодите не могат вече да крият, прикриват и отричат срамотиите си.
  Аз поне за този, Томислав Дончев имах малко по-добро мнение. Явно за сетен път се доказва, че който е във властта с тези не може да остане ненацапан - в тази "игра" невинни там няма!
  Ако някои не се сещат, да го спомена директно - да внимават "реформаторите"!

 42. 42 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Тези "избори" са точно това - кавички. И в бъдеще явно ще имаме още от същото,докато от държавата не останат само кавички. Или вече отдавна сме там...

 43. 43 Профил на tanturka
  tanturka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":

  Наистина ли мислите, че са СПОСОБНИ да организират такова нещо? Според мен е глупост и некадърност, тъпота и нахалство.

 44. 44 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2465 Неутрално


  Голямата истина е, че в СИК са провеждали избори хора, които хал-хабер си нямат как се правят избори . Към неграмотните може да се прибавят и хора, които специално са възпрепятствали изборния ден ( интервюта по NOVA ) и накрая слабата организация .
  Най- големият проблем, обаче си остава некомпетентността на членовете на СИК . Това обяснява и многократните поправки на протоколите .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 45 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2465 Неутрално


  Моля за извинение, не докладвам коментар 41 !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 46. 46 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#3] от "lout66":

  Изборите не са фалшифицирани, просто протоколите не са верни. Не мога да разбера една как една читава комисия не може да се справи със стотина числа, елементарна математика и елементарно броене... И това се забавя всичко. Докато протокола се напише правилно, с верни суми по редове и колони. Статистиката изисква точност, а не бакалски сметки. Самата комисия е оторизирана да поправи грешките си и да ги отрази в специален протокол.
  И след всичко това работата заспива...

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Наложи се ЦИК спешно да пусне инструкция до общинските комисии, с която нареди бюлетина да се дава винаги и само при изричен отказ на избирателят да участва в референдума, да не му се дава. [/quote]
  Преди време спорехме тук с един от форума и той ме изкара за малоумен, че мога да откажа вземане на бюлетина. И как ще ме накарат насила, ще ме вържат? Ето че може.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  [quote#46:"charlesdegaulle"]Не мога да разбера една как една читава комисия не може да се справи със стотина числа, елементарна математика и елементарно броене... [/quote]
  Може, нямаш си представа колко е изтъпял народът. Казвам ти го като учител. Не си ли забелязал че в магазините вече въвеждат колко си дал и какво е рестото на калкулатор, отвикнали са елементарни сметки да правят на ум. Като им кажа колко е рестото още преди да са го въвели в калкулатора ме гледат изумени. Едно време нямаше калкулатори, всичко на ръка и цифрите хвърчат в главата ти все идно си компютър. Сега тези гънки са атрофирали.

  Сложи към това и умората и стреса които са наистина огромни след 16-18ч на крака и ще почнеш да разбираш.

  Повтарям съвета си към всички, участвайте поне веднъж в секционна комисия и ще си говорим. Лесно е, отива се в някоя партия на която симпатизирате и предлагате услугите си. Те без това нямат хора и се чудят как да запълнят комисиите. Ако тя е заета може и при някоя друга по-малка, те съвсем са без хора.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#36] от "mamuncho":

  На бас, че 100% от хейтърите тук не са чували дори за тези разпоредби, какво остава да са ги чели. Не давали копия, нали е застъпник на партия, вдига телефона и се обажда на партията си че в секция №... не дават, да видите как веднага ще се стреснат и ще му дадат. И още много такива. Камерите вече са без пари, СЛЕД изборният ден при преброяването всичко да се заснема и ще видите как ще се укротят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#49] от "Fred":

  Това е така но как ще ми обясните, че долу на входа дето са изборните списъци пише, че право на глас имат 548 избиратели а в протокола са 595 ?
  Отделно в протокола за Референдум пък са 579 ! ! !
  Това е за една и съща секция с едни и същи избиратели а има и много починали и вместо да се намаляват или задържат в едно положение се получава разлика от към 60 човека !
  В деня на изборите даже една госпожа се оплакваше на спирката на автобуса, че са я пропуснали а тя пропускала едни пари и се качи и замина най - вероятно да гласува и на друго място. Тези избори хита е адресната регистрация по настоящ адрес и постоянен за големите градове понеже разстоянието е малко и много хора не се забелязва както в малките населени места а за проверките които се правят за гласуване на две места въобще не ми се говори е питайте Лилето.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#50] от "mamuncho":

  Има дописване в списъците, уредено е в закона. Примерно ако си член на комисията а си от друга секция дори друг район гласуваш на място, същото за наблюдателите. Вероятно и други начини, трябва да се чете в законите. Има си съответната графа в секционният протокол, вземи най-после един секционен протокол и го разгледай, давал съм тук примери на правилно попълнен такъв.

  За умрелите не знам колко десетки пъти трябва да ви се обяснява, че мъртвите души в списъците няма значение освен при изчисляване на избирателната активност. Броят се БЮЛЕТИНИТЕ В КУТИИТЕ, толкова ли сте тъпи за да не го разберете най-после? Хайде обясни ми как мъртъв човек ще се яви с личната си карта да си пусне бюлетината пред очите на комисия от 5-6 застъпника от всички партии?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  [quote#50:"mamuncho"]В деня на изборите даже една госпожа се оплакваше[/quote]
  Говори за нивото ти, "една жена каза". Я си признай, ти от Атака лиси? На тях такова им е нивото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#52] от "Fred":

  Не говоря за дописване в списъка под черта и не съм от Атака но не съм и никога няма да бъда от милиционерската паплач и БСП.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 54. 54 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#52] от "Fred":

  А като мине и втория тур после ще Ви ги постна да видя Вашето експертно мнение. Пиша, че в двата списъка и за Референдума и в този за Местни избори броя в избирателните списъци трябва да са равни а не за дописване под черта дето са вписани членове на комисия, охрана и наблюдатели и застъпници които в една малка секция няма как да са към 60 броя а ако са толкова защо не са ги вписали в Протокола от кои партии са били защото аз ги познавам и зная кой кой е за разлика от Вас даже когато съм бил в комисия си правим предварителни прогнози без залог и съм познавал с 5 - 6 гласа разлика в прогнозата и с до 10 гласа избирателната активност та сигур за това Ви мязам на Атакаджия а ?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  [quote#54:"mamuncho"]няма как да са към 60 броя[/quote]
  Тогава комисията защо се е подписала? Сърдете се на представителите на партията ви които са се подписали. И въобще това "няма как" просто е смешно. Цитирайте член от закона където е казано че има ограничен брой дописвания. Ставайте член на комисия и не го позволявайте вместо да пълните с форумите с "една жена в рейса каза".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  [quote#54:"mamuncho"]Пиша, че в двата списъка и за Референдума и в този за Местни избори броя в избирателните списъци трябва да са равни [/quote]
  АБСОЛЮТЕН ИДИОТИЗЪМ и невероятна неграмотност. Не случайно са два списъка, ако бяха еднакви нямаше нужда да са два.

  В местните избори имат право да гласуват само тези които имат 6 месеца "уседналост" в КОНКРЕТНОТО населено място, в референдума може да участва всеки български гражданин, и без да е бил 6 месеца жител на това място. Съвсем естествено е да са различни, затова и ги разделиха. Говори лошо за нивото ви такава неграмотност. Та въпросът остава, от Атака ли сте? Те са толкова неграмотни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  [quote#54:"mamuncho"]ако са толкова защо не са ги вписали в Протокола от кои партии са били[/quote]
  Отново неграмотност. В закона няма такова изискване. Върнете се в първи клас и се научете да четете.

  http://referendum.cik.bg/?page=76

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK