Проф. Цочо Бояджиев е носител на специалната награда на Портал "Култура"

Цочо Бояджиев

© Валентина Петрова, Капитал

Цочо БояджиевГолямата специална награда за цялостно творчество на Портал "Култура" е присъдена на проф. Цочо Бояджиев за "неговия изключителен принос към българската философска култура, огромно преводаческо дело и отдадеността му на словото и фотографията".
В категория Проза тази година Портал "Култура" присъди три отличия – първа награда на романа на Емилия Дворянова "При входа на морето" ("Обсидиан", 2014) за "силата на художественото внушение, с което "голямото време" на разказа бива дълбинно пронизано от духовността"; и две втори награди – на Иван Станков – "Спомени за вода" ("Фабер", 2014) за "голямото художествено майсторство, с което разработва един личен път чрез "истории, заминали по водата", и на Емил Тонев – "Понякога ангели" ("Хермес", 2014) за "изграждането на "роман-холограма", който пресъздава събитията от последните трийсет български години".


В категория Хуманитаристика първа награда получава изследването на Стоян Асенов "Битие и отсъствие. Достоевски и опитът за смъртта" (УИ "Св. Климент Охридски", 2014) за "неговото изследване на уникалната "гранична ситуация" в живота на Достоевски като подстъп към феноменологията на екзистенциалния опит". В същата категория втора награда се присъжда на изследването на Младен Влашки "РоманОлогия ли?" ("Хермес", 2014) за неговото изследване на съвременния български роман между употребата и експеримента.


Специална награда получава и писателят Димитър Коруджиев за "неговия изключителен принос към модерната българската проза и за възвръщането й "по пътя на душата".


Годишните награди на Портал "Култура" са учредени през 2014 г. от Фондация "Комунитас". Отличените творби са определени от жури в състав: Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев и Андрей Захариев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK