Партията на Кунева се обяви за най-голямата в Реформаторския блок

Меглена Кунева

© Надежда Чипева, Капитал

Меглена КуневаРезултатът на Реформаторския блок беше хеттрик, а "Движение България на гражданите" показа, че е най-голямата партия в блока. Това заяви депутатът Настимир Ананиев, зам.-председател на партията на Меглена Кунева.


Пред ТВ7 той посочи, че хеттрикът е три последователни все по-добри изборни резултата на общия съюз с ДСБ, СДС, БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство". "Реформаторският блок показа много добър резултат на тези избори въпреки всички слухове и интриги", каза депутатът. Той добави, че положителното представяне на Реформаторския блок ще се затвърди и на четвъртите избори, където ще се явят заедно. Попитан за единната кандидатура за президент на ГЕРБ и Реформаторски блок, той каза, че подобна идея още не е обсъждана от партиите в съюза.


Според Ананиев "Движение България на гражданите" е показала, че е най-голямата партия в блока и основният двигател на обединението вдясно. Той напомни, че именно неговата партия е настоявала още от пролетта за единна регистрация на местните избори. Той каза, че партията на Меглена Кунева има най-много депутати в парламента, най-много общински съветници и най-много областни кметове. Големите победи са Плевен и Добрич, това е нашият принос за доброто представяне на /лока, каза той и допълни, че не бива да се забравя и Чепеларе, където Славка Чакърова е подкрепена на балотажа от 9-те кандидати за кметското място от първия тур.
Конкуренцията между реформаторите и ГЕРБ дава по-голям избор за избирателя и ражда по-добри решения за местната власт, каза още депутатът и допълни, че хората се изморяват от дългогодишното управление на кметовете феодали и това ясно се видя в Добрич, където добричлии избраха за кмет на града млад човек като Йордан Йорданов, съвсем ново лице в политиката, каза Ананиев.


Попитан за организацията на изборния процес, депутатът заяви, че е имало много пропуски и по тая причина от партията му имат намерение да внесат още днес предложение за въвеждане на машинно преброяване на бюлетините и автоматично отчитане на протоколите. Според него това би било разрешаване на ситуацията от "Арена Армеец".


Според изчисленията на движението машините ще позволят резултатите от изборите да се обявят най-късно до 24 часа същия ден, като уточни, че трябва достатъчен брой машини - около 3-4 хиляди за приблизително 12 хиляди секции. Това ще струва не повече от 5 млн. лева за цялата страна по първоначални изчисления, каза депутатът, като подчерта, че това е едва 10% от себестойността на току-що отминалите избори, които струваха около 50 млн. лева.


Ананиев обясни, че предложението на "Движение България на гражданите" не отменя въвеждане на машинното гласуване, към което плавно трябва да се върви. Машинното броене е за хартиените бюлетини, уточни той, като изрази съжаление, че на местните избори дори в секциите, където е имало възможност за машинно гласуване, хората не са имали възможност да се възползват от него, защото при влизане директно са им предлагани хартиени бюлетини. Народният представител се обяви и за електронно гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK