Неправителствена организация раздава над 1000 стипендии на български ученици

Неправителствена организация раздава над 1000 стипендии на български ученици

© Красимир ЮскеселиевЗа девета поредна година фондация "Комунитас" раздаде стипендии на български ученици. За учебната 2015/2016 г. неправителствената организация отличава 1013 ученици от 7-ми до 12-и клас от цялата страна, за да подпомогне развитието им в хуманитарните, естествените науки и изкуствата. Проект "1000 стипендии" подкрепя приоритетно младежи от малки населени места и със затруднено социално положение, които са демонстрирали задълбочени знания и умения в конкурса. За настоящата учебна година по този критерий са избрани 512 ученика.


Общо 517 деца ще получат основната стипендия в размер на 500 лева за учебната година и допълнително още 200 лв, предназначени за книги. Други 412 младежи ще получат поощрителната стипендия от 200 лв. 


Тази година в по-високата стипендиантска категория, за която кандидатите трябва да представят способностите си чрез собствено задълбочено изследване, 39 младежи са отличени с изключителна стипендия от 1000 лева за учебната година и 400 лева за книги, а 45 - с 400 лева за книги.


Изключителна стипендия е защитена от кандидати в областта на биологията, езикознанието, изобразителното изкуство, информатика и ИТ, история, литература, математика, музика, психология, театрално и филмово изкуство, физика и фотография. Измежду тях са ученици изобретили и конструирали дронове, смарт стая, написали сценарии за театрални постановки, музикални пиеси и мюзикъли и книги.

В настоящия конкурс Фондация "Комунитас" подкрепя усилията и на 85 учители, които да оказват допълнителна подкрепа на стипендиантите. От 2007 г.  досега, организацията е излъчила 7300 стипендии и е подкрепила 1300 учители от страната. Чрез стипендията, учениците са се сдобили с над 100 хиляди книги и учебници.

Конкурсът за следващата учебна година започва през февруари 2016 г. по време на Фестивала на стипендиантите "ВИЖ!Фест". Тогава ще бъдат оповестени темите за есета на новия конкурс. Списъкът на тазгодишните победители и подробности за стипендиантската програма има на сайта на проекта

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK