Михаил Константинов: Не са рекорден брой невалидните бюлетини, през 1999 г. бяха 33%

Михаил Константинов

© Георги Кожухаров

Михаил КонстантиновНе е вярно, че на тези местни избори и референдум невалидните бюлетини са били рекорден брой. Това заявява в интервю за днешния брой на в. "Труд" Михаил Константинов, председател на съвета на директорите на държавната фирма "Информационно обслужване", където се обработват данните от протоколите.


"През 2003 г. недействителните гласове бяха над 500 000, или 18%. Сега са 14%. През 1999 г. бяха 33%. През 2011 г. беше по-добро положението, тогава бяха 7-8%", припомня той. По думите му причината за голяма част от недействителните гласове е това, че хората просто не гласуват за общински съвети, но понеже избирателният списък е един, членовете на секционната комисия им дават бюлетината и те я хвърлят непопълнена в урните. "Което означава недействителна бюлетина, защото няма нищо отбелязано. Хората гледат кой е кметът, общинските съвети не ги интересуват. Има и такива, на които са им казали - гласувайте за този и този кмет, и тях нищо друго не ги интересува", добавя Константинов.


За хакерските атаки на редица сайтове на български институции, включително и на Централната избирателна комисия, което затрудни работата й и изборните дни, той посочва: "Атаките им бяха овладени бързо. Освен това тези момчета не знаят, че българската избирателна система не зависи от интернет. Забавляват се хората! Преди време удариха Полша, сайтовете на държавните й институции излязоха от строя за цяло денонощие, удариха Пентагона, ЦРУ, играят си. Но в САЩ за такива игри вече се лежи в затвора. Ако има българин сред хакерите, искрено му пожелавам да лежи в затвора, колкото лежат в Америка. Има и хакери, които се изживяват като борци за свобода и справедливост срещу ограниченията. Искат чист и свят свят."За хаоса с броенето на бюлетините в София на първия тур на местните избори и на националното допитване за електронно гласуване Константинов заявява, че не бива да се мери вината на килограм, "вече има заведени искове срещу държавата от някои от хората, така че нека не предрешаваме нещата. Аз искрено се надявам такова нещо никога повече да не се случва и мисля, че можем да го избегнем".


Затова той предлага София да има три общински изборни комисии за местни избори - по същия начин както има три комисии за парламентарни, президентски и европейски избори. Софийската избирателна комисия трябва да е в състав от 51 души, разделени на трите района по 17.


За многото грешки в протоколите на секционните избирателни комисии той казва, че това е нормално следствие от лошото образование в страната, и припомня данни, че 40% от учениците са функционално неграмотни.


Според него сегашните избори са съизмерими по сложност с изборите през 1991 г. и 2011 г. "Тогава изборите бяха две в едно, през 1991 г. - парламентарни и местни, през 2011 г. - президентски и местни, тази година - референдум и местни избори. Новото е, че имаше преференции за общински съветници. Освен това на местни избори ту гласуваме за районни кметове, ту не гласуваме. Аз предлагам да се гласува за районни кметове, хората свикнаха."


Според него трябва да се направи нещо важно - "дивотията да се гласува в селища със сто души моментално трябва да бъде поправена. Сега пише "сто души по постоянен адрес", а то има десет души на практика. Веднага трябва да се напише "300 души с постоянен и настоящ адрес". Повтарям - "и настоящ адрес". В момента има селища, където по постоянен адрес има триста души, но на практика живеят трима, всичко друго е в чужбина. В противен случай отново ще имаме избори с по трима гласуващи. Преди две години някакви умници решиха да увеличат демокрацията, като решиха, че трябва да гласува и село, в което има две къщи с избиратели. Това е безобразие".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK