Защо ДПС загуби Гърмен, Исперих и Кубрат

Плакатът е публикуван в профила на Илиана Раева във "Фейсбук".

Плакатът е публикуван в профила на Илиана Раева във "Фейсбук".Вътрешнопартийни противоборства и загубата на влиятелни с бизнеса си фигури по места са в основата за загубата на ДПС на три от ключовите общини, в които Движението управлява в последните 25 години.


За първи път от 1989 г. партията на Лютви Местан няма да има кмет в Исперих и Кубрат, губи и Гърмен. Загубата е знакова, а причините за нея показват не толкова разширяване на сила и влияние на останалите играчи, колкото отслабване на ДПС заради конфликт със своите.


В Гърмен бившият кмет Ахмед Башев, управлявал общината от 1999 г. до 2013 г. в продължение на три мандата и половина, загуби от Минка Капитанова, която го наследи като претендент на ГЕРБ през 2013 г. Капитанова се яви с листата на местната коалиция "Движениe за просперитет и сигурност на община Гърмен", в която влизат "Обединен блок на труда - Български лейбъристи" и НДПС, и спечели балотажа с 1596 гласа срещу Башев, макар на първия тур той да водеше с 578 гласа.
Резултатите за листите обаче са съвсем различни - 2049 гласа за ДПС и 749 за коалицията на Минка Капитанова. И двамата кандидати получават на  първия тур по над 1000 гласа повече от листите, които водят.


Местни представители на ДПС обясняват този резултат с това, че голяма част от хората на партията на Местан припознават Капитанова като свой кандидат. За други колкото Башев е на ДПС, толкова и Капитанова. Възможно е везните да са се наклонили от очевидната на място неподкрепа от депутата от Благоевград и зам.-председател на ДПС Алиосман Имамов, коментираха депесари. Той е отсъствал и от двата предизборни митинга в подкрепа на Башев.


"Депесарският сокол от Гърмен", нарече го Лютви Местан на предизборния митинг, на който по-късно телевизионните камери предадоха освирквания и подвиквания "Павел" и "Манол" (агентурните псевдоними на Местан и Башев). Активисти на ДПС обаче коментираха, че няма никаква случайност в това, че Местан сравни Башев със създателя на ДПС Ахмед Доган - Сокола. Така искал да подчертае близостта на Башев с Доган и съответно на да прехвърли на него отговорността за крайния резултат в Гърмен.


Башев е запазил влияние само в родното си Рибново и скандалът с ромските постройки в кв. "Кремиковци" явно не е навредил на имиджа на Минка Капитанова.


И ако вътрешни противоборства са в основата на загубата в Гърмен, то в Исперих и Кубрат ДПС разбра, че допусна тактическа грешка, когато преди година изключи от редиците си Гюнай Хюсмен. Поводът - неспазване на партийната уговорка да се откаже от депутатското място, спечелено с преференции. През октомври 2014 г. бившият кмет на Исперих и тогавашен общински председател на ДПС успя да изкара най-много преференции и да мине на второ място в листата, с което лиши Нигяр Джафер от място в парламента и вбеси партийното ръководство.


Хюсмен, впрочем, дължи влиянието си в общината не толкова на кметуването, колкото на земеделския си бизнес. Той е работодател за голяма част от жителите по селата в разградския регион, на които осигурява не само сезонна заетост. В началото на годината се прочу и с организираната от него лотария, на която разигра джип, купен с депутатската заплата, в знак на признателност към избирателите му. В томболата, разиграна пред нотариус, участваха около 200 активисти на ДПС в Исперих, които са го избрали за депутат.


Нежеланата от негова страна раздяла с ДПС вероятно го е амбицирала да покаже на партийното ръководство койвсъщност държи структурите в региона, коментираха депутати, близки до Хюсмен. Той не отговори на позвъняванията на "Дневник".


Всъщност Хюсмен печели кметските места в Исперих и Кубрат, където за мандатоносител на листите ползва регистрацията на "Обединена България" на Илиана Раева. В Исперих партията на Раева участва самостоятелно, а в Кубрат - в коалиция "Време за промяна" с Българска нова демокрация на Борислав Великов, който пък е част от Реформаторския блок. "Трябваше му малка партия без негативен багаж. Която и да беше, щеше да спечели", коментира депутат, близък до Хюсмен.


В Исперих Бейсим Руфад Расим, явяващ се като независим с подкрепата на Хюсмен и Раева, поведе на първия тур със 103 гласа срещу претендента на ДПС Бейсим Шукри. На втория тур разликата между двамата е 982 гласа. Листата на ДПС обаче има с 656 гласа повече от тази на "Обединена България" и общинските им съветници са съответно 12 на 10 за ДПС.


В Кубрат Бюрхан Мюзелифов от "Време за промяна", зад която са "Обединена България" и "Българска нова демокрация", печели срещу Гюнан Халил от ДПС с 2737 гласа. На първия тур преднината на Халил е била само 37 гласа. ДПС обаче отново е първа в гласуването за общински съветници с 3242 гласа, а за коалицията на Раева - 1944 гласа.


Коментарите на местни жители и в двете североизточни общини са, че най-накрая са се отскубнали от клеймото "бастион на ДПС". Ако бяха спечелили и сега, означаваше ДПС завинаги тук, коментира жител на Исперих.


Лидерът на ДПС Лютви Местан обеща, че партията му ще си научи уроците, както през 1999 г., когато загуби три възлови общини в Кърджалийска област. От тогава досега ДПС печели неизменно кметските места и мнозинствата в 7-те общини на Кърджали.


    Всичко, което трябва да знаете за:

    Ключови думи към статията:

    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK