Вотът на ДПС е прелял в кандидата на ГЕРБ в Хасково (графики)

Георги Иванов от "За Хасково" и новият кмет на Хасково  Добри Беливанов от ГЕРБ.

© Дневник

Георги Иванов от "За Хасково" и новият кмет на Хасково Добри Беливанов от ГЕРБ.Повечето избиратели, които на първи тур са подкрепили кандидата за кмет на ДПС в Хасково Мюмюн Мюмюн, на балотажа са дали гласа си за претендента на ГЕРБ Добри Беливанов, който спечели изборите.


Според профилите на гласувалите на местния вот въз основа на данните на агенция "Алфа Рисърч" близо 60% от гласувалите на втория тур симпатизанти на ДПС са подкрепили ГЕРБ.


По критерий етнос се забелязва същият резултат - близо 82% от гласувалите, заявили турски етнос, са дали гласа си за ГЕРБ, а за претендента на "За Хасково" - над 18%. Висок е и процентът на избирателите от ромски произход, подкрепили Беливанов - 64%, а за Иванов - 36%.
 
Над 82%, които на миналите парламентарни избори през 2014 г. са подкрепили ДПС, на балотажа на местните избори са предпочели ГЕРБ. За "За Хасково" процентът е близо 18.


Досегашният кмет Георги Иванов, който се бореше за пети мандат от името на местната коалиция "За Хасково" и с подкрепата на Реформаторския блок, е взел 14.1% от симпатизантите на партията на Лютви Местан.


Избирателите на БСП на балотажа, подкрепили на първия тур кандидата на левицата Божидар Драганов, на втория 40% от тях са предпочели Иванов, а 60% - Беливанов.


При Георги Иванов от всички гласували на балотажа на местните избори, подкрепили него, на миналите парламентарни избори над 65% са гласували за Реформаторския блок, над 57% - за АБВ, близо 48% - за БСП, над 46% - за "Атака", 36% - за други партии, 54% - не са гласували, 30% - за България без цензура, над 29% - за Патриотичен фронт, 17% - за ДПС.
 


При Добри Беливанов от всички гласували на втория тур, подкрепили него, на предходния вот за Народно събрание над 82% са гласували за ДПС, над 90% - за ГЕРБ, над 52% - за БСП, по 70% - за Патриотичния фронт и за България без цензура, 53% - "Атака", 64% - за други партии, близо 43% - за АБВ, почти 35% - за Реформаторския блок.


При 100% обработени протоколи от Секционните избирателни комисии Добри Беливанов има 73.13%, а Георги Иванов - 26.87%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK