Георги Първанов: Лявото удари дъното

Георги Първанов

© Георги Кожухаров

Георги ПървановЛявото е ударило дъното", коментира председателят на АБВ Георги Първанов на пресконференция, на която партията отчете постигнатото на местните избори. Той покани всички леви формации, включително БСП, на "незабавен диалог във всякакви форми, но без условия".


"Резултатите на тези избори доказаха, че са необходими равностойни отношения в лявото, ако искаме да има успех", заяви председателят на АБВ, но подчерта, че без левицата да се промени дълбоко, няма да има успех. 


"Президентските избори чукат на вратата ни, това е необходимото, но не достатъчно условие да седнем да разговаряме за единна кандидатпрезидентска двойка догодина", каза Първанов. Според него формацията е отворена към идеята за предварителен избор, който да мобилизира привържениците на левицата.
Георги Първанов определи като добро представянето на АБВ на местните избори, но заяви, че те отново са били триумф на технологиите, а "едни партии хвърлиха много пари" и отново са били използвани лостовете на държавната машина. По думите му целта на АБВ на този вот е била да се създаде по-широка мрежа от участие в местната власт, а в битката за големите областни центрове формацията на този етап се е явила по-скоро символично.


Зам.-председателят на АБВ Румен Петков отчете, че партията има избрани повече от 150 общински съветници, като над 100 от тях са с листа на партията. "Лично моята прогноза е, че с участието ни в коалиции с водещата роля на АБВ общинските съветници ще надхвърлят 240", добави той. 


"Избраните кметове на населени места са повече от 65, в това число двама в община София, което считаме за много сериозен резултат, особено предвид факта, че  партията участва за първи път в местни избори. Имаме и повече от 45 кметове на  общини, които са избрани с наша подкрепа", каза още Румен Петков. По думите му с участието на формацията в коалиции избирателите ѝ ще достигнат 180-190 хиляди.


"Ние сме партията, която използва най-малко пропагандни материали, афиши. Опитахме се да стигнем до прекия разговор с хората", подчерта Петков. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK