Иван Тотев привлича основно избирателите на ГЕРБ, получил е малка подкрепа от реформатори, АБВ и ДПС (графики)

Иван Тотев привлича основно избирателите на ГЕРБ, получил е малка подкрепа от реформатори, АБВ и ДПС (графики)

© ДневникНовият кмет и досегашен управник на Пловдив Иван Тотев е успял да мобилизира основно избирателите на ГЕРБ в своя подкрепа. Той е привлякал малка част от гласоподавателите на Реформаторския блок (36.8 на сто от избирателите, подкрепили десните през 2014 г. на парламентарните избори), на АБВ (34.5 процента) и на ДПС (25.5 на сто от хората, гласували за формаицята на Лютви Местан миналата година). Избирателите и на трите формации са дали съответно повечето от подкрепата си за опонента на Тотев - Славчо Атанасов.


Гласоподавателите на останалите политически сили като "Атака", "България без цензура", Патриотичния фронт, са преляли на досегашния кмет и избран за нов мандат по около и под 15 на сто от привържениците си и масово са подкрепили Атанасов.


Това сочат данните за профилите на гласувалите на балотажа на местния вот на агенция "Алфа Рисърч".
И на балтажа се е запазила тенденцията за отлив, макар и слаб, на гласоподаватели на ГЕРБ от кандидата им Иван Тотев. 13.4 на сто от избирателите на ГЕРБ на парламентарните избори 2014 г. са предпочели не кандидатът на управляващите Тотев, а неговият опонент Славчо Атанасов. Атанасов е бил подкрепен също най-сериозно от Патриотичния фронт (92.3% от подкрепящите фронта през 2014 г.), от бившите сподвижници на Николай Бареков от България без цензура (84.4%) и "Атака" (84.3%).


Атанасов привлича и 75.9% от негласувалите на парламентарните избори. На практика


36.8 на сто от избирателите на Реформаторския блок са подкрепили Тотев, но останалите 63.2% са предпочели опонента му. Близко до това е съотношението при избирателите на АБВ. От избирателите на ДПС 25.5 на сто са дали гласовете си за Тотев, а останалите масово са били за Славчо Атанасов.


Тотев отбелязва и отлив от 3.1 на сто от хората, които са го подкрепили на първи тур, но на втори са гласували за опонента му. При Атанасов 2.4 на сто от хората са се преориентирали към Тотев на балотажа.


Поддръжниците на отцепилата се преди години от ГЕРБ Дани Каназирева масово са предпочели Атанасов за втория тур - 69.8 на сто. Очаквано привържениците на претендента на БСП Георги Гергов също масово са подкрепили Славчо Атанасов на балотажа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK