С орязване на бонуси и заплати в последния момент Горанов "взриви" напрежение в сектора за сигурност

През юни и юли Синдикалната организация на служителите в МВР организира протести, които бяха срещу друго, вече прокарано изменение - въвеждане на минимална възраст за пенсиониране на служителите в сектора за сигурност

© Юлия Лазарова

През юни и юли Синдикалната организация на служителите в МВР организира протести, които бяха срещу друго, вече прокарано изменение - въвеждане на минимална възраст за пенсиониране на служителите в сектора за сигурност



Тихомълком, в последния момент и без консултации финансовият министър Владислав Горанов се опитва да прокара съществени законови промени, които ще лишат целият сектор за сигурност от много различни видове бонуси и които ще доведат до намаление на заплащането на служителите.


В преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета за 2016 г., приет на заседание на правителството в петък, са били вмъкнати текстове, с които се променят няколко от силовите закони и така отпадат или се орязват драстично различни добавки към заплатите на хората. Намаляват се и отпуските. Както и се свиват на до 10 заплатите, които служителите получават при напускане на системата. Досега те имаха право на до 20 заплати, в които влизаше и класа им прослужено време. Сега максималната сума пада на половина и в нея няма да се включват парите, които заетите са получавали заради стажа си.


Това разказаха пред "Дневник" запознати с поправките, които са на път да "взривят" сектора за сигурност, предизвиквайки вълна от протести и масово напускане на системата преди Нова година на хиляди служители. За промените сигнализираха и няколко синдиката, които заплашиха с протести.




Измененията, макар и приети от правителството, обаче все още не могат да бъдат официално видяни – те липсват от проекта, качен на страницата на финансовото министерство. До късно снощи ги нямаше и в системата за правна информация на правителството. Сайтът на парламента пък от няколко дни не работи и там също не може да се види какво е внесло правителството като окончателен проект за бюджет. От стенограмата от заседанието в петък пък се вижда, че не е станало и дума по тези въпроси, те не са споменати при представянето от Горанов, а впоследствие само премиерът Бойко Борисов взима думата и обявява подкрепа за проектобюджета. От изказването му не личи и той да знае или да има отношение към промените.


Измененията били дописани в последния момент от финансовото ведомство и след това гласувани от правителството, разказаха източници в МВР. Те отбелязаха, че дори хора на високи ръководни постове са научили за промените едва след заседанието на правителството и не са били предварително информирани. Не изключиха вариант дори вътрешният министър Румяна Бъчварова да не е знаела предварително за плановете на Горанов. Министърът до момента не е коментирала случващото се. Очаква се тя да се срещне с финансовия министър, както и с представители на полицейските синдикати днес предиобед.


Запознати посочиха, че дори и след заседанието на правителството военният министър Николай Ненчев явно не е усетил сериозните проблеми, които ще докарат напрежение и в неговото ведомство. След гласуването, Ненчев пусна много дълъг статус в социалната мрежа Facebook, с което заяви: "За мен е чест да информирам българските военнослужещи и всички граждани, че на днешното си заседание Министерският съвет на Република България осигури необходимите средства, с които Българската армия да може да изпълнява своите конституционни задължения". Отбеляза, че през тази година е бил достигнат ръба на възможностите. И поздравява Горанов.


Едва в понеделник синдикати в МВР, видяли измененията, сигнализираха за готвените съкращения. Синдикалният алианс "Сигурност" в МВР (САСМВР) обяви, че ще организира пътни блокади през тази седмица. Полицаите планират да блокират с флашмоб магистрала "Хемус" на изхода от София, както и пътя за Перник. Те настояват за отмяна на промените съдържащи "безумното предложение възнагражденията на служителите на МВР да бъдат намалени с над 40% месечно, както и да се премахват вече постигнати социални придобивки".


"Освен 20-те заплати при пенсиониране, които ще се намалят по предложение на министър Горанов, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40 %. Отделно от това ще се намалят дните за отпуска – от 30 основни, на 20 основни, което даже е и в противоречие с Кодекса на труда, където е казано, че за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително на 20-те", коментира Галентин Грозев от Синдикалния алианс "Сигурност" пред БНР.


Вече били факт и множество оставки в МВР, съобщиха източници във ведомството. Рапорти за напускане са подали различни шефове на дирекции, хора от отрядите за борба с тероризма, СДВР, полицията и др. Напускането ще е масово, нищо чудно да е с хиляди хора, коментира пред "Дневник" ръководител в МВР.


От синдикалния алианс "Сигурност" вече са пуснали и уведомление до столичния кмет, че в сряда от 18 до 19 ч. Ще организират флашмоб на изхода от София към Перник.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK