Съдът на Европейския съюз излезе със заключение за свободната конкуренция у нас

Върховният административен съд

© Иван Григоров

Върховният административен съдСъдът на Европейския съюз (СЕС) на 22 октомври е постановил преюдициално заключение-отговор на искане за тълкуване/ по дело, образувано по запитване на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), съобщава пресцентърът на върховната инстанция.


Страни по делото в българското съдебно производство са "ИЗИ ПЕЙ" (EASY-PAY) АД и "ФИНАНС ИНЖЕНЕРИНГ" АД, които искат ВАС да обяви за нищожни няколко члена в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж и да установи като незаконосъобразни други разпоредби от същата наредба. Аргументите им са, че подзаконовият нормативен акт предоставя изключителни права на предприятието "Български пощи" ЕАД да изплаща паричните преводи за пенсионно осигуряване, въпреки че лицензия за извършване на парични преводи имат редица други фирми. По този начин според жалбоподателите пряко се нарушават правилата на свободната конкуренция. Чрез този подзаконов нормативен акт се оказва държавна помощ, която е несъвместима с вътрешния пазар, смятат още от двете предприятия.


Петчленен състав на ВАС с председател Боян Магдалинчев е сезирал СЕС с два въпроса, тъй като са били изправени пред специфичното тълкуване на приложението на отделни части от устройствения договор на Европейския съюз (ДФЕС), както и на една от директивите на ЕС, които определят правилата за развитието на вътрешния пазар на пощенските услуги в общността.
Единият въпрос на върховните ни магистрати е бил дали пощенската услуга, която представлява паричен превод на суми с подател държавата до лица с право на социално плащане, влиза в приложното поле на директивата. И ако влиза в полето на директивата, следва ли да се приеме, че разпоредбите на ДФЕС не позволяват резервирането на пощенска услуга, когато целта на резервирането е гарантиране на основно конституционно право на гражданите и социалната политика на държавата.


Това е първото запитване на българската държава до СЕС в областта на конкуренцията, вътрешния пазар и държавните помощи.


В заключението си


Съдът на ЕС приканва националния съд да установи дали "Български пощи" ЕАД осъществява икономическа дейност или социална услуга


Съдът трябва да установи това, без да взема предвид правния статут и начина на финансиране на предприятието. Преведено, заключението на Съда на ЕС означава: ако "Български пощи" ЕАД извършва икономическа дейност, то Наредбата за осигурителния стаж и пенсиите нарушава правилата на свободната конкуренция; ако осъществява социална услуга, тя е съвместима с правилата на свободния пазар.


Това обаче трябва да се анализира и установи от българския съд.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1194 Весело

  Делото по същество е ясно на съда, ама за да протакат питат СЕС.
  Иначе няма лошо в конкуренцията. Още повече, че май Български пощи се дофинансират чрез субсидия от бюджета.
  Само старците да внимават, ако изберат двете фирми за доставка на пенсиите им, защити и двете се занимават основно с краткосрочни кредити.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Весело

  Ха-хааа, как са им върнали топката...брилянтно!

 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  темида е толкова зле (тромава, затлъстяла и продажна), че на две магарета сено не може да раздели.

 4. 4 Профил на Попа от Симитли
  Попа от Симитли
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "Коки":

  съдът на ес по принцип така отговаря - като не ти е ясно, ето ти критериите, ти извърши събирането на фактите и съставянето на изводите.

  ... sorry, I'm fucked up inside!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK