Вътрешният министър защити предлаганото от Горанов орязване на плащания в сектора за сигурност (допълнена)

Пресконференция на Владислав Горанов и Румяна Бъчварова по повод протеста на полицаите

© Анелия Николова

Пресконференция на Владислав Горанов и Румяна Бъчварова по повод протеста на полицаитеВътрешният министър Румяна Бъчварова на практика защити предлаганото от финансовия министър Владислав Горанов сериозно орязване на бонуси и бъдещи заплати в сектора за сигурност. Двамата днес дадоха около едночасова пресконференция, в която разясниха вижданията и намеренията си. Изявлението се наложи след като прокараните в последния момент промени "взривиха" сектора за сигурност, предизвиквайки множество рапорти за напускане на системата и организация на масови протести.


Министрите обясниха, че с промените ще се направи преструктуриране на бюджета на ведомствата в сферата, за да може повече средства да отиват за материално осигуряване, бази, ремонти, купуване на нови коли и техника. Сега за заплати в МВР например отивали над 95 на сто от бюджета и затова нямало никаква материална база.


От думите на Горанов се разбра, че до последно измененията били пазени в тайна и не присъствали в проектите за бюджет, обсъждан с различни синдикални организации, за да не се стига до предизборен
шум покрай местния вот


Въпреки твърденията на хора в МВР, че до преди приемането на закона за бюджета в петък от Министерския съвет, във ведомството нямали информация за готвените изменения, вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви днес, че промените били обсъждани между нея и Горанов от няколко месеца.


Поне десетина пъти двамата министри пожелаха да посочат, че няма липса на диалог със засегнатите от промените служители. Започваме диалога, отбеляза Горанов поне два пъти. "Нищо няма да се случи без дебат, започваме го...но в предизборния период оповестяването на подобни намерения винаги се използва с политически цели", заяви Горанов и така аргументира скриването на идеите до последния момент преди приемането им от правителството. На въпроси дали тези теми са били обсъдени в тристранния съвет например, финансовият министър каза, че там е бил обсъден целият бюджет, какъвто е, без промени. Но на изрично уточнение дали са дискутирани именно текстовете за орязаните пари на хората в сектора за сигурност, той каза, че за това


синдикатите не са били информирани


Че ще има дебат повтори на няколко пъти и Бъчварова. И двамата заявиха, че макар предложенията да са минали вече през гласуване от Министерския съвет, то предстоят дебати в парламента. И те са склонни на обсъждания в търсенето на баланса.


"Това не е идеалното решение, но е възможното. Другото е да не правим нищо", заяви Румяна Бъчварова. Отбеляза, че колкото повече се бавят трудните решения, толкова повече се наслагват проблемите, които накрая стават нерешими. "Най-лесното е да се откажем и да оставим тежестта на следващите", допълни тя. И заяви, че сега върху управляващите пада огромна щета.


Бъчварова призна, че ще има проблем с напускащи служители на МВР. И призова колебаещите се да обмислят добре и да изчислят, че вероятно ще им е по-изгодно все пак да останат в системата и да работят. Те щели да имат по-добра материална база, повече възможности за кариерно израстване и др., а на края при напускане е много вероятно номинално десетте заплати да са по-голяма сума, отколкото сегашните 20, които ще вземат, ако излязат от системата до края на годината. Бъчварова не пожела да уточни колко до момента са напусналите, а ситуацията се следяла. В последните дни имало около 250 рапорта.


Вътрешният министър съобщи, че имало и указание за прехвърляне на функции от по-ниските нива към по-високите в системата във връзка с очакваната липса на служители след евентуални масови напускания. На уточняващ въпрос как ще се реагира при сериозен отлив на служители, Бъчварова каза, че това прехвърляне на функции ще даде възможност и време за назначаване на нови хора, тяхното обучение и т.н.


Финансовият министър Владислав Горанов пък заяви, че стои и въпросът доколко трябва да е доволна държавата и обществото от служители, които работят единствено с цел да вземат някакви пари при пенсионирането си. И загубата на десет заплати ги демотивира. Тогава може да излезе, че е


по-добре да платим сега наведнъж на тези, които работят само за едни десет заплати


в края на работата си и да назначим други, които ще бъдат по-мотивирани, каза Горанов.


Министрите отбелязаха, че заплатите на практика няма да бъдат орязани. Те ще бъдат запазени на досегашните нива, които са достигнати на база различни видове надбавки за стаж и др. В бъдеще обаче няма да растат по същия начин и няма да се начислява надбавка за стаж.


Като възможни компромиси Горанов каза, че е имало вариант новите правила да важат само за новопостъпили служители, да се търсят някакви други бонуси за започване на работа, да се види дали да не се диференцират орязвянията и те да засегнат в по-малка степен тези, които работят на терен. Но не очаквайте днес да отстъпим за нещо, което сме подкрепили в правителството единодушно в петък, заяви финансовият министър и каза, че тези компромиси са въпрос на разговори.


Въпреки готовността за дебат, Горанов отбеляза, че много възможности за корекции няма. Ако се решало да не се правят съответните намаления и да се увеличи бюджета в сектора за сигурност, парите трябвало да се вземат от други отрасли като здравеопазване, образование, социални.


Измененията не са самоцел, сега при един голям бюджет, който е доста сериозен на фона на възможностите на държавата, 95 на сто от средствата отиват за възнаграждения, а едва 5 на сто за материална издръжка, посочи Владислав Горанов. Така


хората имат само заплати, но нямат хартия


химикалки, нямат техника, коли, работят в недобри битови условия, допълни той. Горанов посочи, че парите за обезщетения на напускащите на практика не са пари за системата на сигурността, а по-скоро за пенсионната система. И било по-добре те да се редуцират, а остатъка да се харчи именно за МВР, отбраната, ДАНС и други.


Министерството има изключително голям бюджет, но в същото време мсяка година е недофинансирано, трябва да се реорганизира и бюджета, дейностите, разходите, системата трябва да си поеме въздух и да започне да работи по-добре, заяви и Румяна Бъчварова. Преди да се стигне до решението за намаляване на компенсациите при напускане, били дискутирани и други варианти като сериозни съкращения, орязвяния на заплати и социални пакети, но накрая било преценено, че предложените промени са най-малко болезнените.


На няколко настоятелни въпроса колко пари ще останат за материална издръжка при така планираните промени, финансовият министър каза, че се планира да остават


по около 25 млн. лв. на година


което ще увеличи с 30-40 на сто парите за материална издръжка и подобряване условията на труд. В същото време обаче разчетите сочат, че при масови напускания на системата от около 10 000 служители, каквито са опасенията на синдикатите, може да се наложи хазната да извади наведнъж около 200 милиона лева. Изплащането на обезщетения за всички в системата на МВР щяло да излезе около половин милиард лева, съобщи Бъчварова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK