Машинно броене на бюлетините, подобно на изпит SAT, предлагат депутатите на Кунева

В последните два избора имаше около 50 секции с възможност за машинно гласуване.

© Юлия Лазарова

В последните два избора имаше около 50 секции с възможност за машинно гласуване.Намаление на броя на членовете на Секционните избирателни комисии от "до 7" до "до 5". Увеличение на броя на членовете на Общинските избирателни комисии. Въвеждане на машинно броене на бюлетините по метод, който е сходен на проверката на резултатите от изпит SAT.


Това са част от предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от "Движение България на гражданите" в деловодството на парламента днес, с които "Дневник" разполага. Целта им е премахването на хаоса около преброяването на бюлетините, както стана на първия тур на местния вот на 25 октомври в столичната зала "Арена армеец".


Промени в комисиите
От партията предлагат Централната избирателна комисия да одобрява правилниците на Общинските и Районните общински избирателни комисии като допълнение към досегашното задължение да осъществява методическо ръководство и упражнява контрол върху дейността им.


При Общинските избирателни комисии се предлага за районите в градовете с районно деление броят на членовете на нарасне от 17 на 35, а за Столичната община - от 19 на 61. Това беше и една от най-често посочваните причини и от партии, и от изборни специалисти, за хаоса с броенето в столицата.


Машинно броене


От формацията предлагат и изцяло нов начин за броене на бюлетините на ниво Секционни избирателни комисии - с машини. След отваряне на урната машината за преброяване на бюлетините се включва от техническия сътрудник, който проверява изправността й. След това  председателят изважда бюлетините една по една, прочита волята на избирателя, изразена в бюлетината, и я поставя в машината.


После машината отчита вота на избирателя визуализира получените данни на екран, видим от всички членове и присъстващите в помещението хора. Ако никой от членовете не възрази, председателят потвърждава отчетения от машината за преброяване вот и той се записва в паметта на машината. При постъпило възражение председателят натиска бутон, с който изтрива отчетения в машината вот. Оспорената бюлетина се оставя на отделна купчинка от одобрените бюлетини. По същия начин се постъпва и когато бюлетината не може да бъде разчетена от машината.


След изтриване на неправилно прочетения вот или отбелязване, че бюлетината не може да бъде прочетена, машината за преброяване не допуска въвеждане на нова бюлетина в системата. В този случай Секционната избирателна комисия взима решение по неправилно прочетената или непрочетената бюлетина. Решението се въвежда ръчно в паметта на машината за преброяване от председателя.


След края на преброяването на хартиените бюлетини машината показва на екран броя на недействителните гласове, както и броя на получените от всяка партия, коалиция или независим кандидат гласове, включително и броя на получените преференции.


След преброяването на хартиените бюлетини в машината за преброяване се поставя записващото техническо устройство от машинното гласуване, като данните от преброените бюлетини се сумират с получените гласове от машинното гласуване. След приключване на преброяването на гласовете от машината за преброяване се отпечатва електронен протокол, който съдържа броя на недействителните гласове, както и броя на получените от всяка партия, коалиция или независим кандидат гласове, включително и броя на получените преференции. Електронният протокол съдържа и уникален номер, както и уникалния регистрационен номер на машината за преброяване.


Всички данни за гласовете се изписват в електронния протокол с думи и числа. Всяка оспорена бюлетина заедно с данните за ръчно въведения вот се отбелязва в електронния протокол на отделен ред, на който членовете на секционната избирателна комисия задължително се подписват при подписване на протокола. В електронния протокол се съдържа и машинно читаема част.


При невъзможност за извършване на машинно преброяване, както и в избирателните секции извън страната, се извършва ръчно преброяване на гласовете.


Централната избирателна комисия утвърждава 30 дни преди изборния ден техническия образец и защитата на бюлетината, които да бъдат и машинно читаеми. Целта е във всяка машина да може да се въведе такъв образец.


От партията предлагат на всяка секция да бъде осигурен по един технически сътрудник, който да помага при проблем с машината, но без никакви други права и задължения. Той трябва да е със средно или висше образование в областта на компютърните технологии
 
Според формацията принципът на броенето е подобен на начина на проверка на изпитни работи за кандидатстване в университет, какъвто са САТ.


Колко струва?


В мотивите към промените в Изборния кодекс пише, че при определена максимална цена на машина за преброяване, сравнима с такава на оптичен скенер за паспорти – около 1 000 лева, и общ брой на секциите в страната около 12 000, разходите за покупка на машини ще бъдат около 12 милиона лева – около една пета от цената на изборите през 2015 г. (50 милиона лева). Следва да се подчертае, че това е еднократен разход, който е с инвестиционна цел – закупените машини за броене могат да се използват многократно на следващи избори, добавят от "Движение България на гражданите"


За да бъде намален този разход, се предлага броят на членовете на секционните избирателни комисии да бъде сведен до 5 членове. Тъй като секционните избирателни комисии се разтоварват от нуждата да броят на ръка, допускайки грешки, то е оправдано и намаляване на състава им. С това ще бъдат спестени около 0.72 милиона лева, тъй като ефективно броят на заетите с подготовката на изборите намалява с поне един човек на секция (12 000 секции по 60 лева), смятат от партията.


Предложението до момента има подкрепата на седмината депутати на "Движение България на гражданите" в рамките на парламентарната група на Реформаторския блок, но очакват подкрепа на останалите си колеги в коалицията.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8140 Неутрално

  Може да се въведе и машина за проверка на фалшивите бюлетини

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Твърдо съм "ЗА"! Това ще освободи неграмотните комисии от смятане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Да не ни мъчат, ами направо да вкарат със закон машини за автоматично учетворяване (*4) на гласовете за всяка партия или кандидат, които сложат в името си думата "реформа" или производна на тази дума.

 4. 4 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Абсурдно е лелки да разнасят чували с листчета из България за да се отчетат изборните резултати. Що за лудост?

  В нормалните развити държави от години се ползват машини за гласуване и резултатите стават ясни минути след затваряне на избирателните секции.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 5. 5 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Браво на Кунева,добро предложение,дано се осъществи!И да се захваща по-сериозно с нейната реформа,обеща да е още по-строга!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8302 Неутрално

  Сега,като я няма Фидосова,няма я и Манолова,кой ще прави изборния закон?

 7. 7 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Ние гласувахме за електронно гласуване, не за машинно отчитане.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3898 Неутрално

  Това с машинното броене не е от вчера, има съвършено ясни причини партиите на естаблишмънта да са против: те не искат ЧЕСТНИ и ОТКРИТИ избори.

  Преди две години международно призната швейцарска фирма, СПЕЦИАЛИЗИРАНА в разработване и производство на системи за компютърно гласуване, поиска среща в НС за представяне на система, специално разработена за нашите нужди.

  Системата беше fool-proof, лесна за ползване, мобилна, лесна за инсталиране и конфигуриране и - най-важното - АБСОЛЮТНО НЕДОПУСКАЩА МАНИПУЛАЦИЯ И ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ВОТА.

  След като чу последния аргумент, Мая Манолова (от тогава управляващата коалиция БСП-ДПС-Атака) моментално загуби интерес, връцна се и си излезе.

  НЯМАТ ИНТЕРЕС от системи, които не позволяват фалшиви избори.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Издайте безплатно по един електронен подпис на всеки гражданин. Наличието на електронен подпис ще разгърне много полезни тенденции във времето, и то в много области на живота.

  Спрете да се занимавате с полумерки!

 10. 10 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Абе кому са нужни изобщо хартиени бюлетини?
  В стаичката една машина за гласуване, която се активира еднократно за всеки гласуващ и резултата се отчита електронно. Може накрая и да се разпечата хартиен протокол за информация, а данните автоматично да отиват в ЦИК.

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1704 Весело

  До коментар [#4] от "Торбалан":

  Даже си спомням как избраха буш-младши.
  Дали немаше некви грешки баш с машинките?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  [quote#7:"tanton"]Ние гласувахме за електронно гласуване, не за машинно отчитане.[/quote]
  И какво от това?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 479 Неутрално

  10 стотинки и от мен като предложения:

  1. Бюлетините да са без цифри
  2. Бюлетините да са със случайно разбъркани кандидати.
  3. Машината да разчита варианта на подредба посредством баркод и да изчислява според варианта за кой кандидат е отишъл гласа.
  4. Ако се изпълнят 1,2,3 и фърмуера на машината и софтуера за обработка на данните са изпълнени от съвестен разработчик гарантирам с 30-40% по-малко за ДПС и с 50-60% по-малко закупени гласове от други кандидати и бизнес партии.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 14. 14 Профил на Калиевперманганат
  Калиевперманганат
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Гласувах машинно за партийна листа. Всъщност този вид гласуване замести хартиената бюлетина, не беше пробно. Никой никакви указания не даде преди това в рамките на информационната кампания, не чух да се споменава, че машинното гласуване на тези избори няма да е в експериментална, а в практическа фаза. Това колко човека го разбраха всъщност?!

 15. 15 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Кой ви учи на „правилен“ български, уважаеми (?) журналисти от „Дневник“!? Какво е това „5 членове“?

  Знам, че в СУ са върхови специалисти по един техен си английски, който само там се говори, да не би и с българския ли е така? Или пък звращенията на петьоблъсковщината в изнасилването на езика ни наистина са толкова всепроникващи?!

  Какво по-нормално и естествено от „петима члена“!?

  Настроение: драйфа ми се.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 16. 16 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Малоумници!

  Уж щели да изтривар гласове, да вкарват ръчно, пък машината щяла да принтира протокол.

  Защо трябва да се оборудват всички 12 000 секции с техника, че да се и назначават специалисти за нищо правене????????

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 17. 17 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Може да се помисли и за окрупняване на секциите, ако се въведе подобен вид гласуване. Например сега гласувам в едно училище, където има около 20 секции (може и повече да са). Вместо 20 секции, оставяме 4 - като във всяка слагаме по 5 машини за гласуване. Гласуването ще става също толкова бързо, просто ще се намалят комисиите 5 пъти.

  Премахнете отживелицата с тъмните стаи, където няма място да се завърти човек. Вижте тук как са разположени машините и никой не може да наднича в твоята.
  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/11/06/article-2228858-15E0FB1A000005DC-134_634x502.jpg

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8140 Неутрално

  До коментар [#4] от "Торбалан":

  Знам,че е късно е да разказвам на човек като вас,който не е в България,но опитайте да вникнете в реалната ситуация - лелки не разнасят чували с листчета из България за да се отчетат изборните резултати, а момчета на 20-22 години пазят готовите чували...Надявам се, че не сте забравили традиционната дума за информацията у нас - ''БОШЛАФ''.....съжалявам,ако ви повреждам илюзиите.....

  karabastun1@abv.bg
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8140 Любопитно

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  А после ????
  Нямаше ли повече възможност ???
  Сериозно.

  karabastun1@abv.bg
 20. 20 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#15] от "zo":

  За съжаление и Вие не сте научили правилото за бройната форма на съществителните от мъжки род, но давате съвети как да се пише.
  Бройната ФОРМА се отнася за съществителни от мъжки род, които след числително бройно получават специално окончание -А или -Я, нап. два стола, пет автобуса, осем молива, девет пътя.
  При съществителни от мъжки род, означаващи лица и професии, се използват мъжколични числителни на -ма, -има, -ина плюс нормално множествено число, напр. двама царе, трима учители, петима членове!!!
  Това е и правилната форма: ПЕТИМА ЧЛЕНОВЕ!

 21. 21 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Ето с този начин на гласуване купуването на гласове става неприложимо: https://www.youtube.com/watch?v=aB31pMfEzks

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Твърдо съм "ЗА"! Това ще освободи неграмотните комисии от смятане! [/quote]
  И АЗ! Премахва се тясното място, броенето и грешките при него. Спазено е НАЙ-ВАЖНОТО - Прозрачност и възможност за Ръчен контрол. Запазване на оригиналните бюлетини с възможност за повторен контрол при спорове.

  Още едно предимство, на ниво РИК/ОИК при предаване на бюлетини може да се направи вторичен контрол - разпечатва се чувалът в присъствието на комисията и се осъществява повторно броене вече от високоскоростни машини подобни на банковите, ще стане за не повече от минута. Ако се установи разминаване с първичният протокол ръчно броене в отделна зала пред специална комисия. След това чувалът се запечатва повторно със специален печат.

  На първи етап това машинно броене може да се въведе именно така, в ОИК/РИК, също по секции в големите градове и постепенно с натрупването на опит да стане масово.

  Така че на първи етап машинното броене и чак след това дистанционното гласуване, когато стане достатъчно стабилно и проверено в световен мащаб.

  А относно избирателните бюлетини, според мен трябва да станат избирателни ФИШОВЕ. По подобие на тото фишовете, само номерата на партиите. След като може да запомни кои 6 числа ще зачертае за тотото все ще запомни за коя партия да гласува, още повече че списъкът е пред очите му в кабината. Значително по-опростено за гласуване и по-лесно за машинно броене.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  Правете разлика между машина за ГЛАСУВАНЕ и машина за БРОЕНЕ. При машината за гласуване не остава видима следа /фиш/, вътре нещо брои и някъде пише но ти НИЩО не виждаш, елементарно със софтуер може да се подменя вота ти. На екрана да отчита едно а някъде да пише друго.

  При машинното БРОЕНЕ сам си пускаш бюлетината в прозрачната кутия, гледат те 5-6 чифта очи да няма шашма и после пак толкова следят при броенето. БРОЕНЕТО трябва да се оправи, не гласуването, при гласуването няма проблеми.

  ПРОЗРАЧНОСТ трябва да е основното изискване, целият процес от началото до край да е под човешки контрол, да се вижда ясно и да може да се брои на ръка, дори без никаква техника.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 24. 24 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#4] от "Торбалан":

  с избирателни кодекси от Фидосова и Маяма Нолова какво очакваш?

  явно трябва да се радваме, че не използват клиновидно писмо, или не ни отбелязват вота със стилуси от времето на Хамурапи...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#17] от "carpypd":

  Ти луд ли си? Една скрита камера на тавана и всичко ясно се вижда кой къде натиска. Те сега в тъмната стаичка ги е страх че ще разберат вотът им ти искаш да гласуват пред очите на всички.

  Намираме се в БЪЛГАРИЯ, разберете го най-после всички които ни пъхате чуждият опит. ВСЯКО гласуване в което е включена машина дава възможност да се записва кой как е гласувал, елементарно се прави.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  [quote#9:"tanton"]Издайте безплатно по един електронен подпис на всеки гражданин. [/quote]
  И след това брокера събира електронните подписи на Манго и прави каквото си иска с тях. Отделно ако някои решат да блокират сървърите както ни го демонстрираха наскоро. Колкото е по-сложно толкова повече възможности за пробив.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  [quote#10:"marker"]Може накрая и да се разпечата хартиен протокол за информация[/quote]
  По твоята методика може и въобще да не се гласува, направо разпечатване на протокола.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  [quote#4:"Торбалан"]В нормалните развити държави[/quote]
  В нормалните държави си нямат мафията на власт както при нас. Имайте го това предвид когато предлагате нещо. Всяка система при която се губи прекият зрителен резултат от вота и го възлага това на машина е крайно опасна за подмяна на вота. Въпрос на специалисти е.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  [quote#26:"Fred"]И след това брокера събира електронните подписи на Манго и прави каквото си иска с тях. [/quote]
  Ми то и сега е така. Само дето пропускаш, че гласовете за продаване са краен брой, независимо дали ги продават по досегашните методи или ще ги продават през компютри. Виж, общия брой на гласувалите обаче ще бъде променен. Колкото по-лесно, толкова повече гласували и от там по-малко влияние на купения вот. А за хакването на системата... ми то и без компютри сме го докарвали до 99% гласували за една партия и то десетилетия наред.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  [quote#21:"buddy"]Ето с този начин на гласуване купуването на гласове става неприложимо: [/quote]
  Точно с машината на Diebold, която показваш, стана скандал още преди 10 години. Тогава беше забранена за ползване в Калифорния и Мериленд, както и три подобни от други производители. Diebold беше глобена, а няколко години по-късно Охайо и Джорджия отново хванаха Diebold в лъжа.
  Тия машини лесно се хакват само с подмяна на SD картата. А слотът за картата можеше да се отключи с ключ изработен по снимка от сайта на производителя.
  https://www.youtube.com/watch?v=JY_pHvhE4os

 31. 31 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дори и на един таблет за 500 лв с модифицирана за нуждите операционна система и при наличието на подходящия софтуер, може да се гласува! Това нещо с хартиените бюлетини и протоколи е отвратителна отживелица!!!

 32. 32 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Не всичко от звучи логично, но това е пътя. Щом машини могат да разчитат и сортират за милисекунди ръчно написани адреси от писма, защо да не разпознават елементарно печатни бюлетини? Колкото по-малко хора са замесени в един такъв процес, толкова по-малко ще са грешките.
  По-добрия вариант е да не хабим тонове хартия, дървесина и пари, а да преминем директно към ел. гласуване.

 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Пак откриха топлата вода, хората отдавна ползват машинното броене. Ние вървим винаги десетилетия след цивилизованите държави. А Кунева е пак един предвестник на "новото", което отдавна е станало рутина навсякъде,

 34. 34 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Машинното броене не е лошо, но със същите разходи може да се направи машинно гласуване в секциите. А хартиено гласуване с машинно броене да останат за баба и дядо. Двата вида гласуване могат да се обединят.

  vesela
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK