Общински съветници и граждани внесоха подписка за запазването на "Къщата с ягодите"

От ляво надясно - Иво Божков и Иван Велков от бъдещия Столичен общински съвет и кандидатите от ДЕОС Виктор Лилов и Емил А. Георгиев в селфи пред сградата на общината

© ДЕОС

От ляво надясно - Иво Божков и Иван Велков от бъдещия Столичен общински съвет и кандидатите от ДЕОС Виктор Лилов и Емил А. Георгиев в селфи пред сградата на общинатаУспели и неуспели кандидати за столичния общински съвет внесоха днес в кметството обща подписка срещу "преизграждането" на т. нар. "Къща с ягодите" на ул. "Сан Стефано" в София и отворено писмо към кмета Фандъкова срещу обезличаването на старите части на столицата, съобщават от пресцентъра на инициаторите от "ДЕОС".


Петицията е подкрепена новоизбраните общински съветници Иван Велков от "Зелените", Иво Божков от Реформаторски блок, Ангел Джамбазки от ВМРО, Георги Кадиев от коалиция "Сердика", от кандидатите за кмет Михаил Мирчев от БСП и Виктор Лилов от ДЕОС и граждани, присъствали на импровизирания дебат пред къщата преди две седмици. Тогава те настояха Общинския съвет да не дава разрешение за събарянето на паметника на културата на ул. "Сан Стефано" с цел "преизграждане", каквото желае собственикът му, шефът на "Лукойл" Валентин Златев.


Фотогалерия: В Къщата с ягодите >


"ДЕОС" адресират и ново отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова, с което настояват тя да предприеме мерки срещу изчезването на архитектурата на Стара София, която според тях би могла да се превърне в новия символ на града. 
"Очкаваме общината да поведе битката, ако трябва и чрез законови промени, така че собствениците на сгради – паметници на културата да не могат просто да ги неглижират и оставят да се разпадат от самосебе си", пишат от партията.


Ето целия текст на писмото: 


Уважаема госпожо Кмет на София,
уважаема г-жо/г-не Председател на СОС,


София е нашият град. Ние стъпваме на неговото минало, за да създаваме неговото бъдеще.  Откакто градът е столица на България, различни управленски периоди оставиха своя отпечатък върху неговия съвременен облик. Не всички от тях са били достатъчно прозорливи, за да ценят завареното културно наследство в достатъчна степен. В следтоталитарните години кичът и бутафорията тихомълком превземат територии  от стойностното и красивото, с което градът губи своята автентичност и очарование. Чрез необмислено саниране се унищожават фасади, унищожена е значителна част от уникалния архитектурен комплекс на Захарна фабрика, изтърбушената къща на Фингов на ул. "Шипка" 38 умишлено е изоставена, а съсипаните сгради на минералните бани в Овча купел, в Горна баня и Банкя са директно следствие на общинската незаинтересованост. Районът около ул. "Пиротска" и Женския пазар e окончателно занемарен, фасадите – постепенно унищожавани чрез подмяна на дограми,  зазиждане на балкони и разполагане на шарени рекламни пана на всеки квадратен сантиметър видима площ. Колко други автентични сгради са вече само спомен – трудно е да се изброят.


Време е да преосмислим значението на кварталите и обектите с културна стойност, които крият в себе си потенциала да станат новите символи на града. От Вашето писмо-отговор за "Къщата на ягодите" научихме с радост за инициативата, български и френски архитекти да започнат проект за опазване на старата градска част около Женски пазар. Но и Захарна фабрика, Античен театър, старите трамвайни депа, старата тютюнева фабрика на Сточна гара, летище Божурище, Водната кула в Лозенец, старите минерални бани на София са сред уникалните културни и архитектурни обекти на столицата, които заслужават да се превърнат в местни средища и белези на кварталната идентичност. София е една от най-богатите на минерални извори столици в света, а градът не може да се похвали с нито един работещ плувен басейн с лечебна вода.


От името на ДЕОС настояваме запазването на културното наследство и автентичния облик на града, особено в централната му част, да бъдат включвани като задължително условие при възлагане на обществени поръчки за проектиране. Очкаваме общината да поведе битката, ако трябва и чрез законови промени, така че собствениците на сгради – паметници на културата да не могат просто да ги неглижират и оставят да се разпадат от самосебе си.


Надяваме се че кметството и столичният общински съвет ще бъдат на висотата на   отговорностите и задълженията си, да запази историческия облик на София и да не допуска разрушавана на нейния автентичен архитектурен облик, недвижимото културно наследство на града, неговия дух!


Ние, като отговорни граждани, ще бъдем съюзници на всеки, готов да подеме това колкото амбициозно, толкова и належащо начинание.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Остава някой да даде парите.

 2. 2 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Къщата си има собственик. Той да се грижи за имота се както намери за добре.
  За всички други – МАРШ ОТ КЪЩАТА!

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 565 Неутрално

  " с което настояват тя да предприеме мерки срещу изчезването на архитектурата на Стара София, която според тях би могла да се превърне в новия символ на града."Твърдо стоя зад тази идея. Да защитим това, което е останало от Стара София и да го запазим за децата и внуците си. Валентин Златевци и другите боклуци са временно тук, но София е завинаги.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#3] от "proza":

  Така е. И аз заставам зад тази кауза.

 5. 5 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ще кажеш, че деос и зелените не им беше показано на изборкте, че в София не ги иска никой и идеите им не са напълно несъстоятелни.

 6. 6 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хубаво, че Иво Божков влиза в общинския съвет!

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Успех на подписката.Дано има още такива подписки и най-вече будни граждани за да спасим красивите и ценни места в София.

 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не е важно кой е собственикът на Къщата с ягодите.ВАЖНО е,че Къщата с ягодите е паметник на културата и НИКОЙ НЯМА право да избушва къщата ,както нему се харесва,та било този някой да е Валентин Златев!

  Tony
 9. 9 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Събрани от кол и въже...

 10. 10 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Каква къща, какви ягоди, бе червендалковци

  Никаква "Къщас ягодите" НЕМА!
  Този прякор е измислен от внуците на тези, които изхвърлиха и унищожиха човека, изградил къщата и неин собственик, както и цялото му семейство. Сега убиват този човек за втори път. Правят го пак комунисти, но трето поколение. София пази спомена за хиляди такива престъпления - в целия Център, 90% от жил. фонд е бил експроприиран от новите владетели, а собствениците - изгонени и/или унищожени.
  Пример: наследниците на съветския генерал Панчевски успяха да запазят "семейната" къща на бул "Цариградско шосе". Същата е била заграбена от "враг на народа", който пък бил получил "справедливо възмездие"....
  Затова, не сквернословете!
  Няма "къща с ягоди"!
  КЪЩАТА Е НА банкера Димитър Иванов .
  Казва се: „Къщата на банкера Димитър Иванов“!
  Проектирана е от известния български архитект Георги Кунев.
  ЧервеноРуската агентура* не употребява израза: „Къщата на банкера Димитър Иванов“, защото все ще се намери някой да запита: „ А какво е станало с този Димитър Иванов?“. В такъв случай ще излезе наяве истината – че някой от дядовците на някой от агентурата е утрепал човека….Недопустимо!
  __________________________________
  *потомците и роднините на АБпФК, техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 11. 11 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#10] от "Уточнител":

  Хората ПР си правят, цената не е важна.

  Няма лоша реклама!
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#5:"lol"]Ще кажеш, че деос и зелените не им беше показано на изборкте, че в София не ги иска никой и идеите им не са напълно несъстоятелни.[/quote]

  Ще кажеш, че софиянци са едни много умни и будни хора, които са си излъскали центъра и туристите пъплят на тълпи в целия малък ринг. Фасадите на сградите от Стара София такива, каквито при построяването. Всяка старина е оградена със синджирче, райграс и обозначителна табелка. Майките сутрин слагат велосипедни каски и налакътници на децата си, за да ги изпратят да стигнат сами училището с велосипеда по тихите улички с велоалеи и тротоари със жардиниера.

  Така ли е положението, или градът по-скоро прилича на един арабски сук, наситен със шум и автомобилни газове, а всяка трета дума на средностататистическия жител е "че метнем детето до даскало", "след обед карам дъщеря ми на балет у центъро", "я съм към Овча купел - че те фърлим и тебе некъде", "Абе, къде мое ъ си смЕним маслото за 80 леъ?". За такива ДЕОС и Зелените са като кацнали от друга планета, как искаш да ги разпознаят?

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Най-ляво на снимката (Иво Божков?) с вид на френски либерал. Декадентските течения почват да формират своя суб-култура

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK