"Първоначалният депозит за много повече пари" на ДСБ в КТБ се оказа 1 млн. лева

Лидерът на ДСБ Радан Кънев.

© Надежда Чипева, Капитал

Лидерът на ДСБ Радан Кънев.След като днес синдиците на Корпоративна търговска банка разпространиха списък с притежателите на депозити с преференциални условия, се оказа, че ДСБ са имали депозит от 1 млн. лева в банката през 2012 г.


Досега беше известно, че от партията, тогава с лидер Иван Костов, са имали влог във фалиралата банка на Цветан Василев. По думите на бившия ковчежник на ДСБ Юлиан Войнов през 2014 г. "първоначалният депозит на ДСБ не е бил за 48 000 лв., а за много повече". Вече с председател Радан Кънев през лятото на 2014 г. от партията се извиниха за депозита си, но не уточниха движението на сумите по нея, освен че в момента на обявяването на "специален надзор" от БНБ сумата е била над 40 хил. лева.


Днес от ДСБ разпространиха съобщение, в което отричат да са лъгали за своя влог във фалиралата през 2014 г. банка. В съобщението на ДСБ пише, че сумата, цитирана от синдиците, е от дата 06.08.2012г., видима в "документ №2". "Припомняме, че към този момент партията ДСБ получава официална държавна субсидия в подобен размер. Това е видно от публикувания официален отчет на партията от февруари 2013г.", добавят от пресцентъра.
Пред "Дневник" лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че когато е обявил миналата година, че формацията му е имала депозит в банката на Цветан Василев, е съобщил, че през 2014 г. сумата е била 41 хил. лева, а през 2012 г. - над 1 млн. лева. "Това не е било тайна досега", добави той.


Миналата година Юлиан Войнов обвини и Кънев, че е знаел за депозита, но не е съобщил за него и не го е закрил, когато е поел поста. Още повече заяви, че според него сметката е била открита през 2013, а не 2012 г. "Той е открит август 2013 г., което е два месеца, след като настоящият председател на ДСБ заема съответния пост, така че в никакъв случай не може да се говори, че това е моя собствена инициатива", добави Юлиан Войнов през 2014 г., когато се оправдаваше за влога на ДСБ в КТБ. Кънев отговори, че се е червил за влога, но не била негова грешката, а на предишното ръководство на партията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK