Георги Колев опитвал да спасява Владимира Янева, според запис на разговор

Владимира Янева (в средата)

© Анелия Николова

Владимира Янева (в средата)Запис на разговор между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и бившата съдийка Румяна Ченалова, нашумяла с решенията си за обезпечения по търговски дела, е изтекъл в интернет-платформата за анонимно споделяне "Balkanleaks" и е  публикуван  в сайта "Бивол".

От разговора, воден на 19 февруари т.г.,  се разбира, че председателят на Върховния административен съд Георги Колев е опитвал да спаси Янева от наказание заради скандала около разработката "Червеи", който избухна в началото на годината и след това потъна в забрава. Същия ден по-рано на заседание на Висшия съдебен съвет Владимира Янева бе отстранена от съдебната система по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, който тогава съобщи и че е образувано дело срещу нея.
Преди това премиерът Бойко Борисов се беше изказал, че виновните трябва да понесат наказания и назова името й. Янева е дала разрешения за СРС за срок многократно надвишаващ позволения от закона.


От записа се чува Янева да казва на Ченалова, че Георги Колев й е споделил, че звънял на премиера Борисов, но той "не  вдигал". В разговора премиерът е наричан "Бойко". От разговора се разбира, че "Жоро и Бойко" се близки и че едва ли не по всяко време могат да се чуят и развитието на нещата да поеме в друга посока, ако премиерът  вдигне телефона.


Потърсен от "Дневник" за коментар, Георги Колев каза:" Моето становище е ясно - вижте протокола от заседанието / за отстраняването на Янева - бел. ред./. Оттам нататък всякакви твърдения че съм звънял или незвънял на когото и да е нямат никакво значение и няма да ги коментирам."
На заседанието на ВСС, към което ни препрати Колев, той заема позицията Янева да не бъде отстранена като съдия, а само от председателския пост.


Янева и Ченалова не отговориха на повикванията на "Дневник" от редакционните телефони. Пред сайта "Биволъ" Румяна Ченалова не е отрекла, че е разговаряла с Владимира Янева, но отказала да коментира.  Владимира Янева е затворила телефона, след като  разбрала за какъв коментар я търсят.


Преди да избухне скандалът с център съдия Ченалова и нарушенията на случайното разпределение на делата в СГС Янева се ползваше с всички протекции на мнозинството във ВСС, формирано около Георги Колев и главния прокурор. Когато разкритията за нарушенията в СГС станаха неспасяеми за покриване, а съдиите масово отправиха писма до ВСС с искане на оставка на ръководството, избухна скандалът "Червеи" и главният прокурор поиска отсраняването й заради заведеното досъдебно производство.


Ето стенограмата от записа:


Владимира Янева: Обаче днеска (19 февруари - Бел. ред.) какво става. Днеска става, че те (ВСС - бел. ред.) се изпокарват зверски. Решават, че трябва да ме изслушат. Процедура, която никъде под слънцето я няма. Вътре става едно гъмжило. Жоро Колев ми се обажда и казва: Тука хората не искат да те отстраняват. Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема.


И тогава вече, нали знаеш по закон, е задължително да ме отстранят. Защото 230 от ЗСВ казва, (ако си привлечена е императивно), ако е образувано срещу тебе – може, ал. 2, ал. 1 ако си привлечен – следва. И той казва: Не знам дали не е по-добре да те отстраним. И аз му казах: Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши това нещо. Или най-много, ако не ме отстранят, утре сутринта да отида да си напиша оставката и да я подам.


Румяна Ченалова: Добре де, защо, аз това не разбирам, може ли така да ти пише и да ти праща сигнали и…


Владимира Янева: Не знам… не мога да ти кажа, не знам.


Прекъсване.


Владимира Янева: Ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко. С тая разлика, обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.


Неразпознат мъжки глас: Красота.


Владимира Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.


Според информация на "Биволъ" това бил само първият от поредицата подобни разговори, които са изтекли в платформата "Balkanleaks".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK