Георги Колев опитвал да спасява Владимира Янева, според запис на разговор

Владимира Янева (в средата)

© Анелия Николова

Владимира Янева (в средата)Запис на разговор между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и бившата съдийка Румяна Ченалова, нашумяла с решенията си за обезпечения по търговски дела, е изтекъл в интернет-платформата за анонимно споделяне "Balkanleaks" и е  публикуван  в сайта "Бивол".

От разговора, воден на 19 февруари т.г.,  се разбира, че председателят на Върховния административен съд Георги Колев е опитвал да спаси Янева от наказание заради скандала около разработката "Червеи", който избухна в началото на годината и след това потъна в забрава. Същия ден по-рано на заседание на Висшия съдебен съвет Владимира Янева бе отстранена от съдебната система по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, който тогава съобщи и че е образувано дело срещу нея.
Преди това премиерът Бойко Борисов се беше изказал, че виновните трябва да понесат наказания и назова името й. Янева е дала разрешения за СРС за срок многократно надвишаващ позволения от закона.


От записа се чува Янева да казва на Ченалова, че Георги Колев й е споделил, че звънял на премиера Борисов, но той "не  вдигал". В разговора премиерът е наричан "Бойко". От разговора се разбира, че "Жоро и Бойко" се близки и че едва ли не по всяко време могат да се чуят и развитието на нещата да поеме в друга посока, ако премиерът  вдигне телефона.


Потърсен от "Дневник" за коментар, Георги Колев каза:" Моето становище е ясно - вижте протокола от заседанието / за отстраняването на Янева - бел. ред./. Оттам нататък всякакви твърдения че съм звънял или незвънял на когото и да е нямат никакво значение и няма да ги коментирам."
На заседанието на ВСС, към което ни препрати Колев, той заема позицията Янева да не бъде отстранена като съдия, а само от председателския пост.


Янева и Ченалова не отговориха на повикванията на "Дневник" от редакционните телефони. Пред сайта "Биволъ" Румяна Ченалова не е отрекла, че е разговаряла с Владимира Янева, но отказала да коментира.  Владимира Янева е затворила телефона, след като  разбрала за какъв коментар я търсят.


Преди да избухне скандалът с център съдия Ченалова и нарушенията на случайното разпределение на делата в СГС Янева се ползваше с всички протекции на мнозинството във ВСС, формирано около Георги Колев и главния прокурор. Когато разкритията за нарушенията в СГС станаха неспасяеми за покриване, а съдиите масово отправиха писма до ВСС с искане на оставка на ръководството, избухна скандалът "Червеи" и главният прокурор поиска отсраняването й заради заведеното досъдебно производство.


Ето стенограмата от записа:


Владимира Янева: Обаче днеска (19 февруари - Бел. ред.) какво става. Днеска става, че те (ВСС - бел. ред.) се изпокарват зверски. Решават, че трябва да ме изслушат. Процедура, която никъде под слънцето я няма. Вътре става едно гъмжило. Жоро Колев ми се обажда и казва: Тука хората не искат да те отстраняват. Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема.


И тогава вече, нали знаеш по закон, е задължително да ме отстранят. Защото 230 от ЗСВ казва, (ако си привлечена е императивно), ако е образувано срещу тебе – може, ал. 2, ал. 1 ако си привлечен – следва. И той казва: Не знам дали не е по-добре да те отстраним. И аз му казах: Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши това нещо. Или най-много, ако не ме отстранят, утре сутринта да отида да си напиша оставката и да я подам.


Румяна Ченалова: Добре де, защо, аз това не разбирам, може ли така да ти пише и да ти праща сигнали и…


Владимира Янева: Не знам… не мога да ти кажа, не знам.


Прекъсване.


Владимира Янева: Ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко. С тая разлика, обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.


Неразпознат мъжки глас: Красота.


Владимира Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.


Според информация на "Биволъ" това бил само първият от поредицата подобни разговори, които са изтекли в платформата "Balkanleaks".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1286 Гневно

  "Според информация на "Биволъ" това бил само първият от поредицата подобни разговори, които са изтекли в платформата "Balkanleaks""

  Доста интересно какви ще са другите разговори. ВСС, прокуратура и лансирани съдии са страшна мафия. И тези поми.ри ще "борят" престъпността. та, те са най-големите престъпници

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2280 Весело

  Има си хас,нали всички са навързани на едно хоро.Как няма да се опита,ще се развали хорото.

 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 488 Весело

  Баце спре ли да вдига става лошо.

 4. 4 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  От тези записи лъхти на откровен ... слугинаж.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Вчера го гледах тоя Георги Колев при Цветанка Ризова. Рядко нагъл бандит.

 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Неутрално

  "Ало,Ваньо" е по-скандално.... но и него го потулиха.Реформаторите си правят "пас" ....нали са на масата и "лапкат",реформират (един вид).
  Народът е съучастник-преизбира ги.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Я... мафията още може да подслушва...

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на rogers
  rogers
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Е, наистина много красота - затова са толкова красиви съдебната система и политическата класа в България...как да я напусне човек тая красота ?

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  "Янева се ползваше с всички протекции на мнозинството във ВСС, формирано около Георги Колев и главния прокурор..."

  Това се твърди в статията...

  а в записа (който не е ясно автентичен ли е) се твърди, че главния прокурор искал да отстрани Янева и ако не я отстранят щял да я привлече като обвиняема и тогава по закон трябвало да бъде отстранена...

  В задачата се пита Янева ползвала ли се е с протекциите на Цацаров, както твърдят от дневник или е искал да я привлече като обвиняема за да я отстрани. Щото няма как и двете да са верни.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 755 Разстроено

  "Червеи"-те от Магнаурската школа!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1662 Любопитно

  Интересното е,какво са очаквали видните представители на независимата съдебна власт от премиера,защото те не са случайни хора от опашката и щом очакват нещо,значи знаят, че е възможно.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 12. 12 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако Алеко беше жив със сигурност щеше да издаде още няколко тома на "Бай Ганьо прави избори II", "Бай Ганьо в ЕС" и прочие...

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 13. 13 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1255 Весело

  Сладки български приказки по телефона. Имало една съдебна система, една мицифайка Жоро и друга мицифайка Бойко. Искали да спасяват една куха лейка, която била до ушите в ...

  ББ не е смогнал да го вдигне (телефона де) и спасяването не сполучило. Жоро и Бойко са си все там и ще живеят до старини. Само кухата лейка не се знае къде е.

 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Ние много отдавна си ги знаем и Колев, и Янева, и Ченалова, и другите "убавци".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  Мафията си реже опашката. Магнаурецът е близък и с Цв.ЦВ.

 16. 16 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Имате ли доверие на съдебната система в България?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  колев да си ходи !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Да ви прави впечатление, че пак почнаха да изскачат записи? Атаката от Москва се засилва...

  Няма шики-мики.
 19. 19 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Прослушах записа в Бивол,звучи автентично.
  Сега,ако има чест Георги Николов трябва да се оттегли изцяло от съдебната власт,още повече,че жена му,бивша семейна приятелка на Цв.Цветанов се е снабдила с имоти,които Николов не е обявил.
  Охх,твърде много гнили ябълки,май трябва да се отсече дървото от корен и то безкомпромисно!

  Tony
 20. 20 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 794 Весело

  До коментар [#9] от "Олд Шетърхенд":

  [quote#9:"Олд Шетърхенд"]Щото няма как и двете да са верни.[/quote]

  Във ВСС има две основни лобита - едното около Цацаров, другото около Колев. Братски зидарски дуализъм, така да се каже...
  Когато става дума за статуквото в блатото са единни като бетон, но иначе често с в конфликт и отношенията им са... динамични.
  Така че може и двете да са верни - въпрос на "исторически момент".
  А Колев е време да си ходи. Достатъчно си игра на "Милиционерката Алиса в страната на върховните административни чудеса".

 21. 21 Профил на Arthas
  Arthas
  Рейтинг: 233 Неутрално

  213 хиляди лв са парите на Мина (вижда се в линк-натия файл), колегата е спал като е преписвал и не си е прочел статията преди да я пусне

 22. 22 Профил на el_duderino
  el_duderino
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "Олд Шетърхенд":
  До коментар [#20] от "forza":

  Искат просто да се покрие, че много нагази и се разбра работата. Ще я потулят някъде и я обвиненията няма да са формулирани правилно, я нещо друго. При Цацата привличането като обвиняем ако значеше присъда или да си свърши работата поне, то тогава доста народ щеше да е във затвора. А пък и нали хората на Жоро и бандата му ще я съдят, дори и Цацата да се напъне...

  ... if you're not into the whole brevity thing...
 23. 23 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Владимира Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига."

  Бойчо скоро ще се превърне в Иванушка Дурачок

  всеки му звъни за "битови проблеми", а той помага. ако трябва с 2 риби и 3 хляба ще ги нахрани, но гладни няма да си тръгнат

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 24. 24 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1503 Любопитно

  [quote#1:"daam"]Доста интересно какви ще са другите разговори. ВСС, прокуратура и лансирани съдии са страшна мафия. И тези поми.ри ще "борят" престъпността. та, те са най-големите престъпници[/quote]
  По-интерсно е кой ги пуска на порции?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1301 Весело

  [quote#18:"Олд Шетърхенд"]Да ви прави впечатление, че пак почнаха да изскачат записи?[/quote]мда, стара милиционерско-трактористка класика... когато гръм удари, как записи потичат

 26. 26 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  ОСТАВКА !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Верно е голяма "красота".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 884 Неутрално

  „Гарван гарвану око не вади“, кой ще ги съди тези?!

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  [quote#24:"biss Mark"]По-интерсно е кой ги пуска на порции? [/quote]
  Бивол, очевидно... "В серия от публикации Биволъ ще обнародва тези записи, които вдигат завесата над мрачното задкулисие на българската съдебна система."

 30. 30 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Бивол" разръчкаха статуквото с досието "Буда" преди близо 3 години и мафиотското правителство на Боко падна след няма и месец. Искрено се надявам и сегашната управляваща клика да си замине скоропостижно, след това, което предстои да се появи като записи. По думите на хората от "Бивол" ни очакват интересни събития...

 31. 31 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ало, ало - в сериал без край ...

 32. 32 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 662 Неутрално

  ЧервеноРуската сг.., най-безсрамно се опитва да прехвърля "топката" в противниковия лагер...А иначе гези "хубавци" до един са внуци и близки потомци на АБпФК

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Мафията си има държава.

 34. 34 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#14] от "today":

  и те занят,че ги знаете.Пука им!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 35. 35 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#33] от "rosiraycheva50._":

  от много години!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 36. 36 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Неутрално

  е,как го няма шилето?! да ни нарочи за комунисти...пак.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 37. 37 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#30] от "comtec":

  А,не. Вече,който протестира е "платен".До там ни докараха. "безалтернативните" корумпирани,политици и юристи.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Пак старите номера с флашки и записи! БСП отива на боклука и почнаха да изкачат разни.Или може би дето гърмяха потграктора, той е по тия работи. Чакам от нейде и Патрашкова да изскочи. А съдиите са главата на мафията! Те нямат оправяне!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK