И служителите на затворите ще протестират заради орязването на привилегии в сектора

Полицаи се събраха на протест в центъра на София днес

© Велко Ангелов

Полицаи се събраха на протест в центъра на София днесУправителният съвет на Синдиката на служителите в затворите в България обяви, че започва подготовка за национален протест на 8 ноември пред сградата на Народното събрание, съобщи БНР.


Причината е залегналото в проектобюджета за 2016 г. сериозно орязване на бъдещите плащания и привилегии в сектора "Сигурност". По-рано днес от синдиката поканиха финансовия министър Владислав Горанов да посети един от затворите в страната и да се запознае реално със състоянието на системата. "Същевременно може да купи бака латекс и да направи нещо полезно – да боядиса стените на една от стаите. Да не забравяме, че на латински minister означава "служител", се казва в съобщение на синдиката. Поканата дойде само ден, след като един от полицейските синдикати предупреди министъра, че ако извърши нарушение на закона, ще бъде арестуван.


"Определяме този проект на закон, като кампания целяща социално противопоставяне и сме в готовност за предприемане на организирани съвместни национални протестни действия със синдикалните организации в сектора", се казва още в съобщението. По информация на държавното радиоработещите в системата на затворите обмислят да се съберат пред Народното събрание и в деня, в който на първо четене ще се приема "Бюджет 2016". От синдиката настояват за отпадане на текстовете, свързани с премахването на някои социални и икономически придобивки, обвързването на заплатите в МВР с размера на средната работна заплата и допускане на синдикалните организации до участие в националните представителни синдикати.
Организацията призова синдикалните си дружества по места да провеждат всекидневни протестни действия - съвместно със служители на други ведомства или самостоятелно. Членът на синдакалната организация Цветан Михайлов отрече готовността за протести да е само заради орязването на социалните придобивки на работещите в сектор "Сигурност".


"Проблем са безкрайните "реформи", на които ставаме свидетели 20 и повече години, които с нищо не допринасят за това системата да бъде по-работеща, служителите да бъдат по-мотивирани, да се справим с корупцията", коментира той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK