Бъчварова: МВР има нужда от промяна - растеж за най-добрите и доверие на хората

Румяна Бъчварова

© Анелия Николова

Румяна БъчвароваМВР има нужда от промяна, която ще гарантира израстване на най-добрите, напускане на непочтените и възвръщане на доверието на гражданите. Това написа в профила си във "Фейсбук" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 


Реакцията й в социалната мрежа идва след като днес в София и страната сружители на МВР протестираха в продължение на часове срещу намерението на правителството да преструктурира бюджета на ведомството, което, според опасенията им, ще доведе до загуба на доходи и социални придобивки. 


"Като човек разбирам грижите на полицаите и техните семейства, както и техните основания да напуснат системата или да протестират. Като министър съм длъжна на гарантирам баланса между интересите на служителите от една страна и на приоритетите и възможностите на държавата от друга", пише Бъчварова. Тя определя това като "труден баланс, чиято точка на равновесие е националната и обществената сигурност" и изразява надежда, че той много скоро ще бъде намерен. 
"Благодаря на всички служители на МВР, които днес останаха на своя пост.Те показаха, че поставят честта и лоялността си към институцията над личните си емоции и интереси. Такива хора има не малко в МВР", отбелязва вицепремиерът. 


В същото време тя подчертава, че разбира напълно и възмущението на служителите на МВР, които днес излязоха на улицата, за да изразят позицията си. "Знам, че те не се борят за нещо, което не им се полага. Давам си сметка, че са убедени, че защитават себе си, своите семейства, и достойнството си", се посочва в обръщението на вътрешния министър.


Тя признава, че липсата на предварителен диалог е друг повод за недоволството им и той също е основателен. Премахването на тези причини за недоволството им е само краткият път, който трябва да изминем утре, прогнозира Бъчварова.


В същото време тя предупреждава, че ведомството и неговите служители трябва да преминат и дълъг различен  път, който е в реформата и промяната в МВР.


"Българските граждани са наясно, че МВР има нужда от промяна. Голяма част от служителите на министерството също настояват за бързи и категорични реформи. Те трябва да гарантират на полицаите, че ще работят при оптимални условия и стабилност, че най-добрите от тях ще израстват, а непочтените ще разберат, че нямат място в системата, пише Бъчварова.


Тя набляга върху това още по-важния резултат от реформата - възвръщането на доверието към полицията у гражданите и  по-качествената им защита. Защото доверието не се дължи по закон, а се заслужава всеки ден.


Този път е не само по дълъг, но по труден и болезнен. Ако днес не тръгнем по него, утре ще е късно и много по-болезнено, пише министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK