Бъчварова: МВР има нужда от промяна - растеж за най-добрите и доверие на хората

Румяна Бъчварова

© Анелия Николова

Румяна БъчвароваМВР има нужда от промяна, която ще гарантира израстване на най-добрите, напускане на непочтените и възвръщане на доверието на гражданите. Това написа в профила си във "Фейсбук" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 


Реакцията й в социалната мрежа идва след като днес в София и страната сружители на МВР протестираха в продължение на часове срещу намерението на правителството да преструктурира бюджета на ведомството, което, според опасенията им, ще доведе до загуба на доходи и социални придобивки. 


"Като човек разбирам грижите на полицаите и техните семейства, както и техните основания да напуснат системата или да протестират. Като министър съм длъжна на гарантирам баланса между интересите на служителите от една страна и на приоритетите и възможностите на държавата от друга", пише Бъчварова. Тя определя това като "труден баланс, чиято точка на равновесие е националната и обществената сигурност" и изразява надежда, че той много скоро ще бъде намерен. 
"Благодаря на всички служители на МВР, които днес останаха на своя пост.Те показаха, че поставят честта и лоялността си към институцията над личните си емоции и интереси. Такива хора има не малко в МВР", отбелязва вицепремиерът. 


В същото време тя подчертава, че разбира напълно и възмущението на служителите на МВР, които днес излязоха на улицата, за да изразят позицията си. "Знам, че те не се борят за нещо, което не им се полага. Давам си сметка, че са убедени, че защитават себе си, своите семейства, и достойнството си", се посочва в обръщението на вътрешния министър.


Тя признава, че липсата на предварителен диалог е друг повод за недоволството им и той също е основателен. Премахването на тези причини за недоволството им е само краткият път, който трябва да изминем утре, прогнозира Бъчварова.


В същото време тя предупреждава, че ведомството и неговите служители трябва да преминат и дълъг различен  път, който е в реформата и промяната в МВР.


"Българските граждани са наясно, че МВР има нужда от промяна. Голяма част от служителите на министерството също настояват за бързи и категорични реформи. Те трябва да гарантират на полицаите, че ще работят при оптимални условия и стабилност, че най-добрите от тях ще израстват, а непочтените ще разберат, че нямат място в системата, пише Бъчварова.


Тя набляга върху това още по-важния резултат от реформата - възвръщането на доверието към полицията у гражданите и  по-качествената им защита. Защото доверието не се дължи по закон, а се заслужава всеки ден.


Този път е не само по дълъг, но по труден и болезнен. Ако днес не тръгнем по него, утре ще е късно и много по-болезнено, пише министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  МВР има нужда от голямо съкращение на администрацията.Това първо.

 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Бъчварова- вземете, че внесете ЗИД на ЗМВР, чрез който НС да отмени/ промени чл.234 ал.1 от ЗМВР, а не просто да им съобщавате факта, че нарушавайки ЗМВР, незаконно- в нарушение на чл.234 ал.1 от ЗМВР - отменяте този нормативен текст!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Ма то нали от много диалог толкова години нищо не се променя в МВР.Колкото пъти е предложено нещо,почват протести,пиене на кафета и пушене на цигари,заплахи от напущане и всичко свършва само с приказки.Вече с тези номера трябва да се приключи.Който не иска да работи,може да си тръгва,но без една шапка пари.

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3073 Весело

  "израстване на най-добрите, напускане на непочтените и възвръщане на доверието на гражданите" - след като по "върховете" на държавното ОПравление стана така, време е този супер стил да се прехвърли надолу по вертикала! За все по-добро задоволяване въжделенията на народонаселението.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Другарко Бъчварова, отговорете защо след като сте от 1 година министър на МВР не правите нищо по въпроса за реформите в МВР и в частност за пенсионната реформа в МВР, което беше най-основната Ви задача, която трябваше да свършите там.

 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._": Роси, полицаите са прави поне за 1 нещо- в Закона за мвр е описан начина на формиране на заплатите им като държавни служители и като служители по КТ. Текстовете на един закон не се променят с промяна в мнението на министъра на мвр или на друг министър, а по друг начин- чрез внасяне на законопроект в НС за промяна на ЗМВР- законният начин за промяна на един закон в България е САМО този!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  МВР слугува на властта! Пази, когато трябва бие. И все още е оръжие за политическа разправа! И НЕнаказване на властимащите и приближените им! Там се толерира послушанието! И не само там! А не бива министър от толкова време да говори какво БИ ТРЯБВАЛО! Да го е направил ВЕЧЕ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 229 Неутрално

  МВР, съд и прокуратура трябва да се реформират -само тогава тази държава може да тръгне напред. Всички паразити трябва да бъдат отстранени от хранилките си. В момента в България не се мисли как да създадеш нещо, а как да не ти откраднат това, което имаш. Как човек да се бори да създава нещо. Последната година на 4 познати откраднаха колите в София - от 9 годишна шкода октавия до хонда сиерви на 11 месеца. Познайте има ли открита кола?
  Колежка отнесе няколко удара в главата, за да и откраднат дамската чанта, на Арсеналски близо до мола и полицаите са я мотали без да регистрират случая, за да не им се развали статистиката.
  В същото време има и служители. които работят. Познавам хора разкрили убийства в рамките на часове. За съжаление и те ще пострадат от тази реформа, но дано като се разчисти мършата те да бъдат оценени подобаващо.

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#6] от "logika":

  а описано ли е в закона ,че някой трябва да се пенсионира на 45 и след това средно 40 години да тегли 3 пъти по голяма пенсия от парите на останалите ,дето ще се пенсионират на 63 и ще ползват средно 7 -8 години 3 пъти по малка пенсия ,след като първите не са внесли никога такива вноски ,нека вземат не 20 ,а 30 заплати ,ама да са ги заслужили ,а не другите да бухат ,а едни да ползват ,що ,щото така казал бай Тошо навремето за милицията и сега го караме по комунистически , по старому ,ами пари от къде ,кой ще ги изработи ,няма желаещи нещо

 10. 10 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 891 Любопитно

  Парадокс, ама в тая държава са недоволни и протестират само тези с най-много привилегии и най-богатите ,а именно търтеите -шапкари от секакъв вид /военни, пожарникари, милиционери, надзиратели/ , милионерите -зърнопроизводители , милионерите-псевддоиндустриалци плачещи за 1-2 стотинки на тока отгоре, милионерите -ВЕИмафия................
  Сульо Пулев се дзвери , жмичка и блее : Аве Тиква !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 11. 11 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Сериозно говорене не означава, че Бъчварова има понятие от въпроса, по който говори.
  Ако говореше за социология - да, приема се.
  Сигурно не знае колко етажа е сградата на МВР, не колко копчета има асансьора.

 12. 12 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Бойко е на ход и в момента му пишат тезисите за монолога за заседанието на Министерския съвет.
  То ще има безкрайни изблици и вайкания, абе Руми, абе Влади и т.н.

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Според мен нещо друго има в цялата работа. Държавата изтегли многомилиардни заеми, пръска огромни пари за всякакви неща и живее на кредит. Спестяването на жълтите стотинки 25млн. годишно ( не, че не трябва да се орежат привилегиите на минцифайките ) едва ли си струва протестите, които Бойко не обича. А и властта обича минцифайките да са на нейна страна и добре обгрижени. НЕЩО ДРУГО ИМА ТУК.

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#9] от "edin drug": http://www.lex.bg/laws/ldoc/2136243824 ЗМВР доп. ДВ. бр.61 от 11 Вижте чл. 234 и 235 от ЗМВР.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да задържат или уволнят дисциплинарно всички полицаи които днес нарушиха закона като протестираха! Бойко ако се огънеш народа няма да ти го прости! Режете живо месо и направете реформата! Полицаите са корумпирани, нагли, мързеливи и прости!!! Нямат никакво доверие и подкрепа от нас данъкоплатците, с които те десетилетия наред се гаврят!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Министърът на вътрешните работи на Републиката словоизваятелства във Фейсбук, докато подчинените й блокират възлови кръстовища в страната. Това виц ли е?

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1402 Любопитно

  днес в Румъния протестиращи носят плакати "корупцията убива", крещят "убийци" и искат оставката на кабинета заради инцидента в дискотеката... в България служителите на най-неработещото и най-корумпирано министерство протестират за привилегии и пари и крещят "боклуци" и "извикайте полиция"... а госпожата си пише там едни статуси за светлото бъдеще

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дундурук": [quote#13:"Дундурук"]НЕЩО ДРУГО ИМА ТУК. [/quote] Точно така! Едва ли това се прави за да се спестят едни 25 млн. А ЗАЩО тогава се прави? Ако някой има предположение, да го изложи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Penko Penev
  Penko Penev
  Рейтинг: 299 Неутрално

  "Тя набляга върху това още по-важния резултат от реформата - възвръщането на доверието към полицията у гражданите и по-качествената им защита. Защото доверието не се дължи по закон, а се заслужава всеки ден."
  Добър начин да спечелиш доверието на служителите си, като действаш подмолно зад гърба им.

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#15:"kilmer"]Полицаите са корумпирани, нагли, мързеливи и прости!!! [/quote]НЕ - ТОВА НЕ Е ИСТИНА! И ЕДИН некорумпиран, немързелив и непрост полицаи да има, не може И НЕ ТРЯБВА да се слага в другия кюп! Всеки носи лична дисциплинарна, наказателна , административна и гражданска отговорност! В България е отречена и не съществува колективната вина!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Браво г-жо министър за смелостта,утре недай си боже ще стане нещо лошо почти неуправляемо,и тези хора Същите ще избягат с пагоните си при майките си!!!!Пагона означава чест,не означава 20 заплати,да си припомним хора като онова момиче което е мечтала да стои пред президентството,а не може защото е жена-това се нарича чест,не почивните от 30 на 20дена!Тези хора ги разбирам че трябва да имат дрехи,да имат бензин в колите,да имат по-високи заплати-ама не може и целта на един полицай да бъде да се пенсионира,вместо да стане полицай на годината,да получи орден!!!Ето за това умира тази държава защото доброто не може да победи тук,то просто не вирее!!!

 22. 22 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#15] от "kilmer":

  Ти преди да кажеш Бойко,той вече се чуди дали да каже щото сме глупави заради това се разбираме или да играе добро -лошо ченге!

 23. 23 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#5] от "Smoke":

  Не е една година,но те разбрахме какво казваш.

 24. 24 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Правителството май се опитва да се самосвали и да предизвика нови избори? Може би след генералната репетиция с манипулацията на последните избори Вождът е готов да изхвърли някои коалиционни партньори извън борда?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Доверие не се гради на базата на корупция, лъжи и манипулации, драга !

 26. 26 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Съкращения- да! Но не само в администрацията, ами и мнозина полеви милиционери.

  П.с.: Изборът на думата "милиционер" е съвсем целево в случая.

 27. 27 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За мен Бъчварова е абсолютно права!

  Време беше да се появи в МВР човек на управленско ниво, който да започне да въвежда ред и европейски порядки в системата!

  Признавам- не очаквах, че ще е жена, но съм позитивно изненадан.

  Пожелавам и успех и много сили и воля, за да избута реформата!

 28. 28 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А тази първобитна дебилщина- да се затварят булеварди и автомагистрали, като се засили което и да е било съсловие да стачкува- е абсолютно неразбираема и неоправдана според мен.

  Колкото и да са смислени аргументите им, за каквото и да иде реч- не е нормално да се причиняват щети на другите граждани!

  Има си цивилизован начин за стачка и главният секретар с право им каза, че е незаконно и нередно, това което вършат. Но като се сетя колко други безобразия вършат една немалка част от милиционерите- май е съвсем в стила им.

  За мен едно е сигурно- щом точно такива прототипи на милиционери "изпищяха" - на прав път е министърката!

 29. 29 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "gembirdkz":

  ++++++++++++++++++++++++++++++

 30. 30 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Крайно време е да ги лилат от неправомерните соц бонуси, за тях криза няма ли? Най малкото 2/3 са администрация, седят на бюрца и пишат, маат крака, понякога и на смени,, ами да идат в частния сектор като са добри кадри, да ги видим колко са конкурентноспособни и да видим как се протестира. Не трябва да се отстъпва пред полицаите, още повече те нямаха право да протестират толкова грозно, колкото и да имат някакви(не пълни) основания! Че утре ще излязат физиците от АЕЦ-а и ще заплашат с взрив централата, ако не им играят по свирката. Всичко се променя в този динамичен свят, работа бол, да си търсят... АМА НЕ ИСКАТ!! Но няма и да мине в парламента, дпс и бсп сега го играят загрижени, фронта няма да се жертват да подкрепят, реформаторите гледат накъде духа вятъра и те с него . Първаката само е непредвидим, ама нали социалното върти..герберите и те ще дадат реверс. И пак една реформа ще се провали и пак ще караме по старо му и нито нещо шще се промени в мвр, нито ще са доволни , нито предтъпността ще намалее. Тука се сещам и с какъв зор и връзки се става полицай.. Когато нищо друго не можеш, тогава ставаш важен кадър в държавата

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на matz
  matz
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#18] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Тия 25 млн. на първо време ще стигнат за нови коли на мицифайките + униформи. Ако е вярно, че 95% от бюджета на МВР (над 1 млрд) отива за заплати и соц. придобивки, грубо сметнато 25 млн е увеличение с около 50% на парите за капиталови инвестиции. Ако прибавим и евентуално спестени пари от компенсации за неправомерно освобождаване след незаконния им протест вчера, то направо много добре са си го измислили властимащите. Дано си изиграят картите като хората. Всъщност дано да имат добре планирана стратегия в тая ситуация, ако въобще има стратегия.

 32. 32 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#15] от "kilmer":

  Така е, само че не може да се обобщава, че всички са "корумпирани, нагли, мързеливи и прости"

 33. 33 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Да се приложи грузинският модел. Уволнение на 100% от личният състав на КАТ и изграждане на структура с абсолютно нови кадри. 6 месеца без КАТ и решаване на проблема с корупцията.
  Ние да го приложим върху цялата полиция. И без това в момента полицаите работят за себе си а не за обществото.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 34. 34 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Весело

  Днес добрият вълшебник ще излезе пред полицаите и .......... проблемът ще се реши. Нека да бъдат спокойни, Той може всичко.

 35. 35 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Така и не се разбра, поне от хората извън системата, като мен, защо се декларират намерения, без да се обсъдят с потърпевшите и да се търсят адекватни решения! Мислех, че Бъчварова е комуникативна личност, но явно "средата" в ГЕРБ не разрешава да оцелееш, ако си такъв!

 36. 36 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Днес като блокират пак булевардите, просто не трябва да се подчиняваме защото те нямат право да го правят! Нали така?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 37. 37 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Моите препоръки са:съкращаване на ненужната администрация;назначаване на образовани,вкл. владеещи поне 2 чужди езика редови полицаи,които ще бъдат ефективни и наистина добре заплатени;29 000 полицаи е твърде висока цифра за България,на това отгоре - неефективна.

  Tony
 38. 38 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Г-жа Бъчварова да започне първо със съкращения на чиновническия персонал,защото няма много опции за реформа,ако иска да прави такава.
  Прав излезе Радан Кънев - ББ клекна пред незаконния протест,който продължава в цялата страна.

  Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK