Предизвестеният крах на червените

Лидерът на БСП Михаил Миков и заместниците му Янаки Стоилов и Бойко Великов

© Надежда Чипева, Капитал

Лидерът на БСП Михаил Миков и заместниците му Янаки Стоилов и Бойко ВеликовЗадълбочаващата се кадрова криза в БСП, налагането на кандидати от централата на "Позитано" 20 и последващата демотивация на структурите, невъзможността партията да предложи избираеми претенденти, отцепването на АБВ и "Движение 21", липсата на отчетливи опозиционни действия. Това са само част от множеството причини за рекордния срив на БСП на местните избори.


Лявото удари дъното, обяви бившият президент, бивш водач на социалистите и лидер на АБВ Георги Първанов. Оценката му този път е много правдива и съвсем не се свежда само до това, че за първи път от 25 години няма да има кмет в нито един областен град. Не само няма кметове там, но и не е първа политическа сила в общинските им съвети. На много места отстъпва второто място, дори в едни от последните завоювани червени крепости като Видин и Разград.


Социалистите губят и в много общини, които са управлявали 2-3 мандата - кметове и мнозинство в общинските съвети, както и в бедните райони, където традиционно левицата печели. Сега най-видимият успех е "превземането" на синия Свищов - на балотажа спечели Генчо Генчев срещу борещия се за пети мандат Станислав Благов.
Лидерът на БСП Михаил Миков коментира, че макар и без кмет в областен град, социалистите имат кметове в 60 общини - издигнати само от партията или подкрепени от нея на първия тур. И е втората политическа сила в страната. По неговите изчисления социалистите са получили 390 000 гласа, а партньорите от БСП-Лява България - още около 30-36 хил. гласа.


БСП спечели към 900 съветника от общо над 5 100


Резултатите обаче са почти двойно надолу спрямо 2011 г. - 470 000 гласа за листите на левицата тогава. За представянето си БСП обвини "паричната демокрация", участието на полицията в изборите и натиска върху симпатизанти и кандидати. Разбира се оправданието включи и АБВ, които по места играели за претендентите на ГЕРБ - нали са заедно и в централната власт.


Че АБВ има потенциал да цепи от БСП, а не да привлича лява периферия, си пролича още на парламентарните избори 2014 г. "Движение 21" на Татяна Дончева се оказа, че не е чак такъв паразит и не се "храни" основно от електората на БСП - с изграждане на структури бавно и полека, без прибързване за участие в изборите, Дончева направи пробив в 15 общини (участва в 91), в които ще има свои съветници. Сред тях е и София, където резултатът за левицата е разгромен.


Листите на БСП (която участва в коалиция с партньорите си от БСП-Лява България в парламента), АБВ (които се явиха в коалиция с Български социалдемократи на Георги Анастасов и издигнаха Георги Кадиев за кмет) и "Движение 21" получават общо почти 59 000 гласа, а спечелените места в общинския съвет са 12. За сравнение през 2011 г. листата на БСП, която игра самостоятелно, взе около 103 000 гласа и съответно 15 места в общинския съвет.


Спадът с около 40% в София показва,
че разделението на левите не води до по-добър резултат
 


"Омерзените остават вкъщи и не гласуват, защото когато родителите се карат, децата излизат", коментира депутат. Подобна е картината и в страната. На този фон изглежда закъсняла поканата на БСП към общинските съветници на АБВ и "Движение 21" за обсъждане на съвместна политика. "Това няма да бъде пазарлък за постове. Нашите избрани съветници са отворени за такъв тип преговори. Това ще бъде тест за политиката, която ще се провежда в съответните общински съвети", посочи лидерът на социалистите Миков.


Едва ли поканата ще има успех, след като се задава и нов политически проект в център-ляво. Изключеният от БСП депутат Георги Кадиев, който стана публичен критик на партийните решения в последните няколко години, също замисля събиране на съмишленици за формиране на своя партия. Надали БСП ще стане електорален донор за подобен проект, но изчезването на фигури като Кадиев вероятно ще отдръпне онези колебаещи се избиратели, недоволни от ГЕРБ, които той би могъл да привлече за партията. Показа го и това, че е единственият депутат от левицата, влязъл в парламента с преференциални гласове.


Първанов отчете над 45 кметове на общини, издигнати в коалиция или подкрепени, но с "важната, на моменти решаваща подкрепа" на АБВ и го определи като сериозно присъствие, защото, съчетано с групите общински съветници, които АБВ ще има, плюс кметовете на населени места, означава, че партията постига важна стъпка от стратегията във вътрешната политика. Единственият чисто партиен кмет на АБВ е в Стрелча (Пазарджишко) Стойно Чачов, който победи на втори тур претендента на БСП - досегашния кмет Иван Евстатиев.


Пазарджик всъщност добре илюстрира основните проблеми на левицата. Още преди изборите БСП имаше проблем там, който предизвести и загубата. Местната структура пожела да подкрепи Трендафил Величков, доскорошен техен другар, сега областен управител и член на ръководството на АБВ. Партийната централа обаче им наложи непопулярния юрист Стоян Парпулов, а местните социалисти поискаха оставката на Янаки Стоилов, избран за депутат от района.


Стоилов се оказа трън в очите и след изборите в пазарджишка област, тъй като областният лидер на БСП - бившият зам.-министър на транспорта, бивш областен управител на Пазарджик и бивш кмет на Пещера Георги Петърнейчев хвърли своята оставка и поиска тази на зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов. В общините в Пазарджишка област БСП има само един кмет - в Батак, но в общинския съвет е на трето място след ДПС и ГЕРБ.


"Подавам оставка и понасям своята отговорност. Заедно с това каня и Янаки Стоилов, който отговаря за нашата област да понесе отговорност и да си подаде оставката като член на Изпълнителното бюро и отговарящ за област Пазарджик", каза Петърнейчев. Той показа и декларация от 21 членове на организацията в Пазарджик срещу това, че областният съвет на БСП е бил изолиран по време на кампанията.


Командно-административният метод
на "Позитано" 20 не действа


"Трябва да се даде пълна свобода на членовете на БСП по места, да се даде възможност на по-младите членове да работят", коментира още лидерът на социалистите в Пазарджик. Спускането на такива решения обезсмисля партийния живот на една организация, защото тя няма правото да издига общински съветници или да предлага кандидати за кметове. По места хората се познават, знаят кой какво може и с какво може да е полезен на партията.


Пазарджик далеч не е изключение за метода на работа на "Позитано" 20. Потвърждава го и оставката на лидера в Плевен Мирослав Михайлов. "Като редови член на БСП и като председател и на Областния съвет смятам, че БСП е колектив, в който решенията се взимат на колективен принцип, че е необходим синхрон между структурите - от основните организации към Националния съвет на БСП. Но тъй като на последните избори това не се случи, а имаше опит за налагане позиция на националното ръководство като се пренебрегваха позиции на общински организации - това ми дава основание днес в Плевен да обявя, че подавам оставка и като председател на Областния съвет на БСП", заяви Михайлов, цитиран от БТА.


На този фон оставката на Изпълнителното бюро на БСП е най-малкото, което трябва да се направи. Защото разпадът на лявото няма как да бъде преодолян с хора от предходното мъртво статукво и в БСП, и в АБВ, коментира политологът доц. Александър Маринов, някогашен депутат от БСП и дългогодишен лидер на столичните социалисти, пред "Фокус". "Лявото е в тежка системна криза и то не може да бъде оправено от хората, които го вкараха в тази криза. АБВ също имаха големи заявки за спечелване на гласове, което не се случи, така че разпадът на лявото няма как да бъде преодолян с възстановяване на едно предходно статукво, което вече е мъртво", обобщи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Истината е,чè БСП беше съсипана от партийния си апарат - на принципа ''рибата от главата'', но на никой не му е мъчно - агонията продължи излишно дълго....

  [email protected]
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Много здраве и от мен. След толкова поразии и съсипии дето направихте, това е най-нормалното нещо. А имахте всичко, но не можахте да го управлявате. Сега в киреча.

 3. 3 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 952 Любопитно

  Това са хубави новини! Дано да се ускори процесът и да отидат в историята колкото се може по-бързо, където отдавна им е мястото!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Истината е, че БСП ще престане да играе съществена роля в обществено-политическия ни живот с годините по естествен път - това е безспорно. За мен обаче е притеснително това, че политическото ни махало отиде от крайно ляво в крайно дясно положение с ОГРОМНОТО реализиране на ГЕРБ на последните избори. Опасенията ми са да не би да заместим една тоталитарна партия (БКП) с друга такава (ГЕРБ) и член № 1 на Конституцията ни да получи аналогична на комунистическата трактовка. Единствената ми надежда е създаването на друга алтернатива на ГЕРБ в лицето на Реформаторския блок, които също имат дясна ориентация. ГЕРБ обаче НЕ ИСКАТ да допуснат това, стремейки се с всички сили и средства към девиза "Вся власть советов". Защо лидерите на ГЕРБ негодуват срещу скромните успехи на изборите на своя съюзник в управлението - РБ? Колко процентен успех на избори би ги удовлетворила - може би 99,9%, а? Всяка управляваща партия ТРЯБВА да има достойна алтернатива в управлението и да знае, че не са вечни във властта, защото отдавна е известно, че когато всички милят по един и същ начин, то никой не мисли, а чака какво ще каже и направи "бащицата". Трябва да има националисти, монархисти, социалисти и земеделци, но толерантни и конструктивни, а не истерични и агресивни, като Атака, например.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Ама то не може когато си в опозиция да говориш,че голяма част от народа живее крайно бедно и когато вземаш властта тази част от народа да продължи да живее крайно бедно.Колко време ще ви вярват хората.Пък и фенската маса на БСП намалява по естествен път.

 6. 6 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Просто електоратът им лека-полека измира (буквално).

 7. 7 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Сини,зелени,червени,оранжеви,всички са от един дол дренки,крадливи и не мислещи с главите си.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Крахът на БСП е генетично заложен. Мъките да се държат в една партия милионери и мултимилионери в ръководството и беден електорат, водят неминуемо да катастрофа. Въпрос на време беше електората да разбере, че го използват единствено върхушката да богатее! Същото важи и за ДПС! И там електората проглежда! И ДПС отива при БСП! Държат ги само циганите! Ама и това до време!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2875 Весело

  Е някой да не е очаквал нещо друго, просто беше въпрос на време. Първата самата им (социална) концепция е изначално сбъркана и второ техните симпатизанти намаляват постепенно поради естествени причини

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Защо крах, а не край!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Миков и Първанов се вайкали за лявото... смешници.
  самият Първанов беше един от отговорните разсипници на държавата като цяло през 90-те, след Виденов.

  после Първанов сам си назначи мушморока Сергишев, за да го управлява в БПС, докато е президент.

  след това Първанов подкрепи тройната ламя.

  след това отново Първанов поиска отново да управлява БПС, след като Сергишев се провали начело на държавното управление и начело на БПС.

  след това Миков яхна безжизнения труп на столетницата.

  след това Първанов реши, че е време да натрие носа на старата червена бабичка и да си направи нова, малко по-млада червена бабичка с... Румен Петков?!?

  и сега се вайкат, че БПС-то и АБВ-то ударили дъното.

  изчакайте още малко, дядки. това е само началото.
  началото на вашия край

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 12. 12 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 395 Неутрално

  70 години стигат. Времето е наше.

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  А какви са десетте разлики при Герб?! Бедния Бойко или шестоапартаментникът ли?!

  Тепърва има да научим, какъв е делът н тези двамата в генерирфащия стотици милиони печалби Булгартабак. И няма да го научим от нашата преса, а от турската.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  БСП /БКП/ нито е лява, нито е партия, в европейския смисъл на думата !
  Очарователно-смешно безсмислени са, жалко, че няма да понесат отговорност за безбройните си престъпления ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#6] от "alighieri":

  Една част умира, а друга си удря една блажна боя и се герберизира!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Надявам се да останат в учебниците по история. Децата и внуците на убийците на българския елит след II С.В. Подлоги на болшевиките и на тоталитарните комунистически режими на Москва. Няма да липсвате на никой.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  "или шестоапартаментникът ли?! "

  Ей заради такива приказки губите изборите! Повтаряте като /дали/ ненормални за шестте апартамента на Цветанов, ама хората не са глупави да видят, че ВАШИТЕ началници в БСП имат по шест електроцентрали, ЦУМ, Пловдивски панаир и повече от половината предприятия в България!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Тези избори бяха разгрим за БСП. Не звучат сериозно оправданията им и исканията за касиране на изборите. Нямат достойнство да признаят, че е тяхна вината за загубата им.

 19. 19 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Нормално е в България постепенно комунетата да намаляват. Преди 1944 г. комунистите не са имали никакво влияние у нас, така че е нормално да се връщаме постопенно към това положение. Изключвам влиянието на платените просъветски агенти у нас като Г. Димитров и компания.

 20. 20 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 229 Неутрално

  червените си отидоха, супер, тъмно-червените обаче ще трябва да гледаме още 20 години.. така е решило ДС..

 21. 21 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#19] от "ck":

  ББ комуне ли е според теб?

 22. 22 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 713 Неутрално

  БСП умре!
  Чудно е,че др.Иванов не се е изокал още, като партизанин в мандра,че няма такова нещо и Тодор Велики ще възкръсне и ще донесе блага на България

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Който се гушка с ДПС, пада в канала!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  И по зле ще става - по чисто демографски причини !

 25. 25 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Само със спомените за светлото минало - дотук. Ще последва съдбата на НДСВ. Пенсиите полека-лека си заминават, милионерите с куфарчетата си имат друго прикритие, остават една шепа апаратчици и тук-таме някой изкуфял електорат. БСП беше просто уникална лява партия с консервативни избиратели, основната част от подлъганите й членове едва свързват двата края, а шепата привилегировани се чудят какво да правят с парите си. На всичко отгоре минават за пета колона на една чужда (залязваща) империя. Чудо на чудесата!

  master
 26. 26 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Грабиха с пълни шепи, но играта свърши, сега дойде друг да плюска.

 27. 27 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Най-тъжното е, че в момента за лява алтернатива се смята изродщината на две от най-компрометираните политически фигури в българската история - Георги Първанов и Румен Петков.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 28. 28 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Правилно и желателно развитие. Сега и филиалите им в другите партии да поизмрат и може и да оправи България.
  Комунистите никога не са били добри администратори. Крадци, лъжци и убийци - идеални. Но да управляват накраденото не са особено добри.

  След национализацията дядо ми го правят технически директор на собствената му металолеярна фабрика - назначените от БКП гащници нито са разбирали от технологиите, нито са знаели езици да водят преговорите с чужди партньори. Минават няколко години и дядо казва на тогавашния генерален директор (обущар по професия): "Абе, Х, вие че го взехте, взехте го, ми що го не управлявате ?" За тези думи го прибират "на топло" за около месец. После го пускат, че пак нямало кой да води хода на фабриката.

  Та така е и цялата им партия - имаха ресурсите, че и заблудения си електорат да УПРАВЛЯВАТ България, но не успяха. Да я крадат - можаха.

  E PLVRIBVS VNVM
 29. 29 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Не се радвайте чак толкова на "краха" на официалното червено.. тия светло и тъмно синит повечето са пак от там, само със сменени кожи.. ама вълка.. нали знаете..
  Нещата продъжават да се командват от все едни и същи бивши червени генерали зад завесата..

 30. 30 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нямат кадри, милите ! Но не се знае, може да си кадруват от градските градинки, там има доста хора, които деситилетия са гласували за тях.

 31. 31 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#21] от "shtavesht":
  Много голяма част от българите през 45-те години тоталитаризъм нямаха избор и бяха със завоевателите от СССР и техните слуги у нас т.н. "победители". Когато тези или техните внуци работят за проевропейската кауза, е добре. За ББ не мога да кажа, защото той освен да играе футбол, не знам какво може друго да работи. Но е добре, че държи за проевропейската политика на България.

 32. 32 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Лявото удари дъното, обяви бившият президент, бивш водач на социалистите и лидер на АБВ Георги Първанов."
  Този е голям песимист! До НУЛАТА има още мегдан.
  Освен това БСП и АБВ и тям подобни квазилеви образования пречат на създаването на истинска социалдемократическа партия от еврошейски тип. Горните са се превърнали в организации, които осигуряват политическо бъдещете на дечицата на бившите БКП-феодали. Т.е. те са феодални организации, които нямат място у нас!

 33. 33 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Ха-ха-ха. А кои не са червени в това гето ?
  ултралеви (Атака),
  тесни леви (БКП),
  широки леви(БСП)
  умерено-неумерено леви популисти (ГЕРБ)
  умерено леви (СДС,ДСБ)
  неуспели още леви (РЗС, формацията на Дудука)

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 34. 34 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Да видим:
  Що се отнася до "избираемите" кандидатури. Това е някакво клише. Знаем, че и магаре да се кандидатира от една партия пак ще спечели. Дори един "неизбираем" кандидат от БСП да вземем и да го кандидатираме за кмет от същата тази партия - пак печели. Има и такива примери, не се смейте.
  И какви са тия хвалебствени слова по адрес на другаря Гоце? Това, че някакъв си номенклатурчик е решил да мимикрира под една или друга форма, прави ли го много убав?

 35. 35 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Лявото мимикрира.Отдавна.И непрекъснато.Всички тези АБВ-та,21-та....

 36. 36 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Отрезвително и доста смешно.

  С пияница за лидер, толкоз. А и електората взе да издиша.

  Мисля, че е време да се разпаднат и да изчезнат. КомунизЪма го няма вече, няма нужда и от тези артисти от изгорелия цирк.

 37. 37 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Малко ми обидно,че никой не казва Браво на ГочитУ! Отново бележи небивал успех. Вече в Пловдив има 8000 гласа.ГочитУ, на всички избори до сега,от както той управлява БСП, има спад с 50% спрямо предишните избори. Тоя да вземат да го издинат за шеф на БСП.До президентските избори ще е ликвидирал партията на полвина.На него винаги може да се разчита.Каквото барне - изсъхва.При Жан Виденов успя да фалира свинекомплекса в Маноле.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 38. 38 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Залагайки на носталгията по тоталитаризма (и залитайки към националсоциализъм), БСП успя да отблъсне младите, образованите и умерените избиратели с леви убеждения. Останаха им diehard русофилите и крайнодесните, но за тях се борят с Атака, ВМРО, АБВ и прочее партийки.
  Много тъпа стратегия, но поне вече не лъжат хората, че са европейска партия.

 39. 39 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Колкото по-бързо тази предателска и антибългарска партия умре, толкова по-добре за България !

 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2872 Любопитно

  Социален, къде си да коментираш? Нали си виден специалист по разпад на партии, помня с какво настървение пророкуваше разцепването на ГЕРБ само преди 1 година...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#17:"lz2"]Повтаряте като /дали/ ненормални за шестте апартамента на Цветанов, [/quote]
  Пич, с нищо не можеш да ме убедиш,че разлика между ГЕРБ и БСП няма.Единственото различие е, че в едното крило са щерките и синчетата на върхушката от БКП,а в другата са назначени техните слуги.

 42. 42 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Няма как с идеите на пещерния комунизъм и крайната русофилия да си "нова" левица.
  Да не говорим, че тия на снимката са до един офшорни милионери. Къф социализЪм, кви 5 лева?

 43. 43 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  [quote#41:"registriran"]Пич, с нищо не можеш да ме убедиш,че разлика между ГЕРБ и БСП няма.[/quote]
  Има разбира се! И това е, че ГЕРБ се съобразяват с народа /даже прекалено/, а БСП прави всичко против народа!/ Само си спомни как беше блокиран парламента при БСП!/

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 44. 44 Профил на sceptic_vgk
  sceptic_vgk
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Повечето партии - членки на Партията на европейските социалисти (ПЕС) като БСП ще имат подобни проблеми в страните си докато ПЕС не разбере че е оставила ЕНП да управлява на 100% европейските пари
  Щом БСП управлява сама или в коалиция ГЕРБ и ЕНП спират парите за България
  Когато ГЕРБ се завърне във властта ЕНП възстановява финансирането на страната ни
  Това е един от основните фактори за представянето на БСП в общините

 45. 45 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2088 Любопитно

  И сега като дръпнем напред, не могат ни спрат. Ще ги минем всичките. Т'ва американци немци, всички ще ни дишат прахта.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 46. 46 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  На това ръководство на БСП трябва да бъде даден още един шанс. Или да върнат Сергей. Още са прекалено далеч от изчезване. Гадта е прост и държелив паразит.

  Дръжте курса, другари!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 47. 47 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Когато съберат под 5% на парламентарни избори, тогава ще спя спокойно.

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  ДС разбра, че Русия е бита карта и България ще ходи към ЕС. Затова просто замести БСП с Герб. Всичко останало си е същото, просто сега крадем от еврофондове.
  И това стана не днес, не на тези избори, а преди 10-15 години.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#21:"shtavesht"]ББ комуне ли е според теб? [/quote]
  А според теб не е ли?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 50. 50 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#43:"lz2"]Има разбира се! И това е, че ГЕРБ се съобразяват с народа[/quote]
  Всички твърдят ,че се съобразяват с НАРОДА и нищо не правят.Само Иван Костов не се съобразяваше и затова всички комунисти и гербери го плюете,въпреки ,че извърши болезнени реформи които дадоха тласък на икономиката в БГ и отвориха вратите ни за ЕС и НАТО.

 51. 51 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  "Лявото удари дъното, обяви бившият президент, бивш водач на социалистите и лидер на АБВ Георги Първанов. "

  Гоце, не бъди песимист. Може и още. Все пак бесепето има 60 кмета на села и паланки. Хайде на следващите избори да са 20.

 52. 52 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2088 Разстроено

  [quote#48:"Darth Plagueis"]ДС разбра, че Русия е бита карта и България ще ходи към ЕС. Затова просто замести БСП с Герб. Всичко останало си е същото, просто сега крадем от еврофондове.
  И това стана не днес, не на тези избори, а преди 10-15 години.[/quote]

  На матр'яла обаче му трябва виновник. Викат му "ей онзи е лош" и те "уууу". После му викат "Не бе, вече онзи е лош" и те пак "уууу".
  Хора, които някога викаха "Слава" сега викат "Long Live". Ама така ще е и по-лоше ще става, ако не разберем колко важни са министрствата на Образованието и Културата.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 53. 53 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  [quote#50:"registriran"]Само Иван Костов не се съобразяваше и затова всички комунисти и гербери го плюете,въпреки ,че извърши болезнени реформи които дадоха тласък на икономиката в БГ и отвориха вратите ни за ЕС и НАТО.[/quote]
  Направи мижави реформи колкото за алиби! Я изброй реформите на Иван Костов! Даже досиетата немА смелост да извади! И не ми излизай с рефрена, че КС...защото досиетата бяха извадени при същото решение на КС! ИК безспорно е умен! Ама от Злобюлите! Гаргамел, както сполучливо го нарече Борисов! Но най-големият му грях е, че създаде мафията и я укрепи финансово чрез т.н. приватизация! Затова хората не щат дори да го чуят, камо ли да го изберат за нещо! Костов е бита карта!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 54. 54 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да си мрат спокойно.Даже много се забавиха..

 55. 55 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2088 Весело

  [quote#53:"lz2"]Но най-големият му грях е, че създаде мафията и я укрепи финансово чрез т.н. приватизация! [/quote]
  Нали и Румен Петков и Първанов това ни разправят от 15 години ама ние "Не та не. не бил Костов ами бил Любен Беров бил създал ВИС-2 и СИК" (Оп! съжалявам СИК е забранена дума). Добре че ни го припомнихте, само забравихте да кажете за Балкан и Кремиковци.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#53] от "lz2":

  1. Пенсионна.
  2. Здравна
  3. Данъчна
  4. Структурно-икономическа
  5. Социална
  6. МВР

  Колкото до досиетата, именно при Иван Костов беше създадена комисията по досиетата. И беше закрита от крадлив дедо, първоначалният любимец на герберастията.

  А да твърдиш, че приватизацията е създала мафията е възможно единствено при тежки умствени проблеми.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#56] от "Darth Plagueis":

  1. Пенсионна - Половинчата.
  2. Здравна - Половинчата.
  3. Данъчна - Да
  4. Структурно-икономическа - краденето на едро ако е реформа.
  5. Социална - Ъ???
  6. МВР - ЪЪЪЪЪ? С Бонев?

  А с комисията по досиетата земи окончателно се скрий някъде. Единствения резултат беше контролираното изтичане на информация с цел изнудване.
  Ненапразно нямаше закон....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 58. 58 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#56:"Darth Plagueis"]И беше закрита от крадлив дедо, първоначалният любимец на герберастията. [/quote]

  А шефът на комисията, който тогава не слизаше от екрана, сега е виден член на ........ Познахте ГЕРБ.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#56] от "Darth Plagueis":

  Коя комисия е закрита от крадлив дедо?! Тази дето миналата година изхарчи 30 милиона лева ли?! Вие за коя държава говорите?! Явно не за България!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#56] от "Darth Plagueis":

  Сега не правим ли пенсионна реформа?! Ами здравна!? Ами МВР?! А в резултат на структурно икономическата няма нито структури, нито икономика.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 61. 61 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#57:"qwertqwert"]1. Пенсионна - Половинчата.
  2. Здравна - Половинчата.
  3. Данъчна - Да
  4. Структурно-икономическа - краденето на едро ако е реформа.
  5. Социална - Ъ???
  6. МВР - ЪЪЪЪЪ? С Бонев? [/quote]

  1. Пенсионна - Половинчата. Започната и разбъркана от ГЕРБ
  2. Здравна - Половинчата. Започната и забъркана от ....
  3. Данъчна - Да
  4. Структурно-икономическа - краденето на едро ако е реформа.
  -- Мултигруп и ДПС натикани в миша дупка. Приватизация -реална, а не "масова", Създаване на Фондовата борса
  5. Социална - Ъ??? Еми
  6. МВР - ЪЪЪЪЪ? С Бонев? - първия уволнен министър, а полицията още кара колите, които "Мими" им купи.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 62. 62 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Изисква се голям талант и неимоверни усилия за да съсипеш потенциал който има партия на 100 години! За моя най-голяма радост БСП отива все по-бързо в историята!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#57] от "qwertqwert":

  4. Кво крадене бе? Все за крадене говорите и нищо на лице. И да, МВР. Лекичко си забравил, че баш тогава мутрите изчезнаха от улиците.

  А с комисията няма какво да се скривам - тогава беше създадена, и всичко добро по тая тема дойде именно от нея.


  До коментар [#59] от "tribiri":

  Казал съм ти да проверяваш по-добре в Гугъл, когато спориш с мен. Понякога имаш и лоши дни и не ти се получава, не превръщай днешния ден в такъв. Провери пак, и ела да ни кажеш.  До коментар [#60] от "tribiri":

  Правим, разбира се. Не виждам никаква драма в това. Между другото, икономика, в сравнение с 97ма имаме. В пъти по-добра. Нали те бива по ваденето на макроикономически показатели?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Абсолютно нормален процес. Просто при БСП той, за съжаление продължи неоправдано дълго. От което разбира се, загуби държавата и в този смисъл всички ние. Що се касае до пълната и несъстоятелност и ретроградност само последният пример (гласуването в комисията против отнемането на имунитета на Сидеров) е абсолютно показателен, че в остатъците от тази партия нищо старо не е забравено и нищо ново не е и не може да бъде научено.

 65. 65 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#63] от "Darth Plagueis":

  И да, МВР. Лекичко си забравил, че баш тогава мутрите изчезнаха от улиците.
  -----------------
  Хаххахахах, изчезнаха, верно е .
  Като Иво Карамански и Любомир Пенев

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 66. 66 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#63] от "Darth Plagueis":

  А с комисията няма какво да се скривам - тогава беше създадена, и всичко добро по тая тема дойде именно от нея.
  ----------------------------------------------------------

  Тц,тц,тц глей ти кви работи.
  И колко и кои сътрудници на ДС бяха осветени от тая комисия бе Тончо, ама официално, не с флашки и пликове по пощенските кутии?

  Да не се мъчиш - 0. Нула. Ниенте

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 67. 67 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  [quote#56:"Darth Plagueis"]1. Пенсионна.
  2. Здравна
  3. Данъчна
  4. Структурно-икономическа
  5. Социална
  6. МВР
  [/quote]
  Нито един от секторите не е реформиран! Костов ги направи още по-неработещи! А здравната му реформа по болшевишки се сведе до там, бедните българи да плащат лечението на преботати цигани, да се краде на поразия и най-необразованите лекари да вземат повече от специалистите! За МВР неам думи! Порнография, не реформа! Въобще Костов освен хайдутлук, нищо друго не свърши! Нищичко! Айде аз мога да греша, ама 99% от хората не го искат! А вие дето го искате нямате даже и единия оставащ процент!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 68. 68 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#63] от "Darth Plagueis":

  А с комисията няма какво да се скривам - тогава беше създадена, и всичко добро по тая тема дойде именно от нея.
  ------------------------------------------------
  Опа, сбъркал съм, сорка.
  Не са 0.
  Много повече са.
  23-ма. ДВАДЕСЕТ И ТРИМА
  Тончоооооо, Тончо, силно се надявам да не приемеш исляма, че затри половината свят.
  Опасността е голяма, той точно за такива верващи-безмозъчни е направен.
  „Списъкът бе приготвен половин час преди идването ми в пленарната зала. Снощи извадихме двама. Чувствам се неудобно, че не мога да изнеса цялата истина”, заявява Бонев след прочитането на имената от парламентарната трибуна.
  Докладът на Бонев остава единственият, който оглавяваната от него комисия подготвя и оповестява, въпреки че той е министър до края на 1999 г.
  Сред разкритите сътрудници на ДС през 1997 г. обаче не попада тогавашният лидер на БСП и депутат Георги Първанов. Неговото досие под псевдоним „Гоце” не е оповестено поради „ограниченията на закона”, както по-късно ще обясни Бонев. В интервю в „Труд” той хвърля вината за неотварянето на досиетата на Държавна сигурност по време на СДС върху Иван Костов. Той го обвинява, че законът не е бил професионално написан, че не е приел предложението му да се разсекрети архива на военното разузнаване.
  Законът от 1997 г. не се прилага ефективно. Не е изпълнена и една изключително важна разпоредба от него, според която до една година след приемането на закона архивите на бившата Държавна сигурност трябва да бъдат предадени в Държавния архив.
  „Замразяването” на процеса по отварянето на досиетата продължава до началото на 2001 г., броени месеци преди парламентарните избори през юни. Тогава СДС предизборно се обръща към досиетата и приема поправки в закона от 1997 г., с които е избрана нова комисия и е разширен обхватът на проверяваните лица.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  [quote#66:"qwertqwert"]И колко и кои сътрудници на ДС бяха осветени от тая комисия бе Тончо, ама официално[/quote]

  Ти верно ли ми задаваш тоя въпрос?  [quote#67:"lz2"]Нито един от секторите не е реформиран! Костов ги направи още по-неработещи![/quote]
  Ъхъ... Знаем гербавата теория - Костов разруши иначе прекрасната държава, оставена ни от Виденов. Иначе, не, вие н есте комунисти, ама никак!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Бесепето заприлича на фалирал крематориум на доизживяване.
  Най-накрая Голямата Руска Лъжа се разложи.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 71. 71 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#69] от "Darth Plagueis":
  Ти верно ли ми задаваш тоя въпрос?
  ---------------------------------
  Верно, както и ти верно не знаеш отговора

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK