Предизвестеният крах на червените

Лидерът на БСП Михаил Миков и заместниците му Янаки Стоилов и Бойко Великов

© Надежда Чипева, Капитал

Лидерът на БСП Михаил Миков и заместниците му Янаки Стоилов и Бойко ВеликовЗадълбочаващата се кадрова криза в БСП, налагането на кандидати от централата на "Позитано" 20 и последващата демотивация на структурите, невъзможността партията да предложи избираеми претенденти, отцепването на АБВ и "Движение 21", липсата на отчетливи опозиционни действия. Това са само част от множеството причини за рекордния срив на БСП на местните избори.


Лявото удари дъното, обяви бившият президент, бивш водач на социалистите и лидер на АБВ Георги Първанов. Оценката му този път е много правдива и съвсем не се свежда само до това, че за първи път от 25 години няма да има кмет в нито един областен град. Не само няма кметове там, но и не е първа политическа сила в общинските им съвети. На много места отстъпва второто място, дори в едни от последните завоювани червени крепости като Видин и Разград.


Социалистите губят и в много общини, които са управлявали 2-3 мандата - кметове и мнозинство в общинските съвети, както и в бедните райони, където традиционно левицата печели. Сега най-видимият успех е "превземането" на синия Свищов - на балотажа спечели Генчо Генчев срещу борещия се за пети мандат Станислав Благов.
Лидерът на БСП Михаил Миков коментира, че макар и без кмет в областен град, социалистите имат кметове в 60 общини - издигнати само от партията или подкрепени от нея на първия тур. И е втората политическа сила в страната. По неговите изчисления социалистите са получили 390 000 гласа, а партньорите от БСП-Лява България - още около 30-36 хил. гласа.


БСП спечели към 900 съветника от общо над 5 100


Резултатите обаче са почти двойно надолу спрямо 2011 г. - 470 000 гласа за листите на левицата тогава. За представянето си БСП обвини "паричната демокрация", участието на полицията в изборите и натиска върху симпатизанти и кандидати. Разбира се оправданието включи и АБВ, които по места играели за претендентите на ГЕРБ - нали са заедно и в централната власт.


Че АБВ има потенциал да цепи от БСП, а не да привлича лява периферия, си пролича още на парламентарните избори 2014 г. "Движение 21" на Татяна Дончева се оказа, че не е чак такъв паразит и не се "храни" основно от електората на БСП - с изграждане на структури бавно и полека, без прибързване за участие в изборите, Дончева направи пробив в 15 общини (участва в 91), в които ще има свои съветници. Сред тях е и София, където резултатът за левицата е разгромен.


Листите на БСП (която участва в коалиция с партньорите си от БСП-Лява България в парламента), АБВ (които се явиха в коалиция с Български социалдемократи на Георги Анастасов и издигнаха Георги Кадиев за кмет) и "Движение 21" получават общо почти 59 000 гласа, а спечелените места в общинския съвет са 12. За сравнение през 2011 г. листата на БСП, която игра самостоятелно, взе около 103 000 гласа и съответно 15 места в общинския съвет.


Спадът с около 40% в София показва,
че разделението на левите не води до по-добър резултат
 


"Омерзените остават вкъщи и не гласуват, защото когато родителите се карат, децата излизат", коментира депутат. Подобна е картината и в страната. На този фон изглежда закъсняла поканата на БСП към общинските съветници на АБВ и "Движение 21" за обсъждане на съвместна политика. "Това няма да бъде пазарлък за постове. Нашите избрани съветници са отворени за такъв тип преговори. Това ще бъде тест за политиката, която ще се провежда в съответните общински съвети", посочи лидерът на социалистите Миков.


Едва ли поканата ще има успех, след като се задава и нов политически проект в център-ляво. Изключеният от БСП депутат Георги Кадиев, който стана публичен критик на партийните решения в последните няколко години, също замисля събиране на съмишленици за формиране на своя партия. Надали БСП ще стане електорален донор за подобен проект, но изчезването на фигури като Кадиев вероятно ще отдръпне онези колебаещи се избиратели, недоволни от ГЕРБ, които той би могъл да привлече за партията. Показа го и това, че е единственият депутат от левицата, влязъл в парламента с преференциални гласове.


Първанов отчете над 45 кметове на общини, издигнати в коалиция или подкрепени, но с "важната, на моменти решаваща подкрепа" на АБВ и го определи като сериозно присъствие, защото, съчетано с групите общински съветници, които АБВ ще има, плюс кметовете на населени места, означава, че партията постига важна стъпка от стратегията във вътрешната политика. Единственият чисто партиен кмет на АБВ е в Стрелча (Пазарджишко) Стойно Чачов, който победи на втори тур претендента на БСП - досегашния кмет Иван Евстатиев.


Пазарджик всъщност добре илюстрира основните проблеми на левицата. Още преди изборите БСП имаше проблем там, който предизвести и загубата. Местната структура пожела да подкрепи Трендафил Величков, доскорошен техен другар, сега областен управител и член на ръководството на АБВ. Партийната централа обаче им наложи непопулярния юрист Стоян Парпулов, а местните социалисти поискаха оставката на Янаки Стоилов, избран за депутат от района.


Стоилов се оказа трън в очите и след изборите в пазарджишка област, тъй като областният лидер на БСП - бившият зам.-министър на транспорта, бивш областен управител на Пазарджик и бивш кмет на Пещера Георги Петърнейчев хвърли своята оставка и поиска тази на зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов. В общините в Пазарджишка област БСП има само един кмет - в Батак, но в общинския съвет е на трето място след ДПС и ГЕРБ.


"Подавам оставка и понасям своята отговорност. Заедно с това каня и Янаки Стоилов, който отговаря за нашата област да понесе отговорност и да си подаде оставката като член на Изпълнителното бюро и отговарящ за област Пазарджик", каза Петърнейчев. Той показа и декларация от 21 членове на организацията в Пазарджик срещу това, че областният съвет на БСП е бил изолиран по време на кампанията.


Командно-административният метод
на "Позитано" 20 не действа


"Трябва да се даде пълна свобода на членовете на БСП по места, да се даде възможност на по-младите членове да работят", коментира още лидерът на социалистите в Пазарджик. Спускането на такива решения обезсмисля партийния живот на една организация, защото тя няма правото да издига общински съветници или да предлага кандидати за кметове. По места хората се познават, знаят кой какво може и с какво може да е полезен на партията.


Пазарджик далеч не е изключение за метода на работа на "Позитано" 20. Потвърждава го и оставката на лидера в Плевен Мирослав Михайлов. "Като редови член на БСП и като председател и на Областния съвет смятам, че БСП е колектив, в който решенията се взимат на колективен принцип, че е необходим синхрон между структурите - от основните организации към Националния съвет на БСП. Но тъй като на последните избори това не се случи, а имаше опит за налагане позиция на националното ръководство като се пренебрегваха позиции на общински организации - това ми дава основание днес в Плевен да обявя, че подавам оставка и като председател на Областния съвет на БСП", заяви Михайлов, цитиран от БТА.


На този фон оставката на Изпълнителното бюро на БСП е най-малкото, което трябва да се направи. Защото разпадът на лявото няма как да бъде преодолян с хора от предходното мъртво статукво и в БСП, и в АБВ, коментира политологът доц. Александър Маринов, някогашен депутат от БСП и дългогодишен лидер на столичните социалисти, пред "Фокус". "Лявото е в тежка системна криза и то не може да бъде оправено от хората, които го вкараха в тази криза. АБВ също имаха големи заявки за спечелване на гласове, което не се случи, така че разпадът на лявото няма как да бъде преодолян с възстановяване на едно предходно статукво, което вече е мъртво", обобщи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK