Няма доказателства, че "Къщата с ягодите" е опасна, смятат и от ИКОМОС

Няма доказателства, че "Къщата с ягодите" е опасна, смятат и от ИКОМОС

© Анелия НиколоваВ последната експертиза на "Къщата с ягодите", въз основа на която съветът към Министерството на културата е гласувал "за" събарянето й, няма доказателства, че тя е опасна, липсва и ключова проектантска документация, която да гарантира нейното "преизграждане" в автентичен вид. Това казва един от членовете на съвета - реставраторът Стефан Белишки от авторитетната международна организация за културно наследство ИКОМОС, който намира нередности и в провеждането на самото заседание от началото на октомври.


Белишки е един от двамата, гласували "против" на срещата, която одобри проекта на собственика, шефът на "Лукойл" Валентин Златев, да събори и "преизгради" къщата-паметник на ул. "Сан Стефано". След обществените вълнения Златев заяви, че представеният от инж. Георги Колчаков доклад - поръчан от Министерството на културата - е нов и вече четвърти, който заключава, че просто укрепване на имота няма да е достатъчно. Според Белишки, който е сред малцината виждали документа обаче той е 


"декларативен" и лишен от доказателствена база. 
Липсват лабораторни тестове за издръжливостта на градежните елементи, както и анализи на пукнатините и степента на застрашеност на "Къщата с ягодите", пише доцентът по реставрация в НХА в особено мнение на сайта на ИКОМОС. Не е бил представен и сравнителен анализ на риска от срутване при евентуално укрепване на сградата - по-щадящата алтернатива, която според проектантският екип също ще наложи "драстични промени". Те обаче не са представили изследване на тези възможности. Същевременно представената от тях документация


не е достатъчна за преизграждане/реконструкция с автентични материали и техники


отбелязва Белишки. "Няма анализ на състав на градежни разтвори, състав на интериорни и екстериорни мазилки, интериорни елементи, структура и изработка на детайли като дограма, подови настилки, щуко и т.н. Не беше представена задължителната професионална фотодокументация на детайли. Не е проучена и технологията на тези елементи. Няма стратиграфско проучване. Няма изследване на историческите промени, нито е изведен приоритет на стойностите", пише експертът от ИКОМОС за къщата, която е ценна не само отвън, но и отвътре.


Проектантът на "новата" къща арх. Савов представи пред "Дневник" документация, по която планира да "преизгради" оригинала. Той обаче също не разполагаше на хартия с експертизата на инж. Колчаков, която не е публична.

© Анелия Николова

Проектантът на "новата" къща арх. Савов представи пред "Дневник" документация, по която планира да "преизгради" оригинала. Той обаче също не разполагаше на хартия с експертизата на инж. Колчаков, която не е публична.


Белишки има и серия забележки към провеждането на срещата, в чийто дневен ред не е присъствало гласуване на проекта на Валентин Златев на "Сан Стефано", а само обсъждане на експертизата за здравината на къщата. Същевременно 


не са присъствали независими експерти-конструктори,


пише той. "В обсъжданията по тази точка активно се намесва зам.-министър Петрунова, което неизбежно повлия върху независимите експертни обсъждания и дискусии. Неприемливи са нейните негативни коментари за Председателя на БНК на ИКОМОС. Представителят на проектантския колектив за преизграждане арх. Георги Савов и представителят на Столична община арх. Влади Калинов се намесваха активно с коментари по време на цялата дискусия без това да е искано от тях и също влияеха на независимото решение на експертния съвет." 


Столична община вече поиска от Министерството на културата да назначи нова независима експертиза за ценната къща. За това настояват от доста време експертите в Националния институт за паметници на културата, които разглеждат проекта и се противопоставят на намеренията паметникът да бъде демонтиран и "преизграден". Засега обаче въпросите към компетентните институции дали предвиждат нова оценка остават без отговор. 


Ако гласуваното от съвета предложение бъде подписано от министър Вежди Рашидов, единственото препятствие пред преизграждането на къщата ще бъде издаването на разрешение за строеж от Столичния общински съвет. Той обаче няма нормативни основания да откаже, смятат проектантите на Валентин Златев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK