Борисов отстъпи за обезщетенията при пенсиониране в МВР, държи на промените за заплатите (видео)

Георги Костов, главен секретар на МВР

© Дневник

Георги Костов, главен секретар на МВРОрязването на заплатите-обезщетение при пенсиониране на служителите от сектор сигурност ще важи само за новоназначените. Социалните придобивки на полицаите се запазват, това се отнася както за заплатите за прослужено време при пенсиониране, така и за порциона. Това заяви пред медии главният секретар на МВР Георги Костов, цитиран от БНР и няколко информационни агенции.


От последващите обяснения на премиера Бойко Борисов обаче се разбра, че все пак правителството продължава да държи на две от другите си идеи - да се махне индексирането на заплатите всяка година с по 2%  от натрупан стаж. Както и свиването на отпуските от 30 на 20 работни дни.


Георги Костов говори след срещата на премиера Бойко Борисов с ръководството на МВР и с финансовия министър Владислав Горанов. Срещата се наложи заради възникналото напрежение в сектора за сигурсност покрай обявените в последния момент идеи за орязването на различни видове плащания на служителите в сферата.
Костов обяви, че на срещата било решено социалните придобивки да бъдат запазени за работещите в системата и за всички, които вече са си подписали трудовите договори. Предложените рестрикции ще се отнасят за всички новопостъпващи в системата. "Социалните придобивки, които имат колегите, категорично остават, ограничаването на размера на обезщетение, което предлага министерския съвет (да се получават не до 20, а до 10 заплати при напускане на системата - бел. ред.) касае хората, които ще дойдат тепърва в нашите редици", заяви главният секретар на МВР, цитиран от държавното радио.


Пред министрите и медиите, присъстващи в началото на редовното заседание на правителството, премиерът Бойко Борисов коментира, че когато сегашните служители в сектора за сигурност са подписвали договора с държавата и са назначавани на работа е било при дадените условия. От думите му се разбра, че все пак ще се направи разграничение за тези, които са в администрацията на силовите структури и полицаите на улицата.


"Ние искаме тези, които носят в студа и жегата, на границата, влизат в пожарите, да са първа категория и да се ползват с привилегии", заяви Борисов, цитиран от агенция Фокус. "Разграничаваме служителите в МВР, пожарната, армията на първа и трета и категория. Каква е разликата да ги питам от администрацията в МВР и армията от тази в Министерски съвет, на здравеопазването или който и да е друг? Не виждам никаква разлика", заяви той.


Борисов изрази очакване и в съдебната власт да преценят "дали съдиите, прокурорите, следователите трябва да получават по 20 заплати, защото не са само МВР и отбраната".


"За сведение в държавни или други администрации тези компенсации са по 6 и по 3, когато се пенсионират. Пак е в знак на уважение към тяхната работа, оттук нататък стават 10", каза Борисов.


Порционът ще се запази, защото граничари, полицаи, които са на улицата, на дежурство нямат време да ходят да ядат и трябва да имат допълнително, нужно им е, коментира още министър-председателят.


Кои бонуси все пак вероятно ще бъдат орязани


Отпуските обаче ще бъдат свити от 30 на 20 работни дни. Това по думите на Борисов се правело заради "тарикати", които имат натрупани отпуски и не ги ползват, а за това, което работят им се плаща като допълнителен труд. Към днешна дата заварените отпуски няма да се губят, но в бъдеще, ще са по 20 дни.


От изказването на премиера се разбра, че правителството продължава да отстоява идеята си държавните служители на МВР вече да нямат право на допълнителни пари за стаж, които досега бяха в размер 2 на сто върху основното месечно възнаграждение за всяка година стаж. Допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата, коментира Борисов. Тоест ще се замрази заплатата на досегашното ниво, като оттук насетне стажът няма да се взима предвид при нарастването на заплатата. "Не виждам логика за това че само си стоял на това място, да получаваш увеличение", каза Борисов, цитиран от Фокус.


Премиерът допълни, че информацията за отстъпките и компромисите ще бъде съобщена на синдиката. "Оттам нататък да правят каквото знаят, но те ме познават добре и знаят, че това е последният им шанс да говорят на разбран език с мен", каза той.


Остри критики и наказания за протестиращите полицаи


Борисов остро критикува и снощните протести на полицаите, които незаконно блокираха улици в София и пътища из страната.


"Ще се възползвам от това, че тук са медиите и главният секретар, за да изпратя едно послание на служителите на МВР, армията, охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно е недопустимо униформени служители, без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват", заяви премиерът. "Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно, армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави", посочи Борисов, цитиран от Фокус.


"180 милиона за 2015 година, не за догодина, а тази - даваме повече на МВР и 57 млн. повече на армията, 20 млн. за учителите, 20 млн. за догодина за спешна помощ, 45 млн. за съдебната система", посочи той. Премиерът допълни, че полицейският синдикат може би е трябвало да протестира за това как 500 лв. гаранция е превенцията срещу наскоро бития полицай. "Моля Христо Иванов за бит полицай 500 лв. ли е гаранцията?", запита още Борисов.


Главният секретар на МВР Георги Костов обяви след среща, че служителите на МВР, които снощи незаконно блокираха пътища, ще бъдат наказани. "Дисциплинарните наказания са, ако са при изпълнение на служебните задължения се извършват противоправни действия като нарушения на Закона за движение по пътищата или по Закона за митингите и събранията на гражданите следва да се вземе административно отношение", каза Костов.


Всеки, който си позволява да прави незаконни протести ще попадне под ударите на закона, заяви и Борисов.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK