Над 15% от нарушенията на изборите са купен или контролиран вот

Над 15% от нарушенията на изборите са купен или контролиран вот

© Прозрачност без границиКонтролираният и купеният вот представляват 15.66% от всички нарушения на последните местни избори, сочат наблюденията на асоциация "Прозрачност без граници". Увеличението на дела на това престъпление става на фона на нарасналия драстично брой на организационните нарушения и нередности в изборния ден.  


Изводите на асоциацията са направени въз основа на впечатленията на 167 наблюдатели в цялата страна и в партньорство с 26 граждански организации. Според техните данни организационните нарушения са близо три четвърти от всички, всяко десето е незаконна агитация.  


Според наблюдателите изборният процес става все по-сложен, но въпреки това не успява ефективно да ограничи основния проблем - купуването на гласове и контролирания вот. Затова и доверието към изборите е ниско. 
Централната избирателна комисия е проявила формализъм, мудност и липса на адекватно ръководство над работата на общинските избирателни комисии, е един от изводите на асоциацията. Тя дава за пример дългите срокове за регистрация на наблюдателите и социологическите агенции, закъснелите указания за работа с бюлетините в средата на изборния ден, липсата на инициатива за решаване на проблема в зала "Арена Армеец" в София, противоречивите и неясни методически указания за достъпа до бюлетините за референдума, затормозили изборния процес и попречили на част от избирателите да упражнят правата си, спорните решения за използването на държавната субсидия от инициативни комитети. 

 
Като слабости на общинските и секционните избирателни комисии наблюдателите посочват неактуалната и липсваща информация в регистъра на застъпниците и в регистъра на постъпилите сигнали и взетите решения. Според тях общинската комисия в София е проявила формализъм и буквализъм като не е позволила на хората да нахпуснат зала "Армеец" поради опасения, че така се нарушават изборните правила. Наблюдателите са установили, че в комисиите не са спазвани процедурите за работа с бюлетините, което пък е обезсмислило въвеждането на контролни номера, кочани и специална защита. Не са зачитани и правилата за броене, включително отчитането на преференциите, а в протоколите са нанасяни множество поправки.  
 
Асоциацията предлага да се създаде регистър на избирателите по настоящ адрес, който
изчиства списъците от мъртви души и въвежда ред в регистрациите на българите, живеещи в страната и в чужбина. Друго предложение е з промяна в Изборния кодекс да се ограничат възможностите за изборен туризъм и да се засили контролът върху гражданската регистрация.


"Прозрачност без граници" настоява да се въведат Регионални преброителни центрове като инструмент за прозрачност и ограничаване на натиска върху избирателите, а също и машинно гласуване, с което ще се намалят манипулациите при броенето на бюлетините и при съставянето на протоколите.


Асоциацията се обявява за това преференцията като мажоритарен елемент във вота да се запази, а гласуването по интернет да се въведе пилотно за българите в чужбина. Сред предложенията за подобрения в изборния процес е и намаляването на прага на валидност на референдумите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  И 90% от нарушенията са свързани с неграмотни избиратели. кога ще бъде въведен образователен ценз?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Много добри предложения ,обаче познайте колко ще одобри НС? Точно нула.Така им изнася .Да си пишат протоколи на воля и да печелят с 99.99%

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1882 Весело

  А стига 15 % фалшименто от колко % гласували ?
  От някъде към 35 % ли ?
  Тогава си е фифти - фифти.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 4. 4 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 520 Весело

  ДПС като направи сега една разяснителна кампания за преференцията ще видите вий...

 5. 5 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  При актовност 46.5% от които 15.66% купени гласове, излиза, че изразили своят глас са 39.22% от българите с право на глас.
  При продължаващото обедняване на народа, все повече хора ще гласуват срещу пари.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8124 Неутрално

  Познайте,кой ще е против Регионални преброителни центрове.

 7. 7 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Да кажат нещо за купените комисии, стига спекулации с неграмотността на българина и сложността на изборите, "организационни нарушения" ли се казва вече на КУПЕНИ КОМИСИИ ?

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2406 Весело

  Много неточни данни за контролирания и купен вот! Точността трябва да бъде до четвъртия знак след десетичната точка! Явно двама цигани са пропуснати от разузнаването на тези веселяци!

  ПС Няма да напиша "Да плачеш ли, да се смееш ли? Направо ще се смея със сълзи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK