Противоречиви показания на делото по разработката "Червеи" срещу Владимира Янева

Подсъдимият Тодор Костадинов и адвокатът му Людмил Рангелов

© Надежда Чипева

Подсъдимият Тодор Костадинов и адвокатът му Людмил РангеловВ Софийския градски съд (СГС) беше разпитана втора група от свидетелите по делото по разработката "Червеи", които дадоха противоречиви и неясни показания. Подсъдими са бившият председател на СГС Владимира Янева, която не се яви на заседанието, и бившият шеф на "Вътрешна сигурност" (ВС) в МВР Тодор Костадинов, за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства (СРС).


На днешното заседание бяха разпитани двама служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Милко Миленов и Тодор Николов, на които е предоставян достъп до информационните системи на МВР и работните стаи на служители, занимаващи се с информационно обслужване. Друг разпитан, техният ръководител Иван Бонев, директор на отдел СДОТО в ДАНС, заяви, че те е трябвало да проверяват дали служители на МВР са заличавали данни за транстортни произшествия. Двамата заявиха, че нищо не са установили и че са прекратили посещенията си в разпоредения им за тях срок.


Разпитаните на миналото заседание Милен Димитров, директор по това време в областна дирекция - Бургас, и подчиненият му Николай Иванов, началник на отдел в дирекцията, дадоха различни показания относноа момента, в който са приключили посещенията на служителите на ДАНС. Според Димитров двамата мъже са спрели да ходят в Бургас, след като е споделил лично в София с подсъдимия Костадинов съмненията си в законосъобразността на дейността им. А Иванов сподели, че е присъствал на телефонен разговор между Димитров и Костадинов, повод за който са били технически проблеми, възникващи след визитите на служителите, на който Костадинов е казал, че те няма да идват повече.
Иван Димитров, бивш директор на Дирекция "Комуникационни и информационни системи" в МВР, заяви, че не е възможно служители да са осъществявали нерегламентиран достъп, заради високата сигурност на системата. Той разказа, че по идея на бившия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на трима служители на ДАНС е предоставен достъп до информационната система на МВР, за да се провери сигурността при физическия достъп в системата.


Други двама свидетели разказаха за инструкция, изготвена по същото време, инициирана от Цветлин Йовчев, с която на служителите на ДАНС е предоставен директен достъп до информационните системи. Преди това за такъв достъп е било необходимо писмено разрешение. Целта била да може да се следи дали други техни служители извършват нерегламентирана дейност. След инструкцията започват и да се регистрират влизанията на самите проверяващи.


На 24 ноември предстои да бъде разпитана последната група свидетели, а на 10 декември ще бъдат изслушани вещите лица.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Активно мероприятие срещу Владимира Янева. С любезното участие на братовчеда на Иво Великов - Тодор Костадинов.

 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Не видях как тези "противоречия" са мотивирали Янева да издаде стотици разрешения ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не една,не две,а стотици гнили ябълки,на това отгоре некадърни.Е,как да стане реформата и в МВР,и в ДАНС и в Правосъдието?

  Tony
 4. 4 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Освен преразказ, нямаше да е лошо да има и елемент на разсъждение - какво значат точно тези показания, как се отнасят към една или друга теза...

  Така дописката е бая безсмислена за читателя, незапознат с подробностите по обвинението.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Не ви ли писна да ме занимавате с този или онзи ОТДЕЛЕН КАЗУС?
  Аз ще попитам-защо Красьо и подобните му са на слобода? Ако някой иска РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА, не трябва ли да започне от знакови фигури като Красьо? Има и други, но не толкова известни като него!
  Остави-няма желание!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#4] от "forza":

  Сега тезата е такава:
  Янева е разрешила използването на средствата извън законно установения срок с което е нарушила закона.
  Горе упоменатите служители обаче, виждайки, че това е противозаконно не са използвали този срок.
  Така Янева е действала против закона, но действията и не са породили по-нататъшни нарушения от страна на служители.
  Така тя не е причинила вреда и следователно е "НЕВИННА"!
  Това е равносилно на тезата, че изнасилвачът е невинен, понеже след изнасилването жертвата не е забременяла!

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  [quote#3:"Free person"]
  Не една,не две,а стотици гнили ябълки,на това отгоре некадърни.Е,как да стане реформата и в МВР,и в ДАНС и в Правосъдието?[/quote]

  С яката тояга на Народа.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 8. 8 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Какви са последствията за служебно лице, полицай, ръководител в МВР, което лъже пред съда?

 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Отстранените (в момента и двете) съдийки си приказват, как оттърване няма, или я отстранява ВСС или императивно ...
  https://soundcloud.com/bivol/badapplestalking2
  https://bivol.bg/bad-apples-talks-1.html

 10. 10 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Иван Димитров, бивш директор на Дирекция "Комуникационни и информационни системи" в МВР, заяви, че не е възможно служители да са осъществявали нерегламентиран достъп, заради високата сигурност на системата. Той разказа, че по идея на бившия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на трима служители на ДАНС е предоставен достъп до информационната система на МВР, за да се провери сигурността при физическия достъп в системата..."

  Някой не е зле да обясни на този бивш директор Иван Димитров, Иван Димитров, бивш директор на Дирекция "Комуникационни и информационни системи", че като нерегламентиран достъп се квалифицира не само достъпът на лица, които не са оторизирани, но и на такива, които са оторизирани, НО СА ИЗПОЗВАЛИ СЛУЖЕБНОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ И ПРАВОТО СИ НА РЕГЛАМЕНТИРАН ДОСТЪП ЗА НЕРАГЛАМЕНТИРАНИ И ПРЕСТЪПНИ ЦЕЛИ, представени като легитимни, какъвто точно е случаят.
  Да не се прави на шапшал и да си мисли, че хората ядем доматите с колците.

 11. 11 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#10] от "info111":

  Бъдете сигурен, че всички казуси по делото ще бъдат решени справедливо. Мога да Ви гарантирам, че поне на първа инстанция, ще има правосъдие, както повелява закона. Съдия по делото е Иван Коев - магистрат с безупречна репутация, компетентен, безкомпромисен и безпристрастен. Макар и млад, може да бъде пример за много свои колеги.

 12. 12 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#6:"ПАСТОРА"]Сега тезата е такава

  Баси... Гениално, Пасторе!

 13. 13 Профил на Образованието, глупако!
  Образованието, глупако!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#8:"info111"]Какви са последствията за служебно лице, полицай, ръководител в МВР, което лъже пред съда?[/quote]
  Никое такова "лице" няма да лъже без да е предварително мотивирано. Т.е. мотивацията изпреварва санкцията по значимост; апропо - вече орязаха ли наполовина заплатите на ченгетата, или още се помайват? Я да продължават да си плащат, за да работят, мамицата им...

 14. 14 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#11] от "glaxo":

  От вашите уста в божите уши

  Впрочем аз винаги съм имал, или съм се стремял да имам по-голямо уважение в съдиите и съда, отколкото прокурорите или полицията например, независимо от мои лични не особено лицеприятни спомени...
  Ако стане така, както казвате, може и да започне да ми се връща поне мъничко вяра, че и в България един ден ще имаме свестна съдебна система, и от там по-добър стандарт и живот за българите в България.

  Благодаря за препратките на "Наблюдателя" в постинг # 9 - не мога да се сдържа да не изразя отвращението си от същества като бившият председател на СГС Владимира Янева, Румяна Ченалова, и особено онова недоразумение, шефът на ВАС Георги Колев, легендиращи се за съдии - за срам и резил на съдебната система и на цяла България!

 15. 15 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Резил: Филоложка от ДАНС командвала операцията „Червеи”

  04.11.2015

  Бившият директор на Вътрешна сигурност на МВР Тодор Костадинов застана за пръв път пред съда, за да отговаря за аферата „Червеи”. Заедно с него е подсъдима досегашната шефка на Софийски градски съд Владимира Янева, която обаче даде заявка, че няма да присъства на заседанията и ще се довери изцяло на своя адвокат – Трендафил Трендафилов.

  На днешното съдебно заседание бяха разпитани бившият директор на Специализирана дирекция технически операции в ДАНС Иван Бонев, неговата заместничка Мариана Танкова и техните подчинени Милко Миленов и Тодор Николов, предаде репортер на Фрогнюз.

  Иван Бонев обясни, че 2 пъти е трябвало да прилага СРС по делото „Червеи”. „Първото искане беше донесено от директора на Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов. Той ми обясни, че служители на МВР извършвали противозаконна дейност като заличавали в Автоматизираната информационна система на МВР наказания от ПТП срещу заплащане. Изяснихме, че за тази цел са ни необходими компютърни специалисти и обезпечение на оперативната установка”. Бонев поставил условие специалистите да имат достъп до необходимите сървъри на МВР по време, когато никой няма да разбере за мероприятието. Това било необходимо, за да не се допусне замитане на следите.

  Иван Бонев наредил на Мариана Танкова да се заеме с поръчението на Костадинов, тя от своя страна дала задачи на Милко Миленов и Тодор Николов. Последните двама се опитали да проникнат в автоматизираната информационна система във вътрешните дирекции в Шумен, Бургас и Варна, НО НИКАКВА РАБОТА НЕ СВЪРШИЛИ. НЕ ЗАЩОТО НЕ ПОЛУЧАВАЛИ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ КОЛЕГИТЕ СИ В МВР, А ЗАЩОТО ИМ ЛИПСВАЛА ТЕХНИЧЕСКА ПОДГОТОВКА ЗА ТОВА. „Не придобихме никаква информация по отношение на това, за което бяхме командировани. Причината е, нашата невъзможност да заснемем екранната активност заради антивирусна защита”, обясни пред съда Милко Миленов. ТОЙ КАЗА ОЩЕ, ЧЕ СА МУ РАЗКРИЛИ КАК РАБОТИ СИСТЕМАТА, НО ТОЙ НЕ РАЗБРАЛ!?!?!?

  НА ВЪПРОС НА ЗАЩИТАТА ИМА ЛИ НЕОБХОДИМАТА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА ПОВЕРЕНАТА МУ ЗАДАЧА, ТОЙ ОТГОВОРИ: "Н СЕ СЕЩАМ"!?!?!?!?!?! В хода на разпита стана ясно, че ТОЙ НЕ Е ВЕЩ ПО МНОГО ТЕХНИЧЕСКИ ВЪПРОСИ !?!?!?!?, което обяснява защо не е разкрил кои лица са манипулирали данни в информационната система на МВР.

  НЕГОВАТА НАЧАЛНИЧКА Мариана Танкова СЕ ОКАЗА ОЩЕ ПО-НЕГРАМОТНА!?!?!?!?!?! ПОПИТАНА ДАЛИ РАЗБИРА ОТ КОМПЮТЪРНИ ПРОГРАМИ, ТЯ ОТГОВОРИ: "НЕ РАЗБИРАМ"!?!?!?!?!. НА ВЪПРОС КАКВО Е НЕЙНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, СВИДЕТЕЛКАТА ОТГОВОРИ БЕЗ НЕУДОБСТВО: АЗ СЪМ ФИЛОЛОГ!"!?!?!?!?

  Всичко това поставя под съмнение квалификацията и ценза на служителите на ДАНС. Дали такива хора като Танкова и Миленов имат място в агенцията, която се грижи за нашата национална сигурност?! Дали ТЕЗИ ХОРА СА ПРОСТО ПАРАВАН ЗА ПРИКРИВАНЕ НА НЕЧИИ ДЕЙСТВИЯ, ИЛИ ПРОСТО ТЕ ВЛИЗАТ В РОЛЯ?! (аз не виждам никакъв проблем за сериозен съд и експерти това много лесно да се установи...)
  Ако театъра в съда продължава, едва ли ще разберем истината за аферата „Червеи”.

 16. 16 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#6] от "ПАСТОРА":

  До коментар [#15] от "info111":

  Благодаря и на двамата за поясненията!
  /които беше добре да дойдат от статията, ама нейсе.../

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK