Австрийски експерт: Дали ни харесва или не, ще трябва да се справяме с миграцията

Бежанци в лагера Заатари

© Reuters

Бежанци в лагера Заатари21 век е векът на движението. Време е да приемем, че глобализацията не е само за богатите. Бъдещето ни е разнообразието, смесването, различията. В това на улицата всеки един човек да е различен от другия. И ще трябва да се научим да се справяме с това, независимо дали ни харесва или не". Това заяви Килиан Клайншмид, доскорошен директор на един от най-големите лагери за сирийски бежанци в света - лагера Заатари в Йордания.


Клайншмид участва във форум, посветен на бежанците, организиран днес в София от "Червената къща" и Гьоте-институт.Той в момента съветва австрийското правителство в политиката за приемане на бежанци. Бил е в бежански лагери из целия свят. Дългогодишен активист във Върховният комисариат за бежанците на ООН.


По думите на Клайншмид хората, настанени в лагери, нямат намерение и нагласа да се задържат там или в страните, в които са избягали, те искат да се върнат в родните си държави при успокоени на конфликтите там. "За съжаление много от тези конфликти продължават с години, бил съм в лагери в Африка например, построени с временна цел, които продължават да съществуват вече повече от 20 години", отбеляза той.
Трябва да преосмислим политиката, да преминем от построяването на временни съоръжения за прием и настаняване към създаването на нещо по-трайно, заяви експертът. Според него трябва да бъдат изграждани не временни лагери, а перспективи, бъдеще за хората, бягащи от конфликтите.


"В Заатари осигурявахме всички минимални стандарти и изисквания за живот - давахме по 2000 калории на ден, прясна вода, подслон...всичко, всеки получаваше каквото и другия. И всеки ден възникваха конфликти, защото хората се чувстваха дехуманизирани. Те не искат подеяния, не искат грижи, не искат благотворителност...те искат сами да се грижат за себе си, да могат да работят, да учат, да се издържат сами, да произвеждат нещо...да са хора", посочи Клайншмид.


Веднага след него думата взе зам.-председателят на Държавната агенция за бежанци Васил Въбранов. И обяви: "Ние засега сме щастливци, че повечето хора не искат да останат". Даде и цифри, доказващи думите му.  Според данните, които изнесе, през 2014 г. 7851 човека, подали молби за статут в България, са напуснали страната и са заминали за Западна Европа, главно за Германия. За тази година бройката е почти същата - 7805. Едва около 200 души годишно са били върнати обратно.


На практика това прави повече от две трети от хората, подали заявления за статут, които са по около 12 000 за всяка от годините. Напускането на хората е и причината повечето от бежанските центрове в момента да са почти празни, признаха преди време от компетентните инситуции. Днес на форума беше казано, че в един от големите центрове в София в момента има едва около 100 човека. Доскоро справка за всеки месец за запълнения капацитет на центровете можеше да се види на страницата на ДАБ, в момента обаче такава вече няма.


Съвсем скоро ще трябва да вземем много по-сериозни мерки за интеграция, да създадем възможност за интеграция, не просто временно приемане в лагери, призна Върбанов.


На въпрос каза, че вчера в крайна сметка е бил приет механизма за прием и презаселване на бежанци, в който се включва и интеграцията им. В този механизъм са заложени отговорности на всички институции.


Залата, в която присъстваха множество представители на неправителствения сектор, активисти, бежанци, обаче реагира бурно и репликира, че това се случва с тригодишно забавяне. И дори в най-сериозните моменти на наплив България не е имала никакъв план за интеграция на хората.


Изпуснахме три години, пълна загуба на възможности, много образовани, интелигентни, млади хора с възможности да допринесат за тази страна избягаха, заяви Азхар Аломар - сирийска бежанка от години в България, която в момента има фондация за подкрепа на бежанци. По думите й институциите само приемат за даденост и подхвърлят, че хората не искат да остават в страната и така аргументират липсата си на адекватни политики за интеграция. Аз съм бежанка, исках да остана, останах и се интегрирах, има и много други като мен, но не им се дават възможности, смята тя. Разказа как бежанци в Турция възраждат и връщат към живот запустели селца и градчета.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да се справяш е едно, а друго е сам да ги викаш, както направи Меркел.

 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами къде ще ходите? Като не затваряте границите, ще се мъчите.

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  "Бъдещето ни е разнообразието, смесването, различията. В това на улицата всеки един човек да е различен от другия."

  Последният човек върви към нас,
  Върви без пол, библия и знаме.
  Последният човек не иска власт,
  Той няма име глас и памет.
  Върви към нас
  Не се усмихва нито ни се сърди
  Сърцето му е мъничък компас,
  Стрелката му насочена не мърда.
  Последният човек не иска власт,
  Не чувства жега, студ,
  Не чувства страх.
  Върви човек, а всъщност гола кукла.
  Той няма памет, име, той няма срам
  Последният човек върви насам,
  Последният човек върви и си пиука.

  ФСБ - Последният човек

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Гневно

  Глупости.
  Ако искам да отида на друго място,първо ще си потърся работа,дом,и тогава ще тръгна.Това е смисъла на миграцията.
  Но да се изтърсят безброй индивиди и да чакат да си грижи някой за тях - съжалявам,не.

 5. 5 Профил на shw13306788
  shw13306788
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Единственото което искат мигрантите е да отидат на готовото и някой друг да ги храни и пои, а пък после да си останвят техните архаични обичаи.

  Пълно затваряне на границата не Европа трябва.

 6. 6 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  От оптимизъм, настроението в ЕС, се трансформира в примирение.

 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Весело

  Васил Въбранов. И обяви: "Ние засега сме щастливци, че повечето хора не искат да останат"

  Щастливци, човек да ви завиди.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Най-страшното е че днес се взимат решения за поколения напред. Дали политиците изобщо могат да се замислят за дългосрочните последици???
  Ако съдим от историческия опит - НЕ !

  [email protected]
 9. 9 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Вечна слава и поклон доземи, на ония "щастливци", населяващи тази държава, която дори бягащи от война заобикалят.  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#3] от "Beyond":

  Жестока песен! Браво!

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  Сега какво? Трябва да благодарим на Боце и Орешарски ,че направиха България непривлекателна?

 12. 12 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  Има голям брой хора, които няма къде да мърдат, но може да бъдат "пресети" и "непасващите" да бъдат върнати. Остават тези дето са минали "ситото". Помислете малко, тези, ако си искаха шериата щяха да си стоят по къщите — та ИД е точно това. Тези бягат, и то към друг свят. Ми умните ще строят вятърни мелници, а тъпите ще строят стена... Представете си за момент, че тези са принудени да работят. Те нямат ценз и образование за да се преместят бързо в друг град, държава или да сменят континента и остава да работят евтино и да потребяват на място (местни данъци и такси и ДДС). За калпазаните дето били пристигнали омешани с бежанците... няма да е сефте на Европа — след ВСВ е имало голям лов на военно престъпници сред връщащите се войници и военнопленници, та явно няма да е толкова трудно да се оправят нещата до прилично ниво. За справка, в съседна Румъния здравния министър е СИРИЕЦ, а премиера дето вчера подаде оставка щяха да го гонят отдавна, щото поиска оставката на същия този сириец.
  У нас, трябва да искаме промяна в работата на полицията, а не да ми затапват града с искания за кинти, и то два дена след стрелба с гранатомети в същия този град. "Бежанците" са повод да си оправим нашата система, а не че са някаква яка заплаха. Жандармерията по селата пазеше хората от местните роми, а не от бежанци-сирийци.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Представям си,ако България беше привлекателна.Ние сега,с малкото ,не можем да се справим,ако ни нападната стотина хиляди,направо сме загинали.

 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#12] от "gost22":

  Поздравления за коментара ти!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "dissident":

  Мда-а, има още да чакаме, докато стане на отчаяние и в главите на хората най-сетне светне мисълта, че са заклещени в ъгъла. А тогава единственият начин на спасение ще е брутален ответен удар...
  Защо ли не ми се вярва, че ще могат да го изпълнят?!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 16. 16 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Бъдещето ни е разнообразието, смесването, различията. "
  Дрън-дрън, бълнуват някъв междурасов генгбенг и не си дават сметка, че хората са се приспособили за живот в определената им среда и целия тоя стрес няма да доведе до нищо добро, просто обратен завой в еволюцията и избеляване на неколцина чернокожи, изкушени от капитализма в северните ширини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK