Депутатите редактираха в комисия Закона за достъп до обществена информация

Депутатите редактираха в комисия Закона за достъп до обществена информация

© Цветелина Белутова, КапиталКомисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите прие на второ четене проектозакона за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), внесен от Министерския съвет. Депутатите направиха редица терминологични, технически и стилистични корекции и приеха проекта с 10 гласа "за", 0 - "против" и 2 - "въздържали се".


След като Народното събрание прие на първо четене поправки в закона, депутати от Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фрон (ПФ) и БСП не бяха напълно удовлетворени от поправките и дадоха заявка, че ще работят за усъвършенстването на закона.


На днешната комисия по предложение на Иван Вълков от ГЕРБ беше прието законът да влезе в сила на 1 юни 2017 г., а не на 1 февруари 2016 година, заради забавянето с прокарването на законопроекта.
Полемики предизвикаха две предложения на Мартин Димитров и Петър Славов от РБ за разширяване обхвата на определението за публичноправна организация и за изискване за предоставяне на информация от дружества, в които държавата е правила апортни вноски.


Те искаха в определението за публичноправна организация (това e организация, задължена да предоставя достъп до информация) да се запише, че е "създадена в обществен интерес", а не както е сега, че е създадена да "задоволява обществен интерес. Мартин Димитров даде пример с Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания, които са били повод за противоречива практика заради сегашното определение. От Министерството на траснпорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) възразиха, че промяна в дефиницията крие опасност от противоречие с европейска директива в тази област. Те се аргументираха с предишен отрицателен опит, породен от неправилна терминология в българското законодателство, което впоследствие е трябвало да бъде редактирано.


Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на "Програма Достъп до Информация", заяви че директивата създава минималния стандарт и това не пречи да бъде разширен кръгът на задължените. Снежана Дукова от ГЕРБ подкрепи предложението и заяви, че дефиницията  "задоволява обществени интереси", не е ясна и "води до различни представи".


В крайна сметка предложението на депутатите от РБ беше прието с 10 гласа "за", 0 - против и 2 - въздържали се.


По второто предложение МТИТС изрази притеснение, че дружествата, които са били приватизирани поетапно и в миналото са били обект на апорт, ще бъдат поставени в неконкурентна ситуация спрямо останалите частни компании. Според транспортното министерство няма основание частни компании да предоставят такава информация.


Снежана Дукова отново подкрепи колегите си от РБ и заяви: "Не разбирам защо смущава Министерството на траснпорта, че частните организации и публичните такива могат да предоставят информация по отношение на определени апортни вноски, какво като те са частни, това би спряло държавната политика до определен сектор".


В отговор представителят на МТИТС каза: "Не си представям една компания да предоставя информация за заплатите на служителите си". И поясни, че така както е представен проектът,  става дума за всякаква информация, а не само за апортни вноски. Александър Кашъмов заяви, че се въздържа по този въпрос, но обществото има право да знае за апортите.


Предложението не беше прието, след като 2-ма гласуваха "за", 0 - "против" и 10 - "въздържали се".


Беше прието и друго предложение на депутатите от РБ - да подлежат на защита личните данни на заявителя на искане за достъп до обществена информация.


Депутатите одобриха и предложението на Иван Вълков информацията предоставена по електронен път да не се заплаща.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 240 Неутрално

  както всички закони и тоя събира информация за гражданите за да ги ползват определени другарски формирования , а ги ползуват за да държат примката около врата достатъчно стегната

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Конструиране на врати и вратички, благодарение на които достъпът до информация да стане практически невъзможен за обикновените граждани.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK