Министерството на земеделието е против въвеждането на данък "вредни храни"

Министерството на земеделието е против въвеждането на данък "вредни храни"

© Георги Кожухаров



Министерството на земеделието и храните е против въвеждането на данък "вредни храни", заяви пред БНР министър Десислава Танева.


"Не мога да кажа, че съм против философията и целта на една предложена законодателна мярка, но не мога да приема начина, по който да се достигнат исканите цели. Просто Министерство на земеделието и храните не беше поканено и не участва в работната група, която е разработвала законопроекта. И нашият екип, включително и аз го получихме, когато той беше качен на страницата на Министерство на здравеопазване за обсъждане", каза Танева.


Подобни режими за облагане на храни има в пет държави на ЕС, като само в три от тях това е под формата на данък, както е предложен у нас, в две от тях обхватът е само на определена напитка, коментира министърът.




"Само в една страна – Унгария, обхватът на облагане данък "храни" е малко по-голям, но не толкова широк, колкото нашия законопроект. Последните анализи от ефекта на прилагането на тази законова уредба в Унгария са твърде песимистични и за бюджета на Унгария, и за потребителите, да не говорим за хранителната индустрия", каза Танева.


Идеята на здравния министър Петър Москов да се облагат допълнително стоките, които са с високо съдържание на захар, сол или трансмазнини и са считани за непитателни и причина за затлъстяване, беше критикувана от асоциации от хранително-вкусовата промишленост и търговски вериги.


Според Танева наименованието "вредни храни" не съществува в нито една дефиниция. "На пазара в момента съществуват със сигурност и се предлагат само безопасни за здравето на хората храни. И това е регламентирано и в европейски регламент, оттам в национално законодателство, оттам единният контролен орган по безопасността и качеството на храните е Българската агенция по безопасност на храните. Така че би следвало да говорим за храни, чиято консумация в норми над медицински препоръчваните би довело до определени ефекти за здравето", каза тя.


В коментар за промените в наредбата за храненето в детските градини и училищата, които предвиждат на децата да се предлагат само храни по стандарт, Танева заяви, че фирмите, които предлагат подобни продукти, ще успеят да се справят с нарасналото търсене. По думите ѝ, новите изисквания за храненето в детските заведения няма да доведат до драстично увеличение на издръжката на децата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK