Казусът с Ларгото - следизборни действия

Спорният нов градеж от около 2 метра върху перистилната сграда и планираните за нея арки най-много притесняват гражданите. Консервационните зидове обикновено са с височина 40-60 см, казват археолози.

© Георги Кожухаров

Спорният нов градеж от около 2 метра върху перистилната сграда и планираните за нея арки най-много притесняват гражданите. Консервационните зидове обикновено са с височина 40-60 см, казват археолози.В "Антична Сердика" при софийското ларго отново работят строители. Обектът вече не е замразен, както нареди министърът на културата Вежди Рашидов на 13 октомври. Работата беше спряна след протести, че никнат бутафорни "руини", към които се присъедини и кметът на София - тогава в предизборна кампания.


Създадена беше "спешна" работна група, която трябваше да оцени реставрацията. Крайният срок да го направи изтече преди три седмици. 


Защо се бави работната група и какво става на обекта?  "Дневник" попита Министерство на културата. Ето тази кореспонденция от вчерашния ден:
На какъв етап са обсъжданията на работната група за "Антична Сердика" и има ли консенсус по някои от основните забележки срещу проекта - арките, високото надграждане на перистилната сграда, "състаряването" на зидовете, качеството на материалите.


В хода на обсъжданията на работната група представителите на гражданското общество декларираха с писмо, че не са експерти по консервация и реставрация. Тяхната роля е била – според думите им – да регистрират неприемливото изпълнение на откритата част на проекта и в бъдеще да се гарантира по-качествено реализиране на проекти с обект културни ценности от национално значение. Или иначе казано – те нямат бележки по проекта, а по начина на изпълнение . На обекта ще има разделителна линия, която се нарича сигнираща фуга,  между оригиналните структури и консервационния надзид. Специалисти-консерватори се произнесоха по процеса на състаряване на зидовете.


Защо три седмици след първоначално обявения краен срок за становището (19 октомври) групата все още няма решение? Какъв е новият й краен срок? Как министерството гарантира, че назначените от него експерти ще стигнат до заключение преди завършването на обекта?


Министерството на културата винаги  е било отворено за мнението на гражданското общество по различни теми и проблеми. Точно затова реагирахме веднага на загрижеността на г-н Манол Глишев и негови съмишленици за естетическите качества на сегашния вид на оригиналните находки и консервационни надзиди.


Междувременно по него се работи. Каква част от работата по "Антична Сердика" е замразена и какъв е крайният срок за нейното завършване, за да се предотврати загубата на европейски средства? 


За да няма риск от загуба на европейски средства, проектът трябва да бъде завършен в срок, като в момента се работи по дейности, които не са обект на обсъждане от работната група.


Ще назначи ли министерството независими експерти в групата, както поискаха гражданските представители, поканени от министерството в нея - и каква е мотивацията за назначаването на точно този й експертен състав, който се състои предимно от работили по спорния проект хора?


Гражданските представители не са посочили кои са независимите експерти. Министерството на културата се придържа към процедурите, предвидени в Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията, уважава становището на регламентираните в тях експертни органи и взема съответните мотивирани решения.


Казусът с Ларгото - следизборни действия

© Юлия Лазарова


При демонстрираната от министерството загриженост и при присъствието и на главния проектант, и на директорът на НИНКН в работната група, защо гражданските представители са принудени да искат проектната документация по Закона за достъп до обществена информация? Защо просто не я направите публична?


Защото такъв е редът за предоставяне на документация.


Що се отнася до въпросите на гражданите от официалното писмо, на тях ще бъде отговорено в законно установения срок.


"Дневник" зададе на министерството и някои от въпросите на гражданите, адресирани публично и с официално писмо до министър Рашидов на 23 октомври, които все още са без отговор. В същия ден, вчера, гражданската квота е получила отговор на запитването си по Закона за достъп до информация, че Министерството ще се забави с отговорите още две седмици, защото страни по исканата документацията са Столична община и "Метрополитен" АД.


Обратно на мнението на министерството протестиращите имат редица забележки и съмнения към проекта. Още преди изборите те поискаха включване на независими експерти в обсъждането и публикуване на документацията, за да се удостовери кой и как е правил заданието, кой е "дописал" и одобрил спорните зидове в проекта, какви са материалите и как са разпределени общо 16-те милиона европейски средства за строителство и консервация на обекта. 


По информация на "Дневник" проектът е минал през първия мандат на Вежди Рашидов, изготвен от арх. Юлий Фърков и одобрен "по бързата процедура", въпреки забележките на Института за недвижимо културно наследство и при всякаква липса на публичност. Макар че в работната група за оценка присъстват и арх. Юлий Фърков, и директорката на института Даниела Джуркова, и хора, работещи по проекта, Министерството на културата заяви на гражданите да поискат документите по Закона за достъп до информация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Гневно

  На всички ни е ясно, че г-н министъра няма да се сдобие изведнъж нито с морал, нито пък с интелект. Може даже да се поспори дали тоз творец има особено развито чувство за естетика.
  Тези под него пък - по стар български обичай внимателно триангулират всяко свое действие. Пълна трагедия.

  #killwhitey
 2. 2 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 632 Неутрално

  При цялото ми уважение и риск от минуси, от десетките дописки по въпроса не е ясно защо са "спорни" въпросните арки - някой доказал ли ги е, че ги е нямало? Ако ги е имало в оригинал, защо да не ги възстановят - както Св. София и Ротондата например?

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 3. 3 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Нямало обсъждане? Извинявайте - ами за паметника при НДК нали имаше - и какво? Стои нерукотворный. За фонтана на Витошка нали имаше - стои и не работи. С допитване ли ще решим нещата или ще ги оставим на специалистите, които, както разбирам, са направили проект - кой да го направи - г-н Манол Глишев ли?

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 4. 4 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "gun":

  Точно обратното - към момента е невъзможно да се докаже, че ги е имало. Какво се възстановява тогава?!?

  #killwhitey
 5. 5 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 933 Неутрално

  някво гадно чуство оства след като го прочетеш това... Не стига че се ебават с настоящето ни, но яко и на миналото посягат - ако може и то да се чалгализира и милиционизира... та плебса да си живее в идилия че винаги такава цигания е било

  Pure Chewing Satisfaction
 6. 6 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ":

  Как да не може - има толкова много разкрити римски обекти, знае са как са строени и изглеждали. Като откриеш огризка от ябълка, не знаеш ли как е изглеждала ябълката? Въпросът е наистина в изпълнението - цветът на ябълката, гланца и пр. - това също е работа на специалисти, а не на "независими" експерти и на обсъждане. А иначе на мен цялата тази дупка с бетон отстрани по принцип не ми е естетическа - а "паркингът" на мястото на сградите отсреща, който е откак се помня - също стои в центъра на столицата и чака "експерти" поне 40 години!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 7. 7 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#2:"gun"]някой доказал ли ги е, че ги е нямало[/quote]

  Според правната теория отрицателни факти не се доказват (в случая липсата на арки), затова тежестта на доказване е за тези които черпят права (или материална облага в конкретния случай) т.е. арх Фърков.

  #killwhitey
 8. 8 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ":

  Освен по спомени на Лили Иванова.

 9. 9 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#6] от "gun":

  Ами не, не се знае.... или искаш да кажеш че ако след 1000 години ти намерят 10 см от основите на къщата на Баба ти на село то тя ще е същата като къща със същите размери в Африка например....

  Pure Chewing Satisfaction
 10. 10 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#2:"gun"]Ако ги е имало в оригинал, защо да не ги възстановят - както Св. София и Ротондата например?[/quote]
  Поначало за археологическите обекти, както и в този случай, е спорен въпросът дали трябва да се възстановяват или да се консервират в във вида, достигнали до нас. Само консервация и укрепване е едно, дострояване, дори с претенциите да е възстановяване на първоначалния вид е доста рисковано. По принцип да се направи проект за възстановяване в първоначален вид е би трябвало да стъпи на изследователска и експертна работа преди това, ако трябва да бъде извършено коректно. Не знам доколко проектът, който се изпълнява е с претенции за възстановяване на първоначален вид. Затова се поставят и маркировки, за да е видно до къде е автентичното строителство и къде е новото.

 11. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#2] от "gun":

  И на мен ми дойде до гуша от пуристи....
  Щом има разделителна линия между ново и старо какво да оплакваме автентичността. По този начин няма проба за фалшификация, не вярвам също да дойдат тепърва експерти да гледат старите зидове за да разберат как са строили римляните. Тук май вече няма останали неразгадани тайни.

  А за неспециалистите ще бъде по-интересно, ако могат да си представят по-добре как са изглеждали (евентуално) сградите.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 12. 12 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Тъжно е и безотговорно, че заради пропуснати срокове (сигурно си има и отговорни за това) може да се навреди на археологически останки. Вероятно средствата са отпуснати именно да се запази и облагороди обекта, а не просто да се усвоят!
  Привърженик съм на максимално придържане към автентичния вид на останките, така, както са достигнали до нас, а не за дострояване и свободни интерпретации. Укрепване, консервация, подходящо оформяне на околното пространство и достъпа до тях- да. Всичко останало смятам за рисковано, понеже трябва да е плод на много сериозна изследователска работа.
  В София има малко разкрити археологически обекти (повечето са под земята) и трябва да се отнасяме с особено внимание към тях.

 13. 13 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#11] от "Алф":

  Както писах в другата тема - още в строителния техникум сигурно учат къде по римско време е имало и къде не арки. Така че най-вероятно е именно там да е имало - защо тогава да не ги възстановят? По-добре ли е да останат само "автентични" основи? Ами да сринем тогава Колизеума, Св. София, Балдуиновата кула, че дори и наистина идиотската крепост Белчин баня. Защо не сринем до основи и Траянови врата, а също ги изграждаме? Автентичността не е най-хубавото нещо - пример Лейди Гага без грим...

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 14. 14 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#11] от "Алф":

  ти щото много разбираш от историческа архитектура и си пръв по даване на мнение. Я кажи какво работиш да си кажа аз моето "експертно" мнение по въпроса как си вършиш работата та да видим дали ще ти хареса.

  Pure Chewing Satisfaction
 15. 15 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#13] от "gun":

  доста различни примери даваш - явно нито едно от местата не си ги виждал щом ги сложи в един кюп

  Pure Chewing Satisfaction
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4545 Весело

  Изборите минаха - ГЕРБ победи - можем сега да си правим каквото щем!

 17. 17 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Според мен напълно е възможно Антична София да бъде възстановена в автентичен вид,както Св.София и църквата Св.Георги в карето на властта.Искат се средства и доста усилия.Иначе ще стане нещо бутафорно,а и виждам,че продължава да се работи.Недостойно е.Същото става и с ремонта на градинката на НДК,а прословутият паметник продължава да стърчи,а един от авторите скоро получи и орден Стара Планина.
  Нека г-н Рашидов или който го замества да спре всички тези безобразия,както и гл.архитект на София!

  Tony
 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  За тези, които искат нищо не да не се пипа - много ли е интересно да гледаш камъни, без да си представяш кое какво е било?

 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#14] от "serpico":

  Не постът ми е с номер 11.

  Разсмя ме..  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Що бе кво гледайте колко е хубаво, шареничко, новичко ... чудничко :д

 21. 21 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 516 Весело

  ДА РАЗРУШИМ И ЦАРЕВЕЦ!
  СТИГА БУТАФОРИИ! 8-)

 22. 22 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#2] от "gun":

  Ами не ти е ясно, защото си далече от културата

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 23. 23 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#21] от "bosev.asen":

  Ами тя тази пародия на църква там какво е ? Кич.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 24. 24 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#14] от "serpico":

  тъй кат та гледам и ти си голям архитект и списиалис ... сигурно ут 2 месеца имаш книжка и мойш да дрифтиш кат ...

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#13] от "gun":

  Не е толкова важно дали е имало или не арки; по-съществен е въпросът ЗАщО трябва да се строят двайсетипървивекови ''руини'' почти от нулата! Каква е необходимостта да се фалшифицира нещо, отдавна разрушено и изчезнало, вместо да се построи нещо ново, съвременно, което да се превърне в ''културното наследство'' на далечното бъдеще. А както се развиват нещата сега, в бъдеще не само няма да има достойни образци на архитектурата/културата от днешния ден, но и онези, останали ни в наследство от предците ни, ще бъдат напълно унищожени от съвременните ''възстановители'' на историческите паметници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK