ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Въпреки обещанията, на Ларгото зидовете остават, градят се арки (допълнена)

Подготовка за вдигането на двете арки на Ларгото

© Юлия Лазарова

Подготовка за вдигането на двете арки на ЛарготоПодготовка и кофраж за изграждането на двете арки в откритата част на антична "Сердика" пред ЦУМ тече усилено в момента, видя репортер на "Дневник". Арки ще има, зидовете няма да се бутат, не знам какво сте чули, работата тече, заяви в отговор навъпрос отговорник по консервационните и реставрационните работи на обекта на Ларгото.


По думите му още в понеделника след първия тур на изборите - 26 октомври, била отменена заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов, с която временно бяха спрени част от консервационните и реставрационни работи на Ларгото заради скандал и жалби. От тогава работата по проекта, който е оспорен както от граждани, така и от столична община, продължавала без промяна в намеренията. Имало да се спазват европейски срокове и да се усвояват евросредства.


Министерството: арки няма, ще отговорим понеделник
Помолени от "Дневник" за коментар от Министерството на културата казаха, че ще проверят казуса и ще отговорят допълнително в понеделник дали и защо работата на обекта продължава. Коментираха само, че няма изградени арки. На въпрос защо все пак има подготовка за изграждането им и очевидно работата по обекта продължава, заявиха само, че ще дадат отговор в понеделник.


От столична община реагираха бурно, казаха, че от вчера знаят, че всичко по проекта продължава, не е замразено и ще настояват остро за реакция на министерството и за спиране на всякаква дейност.


Малко преди местните избори министерството на културата реши да замрази част от консервацията и реставрацията на Ларгото заради остри критики, че под бутафорни градежи се заличават и рушат автентичните римски останки. Проверка и документи, с които "Дневник" разполага показаха, че експерти са възразявали неколкократно срещу проекта още през 2011 г. и през 2013 г. Въпреки това той е бил придвижван без промени. До 13 октомври тази година - в начеверието на местните избори, когато гръмна поредния скандал.


По информация на "Дневник" до замразяването се стигнало след бурна реакция на кмета на София и кандидат тогава за нов мандат Йорданка Фандъкова и след личната намеса на премиера Бойко Борисов. Ден след като Фандъкова обаче спечели местния вот в столицата, работата е била възстановена, научи "Дневник" от ръководители на обекта.


Общината: Продължаваме да настояваме за сваляне на надзиди и да няма арки


Днес от Столична община заявиха, че са внесли официално в Министерството на културата своето становище срещу част от консервационно-реставрационните работи и продължават настойчиво да държат на тях. Сред изискванията са намаляване на високите над два метра надзиди, да не се изграждат планираните две арки, да се състарят новите градежи, както и префугираните с нов материал участъци.


"Тази по-голяма тухлена сграда е голям проблем. Столична община категорично смята, че нейното надзиждане в такъв голям обем е неподходящо за тази зона, защото измества фокуса от оригинала. Оригиналът е на 20-30 метра от това, той е в отлично състояние и така с възстановки се измества вниманието от структурите, които са оригинални, големи и значими", заяви покрай споровете зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов. "Сградата мачка визуалният хоризонт, води до това вместо да се насочи мисленето на посетителите към отлично запазените оригинали в подземната зона, им насочва вниманието към тази доста свободна интерпретация на римски градеж. Освен това влиза в доста остър контраст с околните сгради, които са доста по-рпилично консервирани. Тази сграда в този вид не бива да се позволи да остава и да се коригират надзидите", допълни той.


И днес той потвърди вижданията си и каза, че ще настоява за среща в спешен порядък с рпедставители на министерството.


Още след спирането на консервационните дейности в Министерството на културата започнаха срещи и заседаниия с представители на общината, на гражданския сектор, археолози и консултанти на проекта с обещанието да изчистят спорните моменти. И още на първата публична изява в министерството зам.-министър Бони Петрунова увери, че арки няма да има, а вероятно големите надзиди ще бъдат намалени.


Днес обаче работата по тези неща продължава с пълна сила. Въпреки че оформената работна група продължава поне привидно да заседава и да обсъжда проблемите.


Работната група не може да работи


Заседанията всъщност са именно това - привидни. Още в началото на гражданската квота било заявено да даде идеите и решенията си за това кое и как да бъде премахнато, кое и как да бъде коригирано. Отговорихме, че не сме експерти, че не ни е това работата, ние сигнализираме, че нещо не е правилно, че е бутафорно, но експертите трябва да кажат кое и как да се направи, разказа преди време пред "Дневник" Манол Глишев, който е част от гражданската квота в групата. Не може от нас да се искат тези решения, трябва самите архитекти и технолози, реставратори, да кажат кое и как трябва да се направи, за да бъдат преодоляни проблемите, допълни той.


Работата на групата се спира и от още един съществен проблем - липсата на документи. Гражданските представители поискали документи за проекта, за да знаят какво е планирано, как. И съответно да говорят по-експертно и подготвено. Да имат необходимата информация за това откъде се тръгва. От Министерството на културата обаче им било казано да поискат документите по закона за достъп до информация. И все още не са им ги предоставили. "Как да коментираме, как да работим, да даваме идеи или решения, без да имаме каквато и да било яснота около документацията и самия проект", попита Манол Глишев.


И докато текат споровете в самата работна група и макар от министерството да не са съобщавали за отмяна на заповедта за замразяване на консервацията, работата продължава да си тече.


"На хората им харесва"


Елате след няколко часа, застанете на изхода от метростанцията и вижте как работещите в София хора, хора от цялата страна, гледат камъните и им харесва, коментира ръководител на обекта за консервация. Идеята е да покажем на обикновените хора какво е било тук, допълни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK