Кабинетът се отказа от предложенията си за промени в сектор "Сигурност"

Кабинетът се отказа от предложенията си за промени в сектор "Сигурност"

© Надежда Чипева, КапиталПравителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна. Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след извънредното заседание на Съвета за социално партньорство тази сутрин.


"Постигнахме като съгласие, че приемаме като достатъчно, даващи необходимата гаранция, изявленията на зам.-председателя на НС Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет за 2016 година", съобщи Бъчварова пред журналисти след срещата със синдиката на протестиращите полицаи.


Преговорите със синдикатите продължават от понеделник
"Предложенията за законодателни промени касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица", каза още вътрешният министър. По думите й Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор "Сигурност".


"Не сме обсъждали в детайли това, с което ще започнем. Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси. Детайлите ще бъдат уточнени от техните представители в разговорите", коментира тя.


След като кабинетът обяви намеренията си за съкращения на плащанията в сектор "Сигурност" във вторник, полицаите започнаха протести и блокиране на столицата срещу готвените промени. Това предизвика отстъпки в плановете на правителството, но остана твърдата им позиция, че трябва да се прекрати индексирането на заплатите всяка година с по 2% от натрупан стаж, както и дължимата отпуска за служителите в сектора да се свие от 30 на 20 работни дни.  


Синдикатите обаче не приеха компромиси и не са съгласиха нито с намаляването на отпуските, нито с отмяната на 2% от възнаграждението за прослужено време и запазване на обезщетението от 20 заплати след пенсиониране и решиха да се съберат на национален протест в София.


Националният протест на полицаите ще се проведе от 13 часа в София


Въпреки решението тази сутрин обаче планираният за днес в 13 часа пред Народното събрание протест на полицаи, пожарникари, надзиратели и военнослужещи ще се състои, съобщи Галентин Грозев от синдикания алианс "Сигурност".


Ще бъдат отменени само планираните за следващата седмица прояви, но синдикатите ще запазят стачна готовност, обясни Грозев - в зависимост от това дали ще бъдат спазени обещанията, поети от МВР и депутатите, участвали на извънредната среща днес.


След съобщението на Бъчварова, че се оттеглят спорните текстове от проектобюджет 2016 г., председателят на синдиката на служителите в МВР Валентин Попов заяви за пореден път, че не са склонни на компромиси и не са съгласни на никакви промени.


Малко по-късно на фейсбук страницата на синдиката беше публикувано следното съобщение:


"КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ,
ПРОТЕСТА НЕ Е ОТМЕНЕН И НЕ СЕ ОТМЕНЯ!
НЕ СЕ ПОДАВАЙТЕ НА ПРОВОКАЦИИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ И ПРОДАЖНИТЕ МЕДИИ!
ЧАКАМЕ ВИ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ !
НАШИТЕ ИСКАНИЯ НЕ СА ПРИЕТИ И НЯМАМЕ ОФИЦИАЛНИ ГАРАНЦИИ ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ В СЕКТОР "СИГУРНОСТ"!
ВЯРА, СМЕЛОСТ И КУРАЖ, БРАТЯ И СЕСТРИ !
ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ! ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА ПОСТИГНЕМ ВСИЧКО!"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK