Калфин предлага нов закон за социалните услуги и повече пари за общините

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика

© Георги Кожухаров

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политикаМинистерството на социалната политика подготвя нов закон за отделяне на социалните плащания от социалните услуги, обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на Националния съвет на АБВ, цитиран от "Дарик". 


"Трябва да отчитаме и това, което се случва в България като демографска картина, включително застаряването на населението, много възрастни хора живеят в отдалечени населени места, с малко възможности за грижа от семействата. Там, където се очаква, че държавата, общините и въобще публичните власти би трябвало да се постараят и да отделят повече ресурс за грижа именно за тези хора", каза министърът.


Затова АБВ ще настоява за увеличаване на бюджетите на общините, които имат повече социални услуги. По думите на вицепремиера има средства по програмите за социални политики, "можем да действаме". Пусната е например втора програма, по която се отпускат 150 милиона лева европейски средства за социални услуги, обяви социалният министър.
Относно държавния бюджет за 2016 година, вицепремиерът заяви, че в него разходите в сравнение с тази година са се увеличили с 2 милиарда лева. "От тези 2 милиарда допълните средства около една четвърт са за социална политика, но голяма част отиват в пенсионната система. Там увеличението ще бъде с около 500 милиона лева", обясни Калфин, цитиран от Агенция "Фокус".


И догодина половината от приходите на НОИ ще бъдат субсидирани от бюджета, призна Калфин, но изрази надежда с по-пълното влизане на промените в пенсионната система, този фонд да стане по-самостоятелен и да може да гарантира по-адекватни пенсии.


Друго, което интересува общините от бюджета са средствата свързани с компенсации за минималните работни заплати, допълни той. Субсидиите и трансферите за общините за централния бюджет се увеличават с 10%, като в момента те са около 2,485 млрд. лева, а през следващата година ще са 2,662 млрд. лева. "Това е едно от големите увеличения - 200 милиона лева повече. Разчита се на увеличаването на собствените приходи на общините", поясни Калфин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK