Николай Ненчев: В демократичните общества решенията не се вземат чрез натиск от улицата

Николай Ненчев

© Велко Ангелов, Капитал

Николай НенчевВ демократичните общества важните решения, особено тези, които касаят националната ни сигурност, се вземат след широки обсъждания и разисквания в институциите, отговорни за това, а не чрез натиск от улицата. Това заявява министърът на отбраната Николай Ненчев разпратена до медиите позиция след днешния национален протест на служителите на сектора за сигурност.


Миналата седмица Ненчев нееднократно призова военнослужещите да не се включват в протеста на полицаите и дори заплаши с наказания тези, които го направят. В навечерието на протеста министърът на отбраната обяви, че сред военните няма да има протестиращи и обяви, че от понеделник започват консултации с всички партии в парламента заради придобивките за военните.


Той благодари на военнослужещите за проявената мъдрост, търпение и лоялност към институциите. "В условията на силно влошената среда за сигурност, има опити и се търси начин за дестабилизация на правовия ред и легитимно избраните български институции. Вярвам, че българските воини, както в миналото, така и днес, водени от патриотичните си чувства и отговорност към националната ни сигурност, няма да се поддадат на тези провокации", подчертава Ненчев.
Той допълва, че военнослужещите са възнаградени за търпението си - отменени са всички спорни текстове в преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета за 2016 г., които касаят сектор "Сигурност".


Ненчев подчертава, че винаги е е отстоявал нуждата от подобряване на статута на българските генерали, адмирали, офицери и войници и е настоявал за предвидими и последователни реформи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK