Софийският университет е лидер в рейтингова система на висшите училища за 2015 г.

Софийският университет е лидер в рейтингова система на висшите училища за 2015 г.

© Юлия ЛазароваСофийският университет "Св. Климент Охридски" е с най-висок рейтинг в 21 от направленията в тазгодишната рейтингова система на висшите училища в България, показват данните от класацията на Министерството на образованието. Класацията обхваща 51 висши училища в страната. Те са оценявани в общо 52 професионални направления на базата на различни показатели за учебния процес,  научната дейност, реализацията на завършилите студенти и др.

Софийският университет е лидер в почти всички 24 направления, с които участва. За сравнение - през 2014 г. той е имал водещо място в 18 позиции в класацията.
Техническият университет в София е водещ в 6 от общо 9-те застъпени професионални направления. Медицинският университет в София е лидер във всички 5 направления, в които обучава студентите. С по две първи места са Аграрният университет в Пловдив, Медицинският университет във Варна и Тракийският университет в Стара Загора. Други 11 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. 
Единственото направление, в което начело е частно висше училище, е "Администрация и управление", където лидер е Американският университет в Благоевград, следван от Софийския университет и Техническия университет в столицата. 
В 7 от 52-те направления на водещи места са висши училища извън столицата.
Рейтинговата система на висшите училища е интернет платформа, която подпомага кандидат-студентите в избора им на специалност и висше училище, в което да се обучават. Класацията може да бъде видяна на подсайта на образователното министерство http://rsvu.mon.bg.
В България съществуват 51 висши училища, 34 от които са държавни. В цялата страна се обучават 233 248 студенти, от които 196 591 са в държавните университети. Чуждестранните студенти са общо 10 545, като от тях 8 958 учат в държавни висши училища, най-много от тях изучават "Медицина".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK