АБВ: Без ясни приоритети е несъстоятелно да се правят реформи в който и да е сектор

АБВ: Без ясни приоритети е несъстоятелно да се правят реформи в който и да е сектор

© Надежда Чипева, КапиталДопирните точки между АБВ и синдиката "Подкрепа" по въпроса за социалната политика на България са много. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на АБВ проф. Борислав Борисов след среща на ръководството на партията с представители на ръководството на синдиката, съобщи партийният пресцентър. 


Той разкритикува, че основният проблем в бюджета за 2016 година е липсата на политики. "Бюджетът е традиционно съставен, както този от миналата година, и за отсъствието на приоритети, свързани с тези политики, не е виновен финансовият министър. Отсъстват такива политики и приоритети, защото това, а и всички правителства досега нямат, а и не са определили стратегическите приоритети за държавата, но не в рамките на един мандат, а за 15, 20, 30 години напред", коментира той.


Борисов определи като тревожен факта, че планираният икономически растеж не е ясно как ще бъде осигурен и постигнат. Той заяви, че подходът за съкращаване на разходите сам по себе си не е лош, но той не осигурява приходи. Основата е икономическият растеж, посочи той и отбеляза, че само 5.5% от приходите в държавата са осигурени от данък печалба.
Шефът на групата на АБВ подчерта, че без ясни приоритети е несъстоятелно да се правят реформи в който и да е сектор.


Борисов заяви, че АБВ ще продължи да настоява за създаване на целеви инвестиционен фонд за нови производства и разкриване на нови работни места, независимо че в рамките на бюджет 2016 няма подобна планирана икономическа мярка.


За подкрепата на АБВ за бюджета за догодина проф. Борисов обясни, че партията има предложения за изменения на конкретни параметри, които обаче не засягат основите на бюджета.


Зам.-председателят на АБВ обяви, че депутатите им подкрепят актуализацията на бюджета, но настояват бюджетният дефицит да се запази 3%. Петков посочи, че партията оценява като недобра политика увеличаването на текущите разходи на ведомства, защото това показва лошо прогнозиране и дисциплина.


"Не може да не ни тревожи, че икономическият растеж на България продължава да се възприема като около и под средния на този на ЕС. Сред целите на данъчно-осигурителната политика, наред с икономическия растеж, настояваме да присъстват намаляване на социалното неравенство и повишаване качеството на живот". АБВ не приема също запазването на плоския данък за физически лица, държи на прогресивно данъчно облагане.


В планировката за държавните пари за следващата година има текстове, които предизвикват сериозни въпроси, каза зам.-председателят на АБВ. "Не приемаме формулировката "…постепенно преустановяване на всички зависимости на българските отбранителни способности, потенциално водещи до неустойчивост на външната граница на северноатлантическата общност…".


Първо – ние сме външна граница на ЕС и второ - за съжаление в бюджета никъде не виждаме текст, който касае насърчаването на българската отбранителна индустрия. Това е тревожна традиция, която се запазва вече няколко години наред", каза Петков и добави, че формацията настоява преди прехвърлянето на контрола върху фирма, да бъдат изчистени всички задължения към държавата и осигурителната система.


АБВ продължава да настоява също два пъти годишно финансовият министър да докладва пред Народното събрание за състоянието и управлението на държавния дълг.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK