Цветан Василев: Българо-руска група по интереси опитва да превземе БТК

Цветан Василев: Българо-руска група по интереси опитва да превземе БТК

© Надежда ЧипеваМажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев обвини "българо-руска група по интереси" в превземане на "Виваком". След продължило месец мълчание Василев публикува в блога си материал по темата, озаглавен "Истината за "Виваком" боли, дами и господа! Истината за КТБ АД – още повече". В него банкерът задочно отговаря на бившия финансов министър, сега представител на притежаващата 33% от "Виваком" "ВТБ Капитал", Милен Велчев, който заяви, че Василев продължава да е действителният собственик на БТК.

Според Цветан Василев несъстоялата се по-рано тази година сделка с офшорна компания LIC33 на Пиер Луврие за продажбата на БТК е била използвана "за тотално превземане на компанията". "Признаците са "видими" – спонсорство на "отбора на народа" на Пеевски и Сталийски, подмяна на договори, източване на компанията… влошените чувствително финансови резултати на "Виваком" за 2015 г. само доказват моята теза", казва той.
"Целта на българо-руския отбор е да осребрят т.нар. пакет на ВТБ (притежаван от тяхната компания Crusher), т.е около 90 милиона евро. Говори се, че вече се знае и разпределението на квотите на плячката. Е, няма да се сбъдне хвалбата на "агент Павел" (твърди се, че зад псевдонима стои Лютви Местан - нещо, което лидерът на ДПС отрича – бел. ред.) от май 2014 г., че "Виваком" е тяхна, т.е. на ДПС. Ще трябва да разделят баницата с другите хиени, та чак и с московските мечки", пише Цветан Василев.
Банкерът коментира привличането на "Ърнст & Янг" за консултант на търга по продажба на дълга на БТК. Той припомня участието на компанията в проверката на КТБ през 2014 г., което нарича "обезценката на активите на КТБ". 
"Участниците в "прозрачния" търг за "Виваком" също са специално подбрани. Част от тях са най-евентуално бъдещи "приобретатели" на актива след неговото "почистване" от Спас Русев. Достатъчно е да спомена тандема Германос – Бьорголфсон (не греша, не), Рони Пецик, M1 и др. Някои от тях бяха готови да плащат 6,25 пъти EBITDA за компанията дори след затварянето на банката, т.е около 1,1 млрд. евро за цялата компания. Сега защо да не "икономисат" 300-400 млн. евро, след като им ги подаряват? Преобладаващата част от тези 300-400 млн. трябваше да влязат в активите на КТБ", е версията на Василев.
Той отново повтаря тезата си, че атаките срещу КТБ са дошли заради отказа му да прехвърли безвъзмездно част от активите ѝ - "Виваком", НУРТС, "Петрол", "Дунарит". По думите му единственият, който сега може да спре "безцеремонната кражба на "Виваком", е Дмитрий Косарев, който придоби контрола върху акциите след провала на сделката с Луврие.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK